Nyheter

Enn så lenge har koronapandemien ikke ført til større sosialhjelpsutbetalinger eller flere sosialhjelpsmottakere.
Enn så lenge har koronapandemien ikke ført til større sosialhjelpsutbetalinger eller flere sosialhjelpsmottakere.

Færre på sosialhjelp i koronaåret: – Stille før stormen

Selv om koronapandemien har ført til arbeidsledighet og permitteringer, har ikke antallet sosialhjelpsmottakere i kommunene økt. Statsforvalteren i Agder frykter virkningene av pandemien først vil komme senere.

Publisert Sist oppdatert

I fjor mottok 130.235 personer sosialhjelp i Norge, i 2019 var antallet 135.912. Det viser de foreløpige Kostra-tallene som ble publisert mandag.

Utbetalingene til sosialhjelp har også gått ned i koronaåret. I fjor var den samlede stønadssummen (bidrag + lån) på nesten 6,9 milliarder kroner, det vil si 11,5 millioner kroner mindre enn i 2019.

Overrasket statsforvalter

Statsforvalteren i Agder har selv undersøkt om pandemien har hatt innvirkning på økonomisk sosialhjelp i Agder-kommunene. Undersøkelsen viser at verken utgiftene til sosialhjelp eller antallet sosialhjelpsmottakere har økt i denne perioden.

– Vi er overrasket over at koronapandemien ikke gir seg større utslag i sosialhjelpsutbetalingene eller i antallet personer som mottar sosialhjelp. Den mest nærliggende forklaringen er at de statlige inntektssikringene har demmet opp for vekst både i antall og utgifter til sosialhjelp, sier seniorrådgiver Knut Rune Kleven hos Statsforvalteren i Agder.

Også spesialrådgiver i kommuneøkonomi Sigmund Engdal i KS mener gode permitteringsordninger under korona har vært med å begrense sosialhjelpskostnadene.

Økning i misligholdt gjeld

Statsforvalteren i Agder frykter at mange kompenserer inntektsreduksjonen ved bruk av kredittkort og betalingsutsettelser som skyver den økonomiske utfordringen fram i tid.

Kleven viser til at det i 2020 har skjedd en økning i misligholdt gjeld. Han regner derfor med at virkningen av pandemien først vil komme senere.

– Vi er alvorlig bekymret for at «det er stille før stormen». Selv om statlige inntektssikring forlenges, får mottakere av dagpenger, sykepenger og arbeidsavklaringspenger en inntektsreduksjon som blir tyngre å bære jo lengre tid arbeidsmarkedet ligger nede, sier Kleven.

Fordi Statsforvalteren forventer økt pågang fra innbyggerne, er ressursene og kompetansen på økonomisk rådgivning ved Nav-kontorene styrket.

Færre unge på sosialhjelp

Ifølge undersøkelsen fra Agder er det under pandemien rapportert om utgiftsøkninger til ungdom som faller utenfor kompensasjonsordningen.

Kostra-tallene viser imidlertid at det er færre sosialhjelpsmottakere i alderen 18–24 år i 2020 sammenlignet med 2019. I fjor mottok 24.042 personer i denne alderen sosialhjelp, mot 24.680 mottakere i 2019.

Antallet sosialhjelpsmottakere med sosialhjelp i seks måneder eller mer har også gått ned, fra 54.713 mottakere i 2019 til 51.746 mottakere i 2020. Det er også færre sosialhjelpsmottakere med sosialhjelp som viktigste kilde til livsopphold.

Powered by Labrador CMS