Nyheter

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen FO.
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen FO.

FO-leder håper ny Nav-veileder gir godt rom for skjønn

FO-leder Mimmi Kvisvik mener Nav har strammet for hardt inn på sosiale ytelser.

Publisert Sist oppdatert

Nylig varslet arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) at regjeringen vil legge fram ny Nav-veileder i slutten av denne uka. Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen FO, håper at den vil understreke at Nav-ansatte har godt rom for skjønn.

– Både sosialtjenesteloven og rundskrivet vi har fra før, er ganske bra. I den dyrtida vi er i nå, har vi kanskje likevel en for stram praksis, både når det gjelder nivået på ytelsene, lengden på ytelsene og dokumentasjonskrav, sier Kvisvik.

Skal gi trygghet

Hun er opptatt av at den økonomiske situasjonen rammer hardest dem som har minst – og dem som får merkbart mindre. Kvisvik peker på økte utgifter til strøm, drivstoff, renter, og generell prisøkning på varer og tjenester. Hun sier det er viktig at mennesker som sliter økonomisk, søker hjelp, både i form av veiledning og stønad.

– Sosialtjenesteloven er veldig tydelig på at den er der for å gi sosial og økonomisk trygghet for den enkelte. Vi må være forsiktig med å stille for strenge krav til dokumentasjon, ellers kan det gå vinter og vår før noen får et vedtak. Vi må også vurdere lengden på stønadsperioden, slik at folk ikke trenger å søke på nytt hele tida, sier Kvisvik.

I høst fikk Nav kritikk av Helsetilsynet for å være for lite tilgjengelig. FO-lederen er opptatt av at Nav-kontorene må være åpne og tilgjengelige, slik at mennesker kan få hjelp og rådgivning når de trenger det. Hun synes heller ikke at Nav skal stille for strenge krav til salg av eiendeler før søkere kan få hjelp.

For lite penger

FO-lederen mener nivået på de statlige veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp ikke står i forhold til behovet. Hun viser til at veiledende sats for enslig person utgjør 59 prosent av det Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) beregner som utgifter til nøkternt livsopphold.

– Vi må opp på et nivå der man ikke bare overlever, men også har rom til å leve, sier Kvisvik.

Nylig vedtok Stortinget å bevilge 1.000 kroner ekstra til alle mottakere av sosialhjelp, pluss 1.000 kroner per barn, i desember.

– Det signaliserer at Stortinget forstår at folk har det vanskelig. Samtidig blir det feil om folk har så marginale livsgrunnlag at politikerne må gjøre akuttvedtak rett før jul, sier Kvisvik.

Powered by Labrador CMS