Nyheter

Ordfører Audun Mo i Lærdal gleder seg over veksten i de frie inntektene som kommunen ligger an til å få neste år.
Ordfører Audun Mo i Lærdal gleder seg over veksten i de frie inntektene som kommunen ligger an til å få neste år.

Disse kommunene får størst økning i frie inntekter

Lærdal ligger på veksttoppen i frie inntekter i forslaget til statsbudsjett for 2023. Sjekk hvor mye din kommune får.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 viser at Lærdal ligger an til en forventet nominell vekst i frie inntekter på 6,5 prosent fra 2022 til 2023.

Etter Lærdal følger de to romerikskommunene Lørenskog og Nannestad med 6,4 prosent vekst, mens Beiarn og Gamvik ligger an til en vekst på henholdsvis 6,3 prosent og 6,2 prosent (se tabell nederst i artikkelen).

På bunnen av tabellen finner vi Aure (1,6 prosent), Krødsherad (1,6 prosent), Berlevåg (1,5 prosent), Engerdal (1,5 prosent) og Frøya (-0,2 prosent).

Veksten i frie inntekter er basert på et anslag for regnskapet for inneværende år.

Gir og tar?

I kroner og øre betyr dette at «budsjettvinner» Lærdal kan vente seg i overkant av 171 millioner kroner i frie inntekter for neste år.

Lærdal-ordfører Audun Mo (Ap) synes det er positivt at det ligger an til en økning i frie inntekter. Kommunen har hatt en befolkningsøkning de siste årene.

– Det blir ikke vanskelig å finne hva vi skal bruke penger på, sier Mo.

Samtidig kan det se ut som om regjeringen både vil gi og ta fra Lærdal. Regjeringen har foreslått et ettårig trekk i rammetilskuddet til kommuner og fylkeskommuner med inntekt fra konsesjonskraft.

– Vi er en konsesjonskraftkommune, som betyr at vi må dele med fellesskapet. Hva dette betyr for oss, er for tidlig å si, sier Mo.

Ingen hallelujastemning

Lærdal-ordføreren mener regjeringens forslag til statsbudsjett ikke skaper noen hallelujastemning.

– Det er et nøkternt budsjett som mange sikkert kan være misfornøyde med, men det viser ansvar i en vanskelig tid, mener Mo. 

Selv om det er krevende tider, mener ordføreren at det finnes lyspunkter.

– Vi har en liten buffer vi kan tære på. Skatteinngangen er god og næringslivet går godt. I tillegg så opplever vi befolkningsvekst, sier Mo.

Nok å bruke penger på i Lørenskog

Lørenskog vil få cirka 2,8 milliarder kroner i frie inntekter i 2023. Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) er glad for alle penger som kommer kommunens vei.

Ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) i Lørenskog har et godt førsteinntrykk av regjeringens forslag til statsbudsjett neste år.

– Vi er blant kommunene som har hatt størst befolkningsvekst i flere år. Tilflyttingen av barnefamilier er stor. Dette gjør at det blant annet er behov for bygging av én barnehage årlig, sier Bergheim.

Ifølge Bergheim er det nok å bruke penger på. Hun viser til at Lørenskog var en av kommunene med høyest smittetrykk over tid under hele koronapandemien.

– Dette gir ettervirkninger, ikke minst når det kommer til psykisk helse blant barn og unge.

– Stramt og bra budsjett

Generelt mener Ap-ordføreren i Lørenskog at regjeringens forslag til statsbudsjett er stramt, men at det også inneholder mye bra.

– Mitt første inntrykk er at det inneholder mange bra tiltak for å hjelpe til «på grasrota». Det tar opp mange av de utfordringene vi står overfor i det daglige, slik som fastlegekrisen.

Bergheim viser også til at vi lever i en urolig tid med krig i Ukraina.

– Jeg støtter at det tas grep for å motvirke at kommuner i Troms og Finnmark blir avfolket. Vi trenger at det bor folk der. Det må være i alles interesse når vi ser det trusselnivået vi nå har, sier hun.

Selv om ordføreren er opptatt av å kunne gi innbyggerne i Lørenskog gode tjenester, mener hun det er viktig at politikere nå bidrar til å formidle ro.

– Det betyr ikke at vi ikke skal være kritiske. Men jeg tror det er viktig at vi i tider som dette, bidrar til å bygge tillit og trygghet, sier Bergheim.

Powered by Labrador CMS