Nyheter

Gjemnes kommune på Nordmøre bosatte 97 flyktninger i fjor. Det synes på statistikken over økonomisk sosialhjelp. Her ved rådhuset.
Gjemnes kommune på Nordmøre bosatte 97 flyktninger i fjor. Det synes på statistikken over økonomisk sosialhjelp. Her ved rådhuset.

Her er antall sosialhjelpstilfeller doblet på ett år

Fra 2022 til 2023 ble det mer enn dobbelt så mange sosialhjelpstilfeller i Gjemnes kommune. Det skyldes ukrainske flyktninger.

Publisert Sist oppdatert

I 2022 var det 57 sosialhjelpstilfeller i Gjemnes kommune. Året etter hadde antallet økt til 121, viser de endelige Kostra-tallene for 2023. Økningen er blant landets største, målt i forhold til folketall. 

– Vi har tatt imot mange flyktninger fra Ukraina, i forhold til folketallet. Det er den hele og eneste årsaken til økningen, sier Leif Ståle Engdahl, leder av Nav Gjemnes.

Årsrapporten til Gjemnes viser at kommunen bosatte 97 flyktninger i fjor. I Gjemnes bor det 2.700 personer. 

Nasjonalt ble det 22.384 flere sosialhjelpstilfeller fra 2022 til 2023. Det tilsvarer en økning på 16 prosent.

Ikke lett å få i jobb

Flyktningene får utbetalt økonomisk sosialhjelp før de begynner på introduksjonsprogrammet. Og etter, dersom de ikke kommer i jobb. 

Ifølge Engdahl er det en god del som kommer i arbeid etter endt introduksjonsprogram. Det gjelder særlig unge folk med høy utdanning, som lærer seg norsk raskt eller kan godt engelsk fra før.

– Vi har en del som det ikke er så lett å få i arbeid. Det gjelder kvinner over 40 eller eldre, og som kanskje ikke har vært i arbeid før, sier Engdahl.

Han sier at Gjemnes velger å utbetale økonomisk sosialhjelp til personer over 55 år med få utsikter til jobb. Andre kommuner utbetaler i stedet ventelønn. Da inngår de ikke i statistikken over sosialhjelp.

Summen av utbetalt lån og bidrag i Gjemnes økte fra 1,4 millioner kroner i 2022 til 4 millioner i 2023.

Økte med 111 prosent

Ifølge oversikten fra SSB er Midtre Gauldal en av kommunene med størst økning i antall sosialhjelpstilfeller, sett i forhold til folketall. 

Tove Mette Aufles, leder i Midtre Gauldal NAV, sier at økningen i hovedsak skyldes at flyktninger ble utelatt fra tallgrunnlaget for 2022. I 2023 er de imidlertid med.

Aufles sier at trenden med økte utbetalinger uansett stemmer. Årsrapporten til Midtre Gauldal kommune viser at utbetalingene av økonomisk sosialhjelp økte med 111 prosent fra 2022 til 2023. Det var en overskridelse på 60,2 i forhold til budsjett.

– Det handler om dyrtid og fokus på barnas beste. Alle barn skal ha samme rettigheter som andre barn, sier Aufles.

Powered by Labrador CMS