Nyheter

Risør er en av 324 kommuner som kan glede seg over at færre personer har sosialhjelp som hovedinntekt. Bildet er fra et arbeidstiltak for unge sosialhjelpsmottakere i Risør. Arkivfoto: Mona Hauglid
Risør er en av 324 kommuner som kan glede seg over at færre personer har sosialhjelp som hovedinntekt. Bildet er fra et arbeidstiltak for unge sosialhjelpsmottakere i Risør. Arkivfoto: Mona Hauglid

Færre unge på sosialhjelp

Færre unge fikk sosialhjelp og færre har sosialhjelp som hovedinntektskilde, viser de foreløpige Kostra-tallene for 2017.

Publisert Sist oppdatert

Totalt mottok nær 139.000 personer økonomisk sosialhjelp i 2017. Det er en økning på 2 prosent fra 2016, som er det samme som økningen året før. Til sammenlikning økte folketallet med 1 prosent.

Det var flere kommuner som opplevde en økning enn en nedgang i antall sosialhjelpsmottakere. Størst prosentvis økning var det i Røyrvik, Lindesnes og Audnedal, mens Kvitsøy, Jondal og Beiarn hadde størst nedgang.

38 prosent av sosialhjelpsmottakerne – 53.000 personer – fikk sosialhjelp i mer enn 6 måneder. Andelen langtidsmottakere økte med 5 prosent fra året før. Åmli hadde størst økning i andelen langtidsmottakere, mens Bø i Nordland hadde størst nedgang. 

Totalt utbetalte kommunene 6,6 milliarder kroner i bidrag og lån til sosialhjelpsmottakerne. Det er en økning på 6 prosent fra året før.

Flere har annen inntekt

Samtidig gikk antall sosialhjelpsmottakere under 25 år ned med 3 prosent. 187 kommuner hadde færre unge på sosialhjelp i 2017 enn i 2016. Tjøme hadde aller størst prosentvis reduksjon i ungdomsgruppa, fra 25 til 9 personer, en nedgang på 64 prosent. I Oslo hadde en nedgang på 1 prosent, og har 200 færre sosialhjelpsmottakere under 25 år nå enn for fire år siden.

Antall personer med sosialhjelp som hovedinntekt gikk ned fra 67.000 til 57.000, som er en nedgang på hele 15 prosent. Hele 324 kommuner hadde en nedgang i antall personer som har dette som sin viktigste inntektskilde.

Aller størst var nedgangen i Sauda, der bare 14 personer hadde sosialhjelp som hovedinntekt i fjor, mot 76 personer året før. Det er en nedgang på 83 prosent.  

Powered by Labrador CMS