Bokstaven som forsvant

Språkspalta. Hvor ble det av n i nemnd? Svært mange kommuner overser denne nesten stumme bokstaven.
Agnar Kaarbø. Foto: Terje Lien

Det er selvfølgelig ikke den største skrivefeilen som gjøres. Men det er en kvalitet ved god språkrøkt at vi forsøker å skrive så korrekt som mulig. For en tidligere journalist som måtte tåle milde, men bestemte språkkorrigeringer av kollega Per Egil Hegge i Aftenposten, er det ingen grunn til å sale kjepphesten. Eller hva dette faste uttrykket heter for tiden. Journalister lever, som det er blitt hevdet, av ikke å kunne skrive.

En nemnd på bokmål, ei nemnd på nynorsk, og en nevnd på riksmål, kommer fra det norrøne nefnð. Verbet er nefna, altså å gi navn/namn. Vi kjenner det som en komité med besluttende myndighet i bestemte saker. Gjerne en klageinstans. I tidligere tider var dette et utvalg av personer, nemndmenn, som fikk ansvar for å avgjøre saker. Nemndemål er nynorsk for merknad fra en komité.

Lese mer?

Jeg er abonnent

Jeg er ikke abonnent

Bli abonnent

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!