Nyheter

– Økt barnetrygd gir enda større forskjeller i levekår, så lenge barnetrygden trekkes fra i beregningen av sosialhjelpen, mener leder av kommunalkomiteen Karin Andersen (SV). Hun oppfordrer sine partifeller til å ta opp saken i kommunestyrene. Arkivfoto: Magnus K. Bjørke.
– Økt barnetrygd gir enda større forskjeller i levekår, så lenge barnetrygden trekkes fra i beregningen av sosialhjelpen, mener leder av kommunalkomiteen Karin Andersen (SV). Hun oppfordrer sine partifeller til å ta opp saken i kommunestyrene. Arkivfoto: Magnus K. Bjørke.

Alle får økt barnetrygd unntatt de fattigste

Alle foreldre får 84 kroner mer i barnetrygd per måned, unntatt de som lever av sosialhjelp. 85 prosent av kommunene trekker fra barnetrygden før de utbetaler sosialstønad.

Publisert Sist oppdatert

(Artikkelen er oppdatert med kommentar fra rådmann Bjørn Gudbjørgsrud i Hamar).

Neste år øker barnetrygden for første gang på 20 år. Det er et resultat av KrFs budsjettforlik med Solbergregjeringen. For de fleste familier innebærer det 84 kroner mer i barnetrygd per barn per måned – eller en drøy tusenlapp ekstra per barn per år.

Satsen økes fra 970 til 1.054 kroner per måned, og er den samme uavhengig av foreldres inntekt.

De eneste som ikke vil merke noe til dette, er familier som lever av økonomisk sosialhjelp. Årsaken er at 85 prosent av kommunene trekker fra barnetrygden når de beregner hvor mye familiene skal få i økonomisk sosialhjelp. 

Slik var praksisen i 361 kommuner i 2017. 65 kommuner – deriblant Oslo og Bergen – holdt barnetrygden utenfor regnestykket, slik at denne gikk uavkortet til familien. Det viser fjorårets Kostra-tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). De viser også at om lag 48.000 barn lever i familier som ikke vil nyte godt av økt barnetrygd.

– Urettferdig

– KrF har selv sagt de vil heve barnetrygden for å bekjempe økningen i fattige familier. De løftene er ikke mye verdt om vi ikke får slutt på at mange kommuner kutter barnetrygden for dem som får sosialhjelp, sier stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes (Rødt) til Dagbladet.

Leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité Karin Andersen (SV) synes det er sterkt urettferdig at ikke sosialhjelpsmottakere får nyte godt av økt barnetrygd.

– Når barnetrygden inngår i beregningsgrunnlaget, fører økt barnetrygd til at forskjellene øker enda mer, sier hun til Hamar Arbeiderblad.

I Andersens hjemfylke, Hedmark, er det bare Alvdal kommune, som holder barnetrygden utenom i beregningen av sosialhjelpen. Stortingsrepresentanten oppfordrer nå sine partifeller i kommunestyrene til å ta opp saken for å få endret praksisen.

Også leder Oluf Maurud i Hedmark KrF ønsker at kommunene skal holde barnetrygden utenfor sosialhjelpen. 

– KrF jobber for mindre barnefattigdom. Jeg ønsker at barnetrygden blir holdt utenfor. Vi kan ikke øke på det ene og så ta på det andre. Det blir egentlig feil, sier Maurud til Hamar Arbeiderblad.

- Må ta med barnetillegget

Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud i Hamar avviser overfor Kommunal Rapport at det er en fordel for barn i familier med lite penger å bo i en kommune som holder barnetrygden utenfor inntektsberegningen.

Ifølge ham kommer barn i fattige familier dårligere ut i Oslo enn i Hamar, selv om Oslo - i motsetning til Hamar - holder barnetrygden utenfor. Årsaken er at sosialhjelpsmottakere i Oslo får lavere barnetillegg enn sosialhjelpsmottakere i Hamar.

- I Oslo er barnetillegget for en ungdom i alderen 11-18 år på 2.063 kroner. Når de holder barnetrygden utenfor inntektsberegningen blir det reelle tillegget 3.033 kroner. I Hamar benytter vi statens veiledende satser, og kommer ut med en sats på 3.950 - som er 30 prosent høyere, påpeker Hamar-rådmannen i en epost til Kommunal Rapport.

- Hvis målet er høyere økonomisk sosialhjelp til barn i lavinntektsfamilier, gir det ikke mening bare å snakke om barnetrygd, uten å ta med barnetillegget. Da er risikoen stor for at barna ender opp med mindre penger. Med mindre man fjerner ordet “veiledende” fra statens satser for barnetillegget. Men da vil barnetillegget overstige både statens veiledende satser og referansebudsjettet utarbeidet av Forbruksforskningsinstituttet SIFO, skriver han.

I tråd med retningslinjene

Statens veiledende satser for økonomisk sosialhjelp er for tiden 5.950 kroner for enslige, og 9.950 kroner for ektepar/samboere. Veiledende sats for barnetillegg er på 2.300 til 3.900 kroner per barn, avhengig av barnas alder. 

Å trekke barnetrygden fra sosialstønaden er helt i tråd med statlige retningslinjer til sosialtjenesteloven, gitt i rundskriv 35 fra Arbeids- og velferdsdirektoratet. Dette ble sist oppdatert i februar i år.

“I og med at økonomisk stønad er en subsidiær ytelse, er utgangspunktet at det i vurderingen av om det skal ytes stønad og i beregningen av stønadsnivået kan tas hensyn til alle former for inntekter, forsørgelse, ytelser, støtte og egne midler som tjenestemottaker har eller har tilgang til”, heter det i rundskrivet, som sist ble oppdatert i februar i år.

Det eneste kommunene plikter å holde utenfor beregningen av sosialhjelp, er inntektene fra barnas arbeid i ferier og på fritiden. Disse skal barna beholde uten at det reduserer foreldrenes sosialstønad. 

Powered by Labrador CMS