Nyheter

Barnetrygda er nå på 1.054 kroner i måneden. Nå får flere fattige beholde beløpet uten trekk i sosialhjelpen. Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Barnetrygda er nå på 1.054 kroner i måneden. Nå får flere fattige beholde beløpet uten trekk i sosialhjelpen. Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke

Flere fattige får barnetrygd uten trekk i sosialhjelp

Kommunestyret i Karmøy har vedtatt å holde barnetrygden utenfor ved tildeling av sosialhjelp. Flere har gjort lignende vedtak.

Publisert Sist oppdatert

75 kommuner regnet ikke barnetrygden som inntekt ved tildeling av sosialhjelp i 2018. I 2017 var tallet 65 og i 2016 var det 63 kommuner som holdt barnetrygden utenfor når de beregnet stønaden til sosialhjelpsmottakere, viser tall fra Kostra.

Det betyr at 18 prosent av kommunene nå tildeler sosialstønad uten å trekke fra barnetrygden.

«Vi mener at vedtaket vil føre til redusert barnefattigdom og redusert stigmatisering av sosialhjelpsmottakere og deres barn og vi tror at effekten av sosialhjelp vil bli bedre», skriver gruppeleder i Karmøy SV, Odd Magne Hansen, i en e-post til Kommunal Rapport.

Saken har skapt stort engasjement i Karmøy etter at SV før jul i fjor for første gang foreslo å holde barnetrygden utenfor sosialhjelpen. Men i siste kommunestyremøte før sommeren ble vedtaket gjort enstemmig. Endringene i Karmøy skal gjelde fra 1. oktober.

Sparer 490 millioner

På oppdrag fra SV regnet Finansdepartementet i 2018 på hva alle kommunene sparer på å trekke barnetrygden fra ved tildeling av økonomisk sosialhjelp. 490 millioner kroner ble svaret. 

– I Norge er det i praksis sånn i dag at alle barnefamilier mottar full barnetrygd, bortsett fra de aller fattigste. Det må vi få en slutt på, sier SV-leder Audun Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Barnetrygden økte 1. mars i år fra 970 til 1.054 kroner per måned, som følge av fjorårets budsjettforlik mellom den daværende Solberg-regjeringen og KrF. KrF gikk inn i regjeringen i januar, og fikk gjennomslag for at det skal komme nye økninger i barnetrygden de neste to årene. Også barn som vokser opp i lavinntektsfamilier skal nyte godt av økningen, slås det fast i regjeringsplattformen fra Granavolden.

Barnetillegg

Kommuner som trekker fra barnetrygden ved beregningen av sosialstønaden, gir gjerne høyere barnetillegg enn de som holder den utenfor. Det varierer også hvilke utgifter kommunene dekker i tillegg til den månedlige satsen. Karmøy hadde i 2018 et barnetillegg på fra 2.350 kroner til 3.950 kroner per måned, avhengig av barnets alder.

Da Kommunal Rapport omtalte økningen i barnetrygden i november, sa daværende rådmann i Hamar, Bjørn Gudbjørgsrud, dette:

– Hvis målet er høyere økonomisk sosialhjelp til barn i lavinntektsfamilier, gir det ikke mening bare å snakke om barnetrygd, uten å ta med barnetillegget. 

«Vedtaket om at barnetrygd ikke skal regnes som inntekt vil bety at flere vil få sosialhjelp og at satsen for sosialhjelpen i praksis vil bli større», mener Odd Magne Hansen i Karmøy.

Powered by Labrador CMS