Nyheter

Prosjektleder Ingrid Blichfeldt (til v.) og Karina Bjørnbakk (gul jakke) på Asker velferdslabs stand på World Government Summit i Dubai. Foto: World Government Summit
Prosjektleder Ingrid Blichfeldt (til v.) og Karina Bjørnbakk (gul jakke) på Asker velferdslabs stand på World Government Summit i Dubai. Foto: World Government Summit

Norsk innovasjon i verdensklasse

I fjor ble Asker kommunes velferdslab norgesmester i innovasjon. Denne uka deltar de i verdensmesterskapet i Dubai.Askers velferdslab

Publisert Sist oppdatert

Asker velferdslab gikk ikke helt til topps i kåringen av verdens beste velferdsinnovasjon på World Government Summit i Dubai i dag.

– Men vi føler oss som vinnere uansett, sier prosjektleder Ingrid Blichfeldt i Asker kommune på telefon fra Dubai.

For å havne blant verdens sju beste offentlige innovasjonsprosesser, som fikk delta med stand på arrangementet «Edge of Government» under konferansen World Government Summit i Dubai, måtte Asker velferdslab gjennom et trangt nåløye.

Askers velferdslab

Asker velferdslab er et prøveprosjekt som skal gi innbyggere i en vanskelig livssituasjon et samordnet, helhetlig og langsiktig tjenestetilbud.

Kommunens ansatte på tvers av virksomhetsområder og fagmiljøer møtes rundt bordet sammen med innbyggeren.

På oppstartsmøtet kartlegges innbyggeren/familiens situasjon og det lages en konkret plan med kortsiktige og langsiktige mål og tiltak. Medarbeiderne rundt bordet har myndighet til å fatte beslutninger i møtet.

Videre får innbyggeren/familien tett oppfølging av teamet som skal hjelpe med å nå målene.

Målet er å øke levekårene og å bedre livskvaliteten til den enkelte familie.

Kommunens investering følges gjennom en ny form for rapportering som ser på konkrete oppnådde resultater.

Innbyggerne som får delta i forsøket må ønske endring, komme på avtalte møter og samarbeide om å finne løsninger. Hele familien/nettverket må delta.

Kilde: Asker kommune

Trangt nåløye

For snart ett år siden fikk Asker Kommunaldepartementets innovasjonspris, blant annet for Asker velferdslab. Den er et prøveprosjekt hvor målet er å gi innbyggere i en vanskelig livssituasjon et samordnet og helhetlig tjenestetilbud – altså organisatorisk innovasjon (se mer i faktaboksen).

I fjor sommer ble velferdslaben påmeldt OECDs innovasjonskonkurranse Observatory of Public Sector Innovation (OPSI). Blant 276 søknader fra 58 land ble den valgt ut til å bli presentert i semifinalen i Paris i november – hvor den ble en av sju prosjekter som kom til finalen i Dubai.

Les mer om de sju finalistene her

Det var prosjektet fra Kenya som i dag ble kåret til vinner. 

– Stor interesse

– Det er en kjempestor konferanse med 4.000 deltakere fra hele verden – fra studenter og fagfolk til lokalpolitikere, ministre og representanter for internasjonale organisasjoner. Interessen for Asker velferdslab har vært veldig stor, og mange er interessert i å bruke vår idé og modell, sier Blichfeldt.

Karina Bjørnbakk fra NAV Asker deltok sammen med henne på konferansen.  

Generalsekretærene i både Verdens helseorganisasjon (WHO) og OECD har besøkt Askers stand og fått høre om velferdslaben.

Et nederlandsk designbyrå har laget standen. På en stor skjerm kan besøkende se hvordan Askers modell fungerer i forhold til den vanlige norske modellen, vist gjennom et fiktivt case.

Powered by Labrador CMS