Nyheter

Leder av kommunal- og forvaltningskomiteen, Karin Andersen (SV), mener dette er et dårlig budsjett for kommunene.
Leder av kommunal- og forvaltningskomiteen, Karin Andersen (SV), mener dette er et dårlig budsjett for kommunene.

Karin Andersen: – Nå må kommunene kutte

SV, Sp og Ap er misfornøyde og Frp er fornøyd med hovedtrekkene i budsjettforslaget for kommunene. Men alle er uenige i regjeringens kutt til ressurskrevende brukere.

Publisert Sist oppdatert

– Regjeringen har ikke skjønt alvoret for kommunene. Nå må kommunene kutte. De har tapt skatteinntekter og har store koronautgifter. Kommunene har dårlig råd fra før, og statsbudsjettet er med å skape utrygghet for innbyggerne. En del kommuner må si opp folk og dermed bidra til arbeidsløsheten, sier Karin Andersen (SV), leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

– Altfor sent

I november kommer en saldering av budsjettet, og først da får de vite hvor mye kompensasjon de får.

– Det er altfor sent, mener Andersen.

– Stortinget behandler en kriseproposisjon nå med 2,5 milliarder ekstra, og selv det er jo lite. Og neste år må det komme mer, for koronakrisen er ikke over. Fremdeles har kommunene store utgifter til koronahåndteringen, sier hun.

– SV kommer til å foreslå å styrke kommuneøkonomien kraftig. Vi sa jo i vår at sektoren trenger mellom 7 og 9 milliarder utenom korona. Også er det jo dette smålige kuttet til ressurskrevende tjenester der har jo regjeringa allerede fram til nå kutta 1 milliard på tjenester til folk som må ha hjelp døgnet rundt. Det er veldig dyrt for kommunene, og det går utover andre hjelpetrengende som ikke får den hjelpen de trenger, sier Andersen.

– All grunn til å være kritisk

Også Aps medlem i komiteen, Stein Erik Lauvås, mener statsbudsjettet er for svakt for kommunene.

– Det vi fikk servert i dag vil ikke hjelpe kommunene til å løse sine oppgaver innen omsorg, helse, skole og klima. Det er all grunn til å være kritisk, sier han. Det er hovedinnretningen på kommuneopplegget han mener er dårlig.

– Regjeringen har lagt seg på det laveste anslaget de selv mener er tvingende nødvendig. Vi vil foreslå økninger, som vi har gjort i alle år, sier han.

Et budsjett for mer kommunesammenslåing

– Budsjettopplegget for kommunene skal tvinge fram flere sammenslåinger. Det sier jo regjeringen rett ut også, når du dukker ned i tekst og tabeller, sier Senterpartiets Wilfred Nordlund. Han mener også at det reelle handlingsrommet for kommunene er på 700 millioner og ikke to milliarder, og roser regjeringen for en ting: de er gode til å overselge budsjettet.

– Omfordelingen fra små distriktskommuner til store kommuner fortsetter i dette budsjettet, sier Nordlund.

Ressurskrevende brukere

– Dette er bare et foreløpig budsjettforslag, og så vil det komme et nytt forslag om en liten måned som er resultat av forhandlinger mellom Frp og regjeringen, sier Frps kommunalpolitiske talsmann Helge André Njåstad.

Han er fornøyd med at kommunene får 2 milliarder mer i frie midler, og at kommuneøkonomien dermed er styrket.

Men han har også kritiske bemerkninger til budsjettet.

– Vi ønsker å styrke ordningen med ressurskrevende brukere, men regjeringen gjør det motsatte og kutter 300 millioner, påpeker han.

Også Senterpartiet reagerer på dette kuttet. – At man kutter 300 millioner kroner til ressurskrevende tjenester, er veldig usosialt, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

– Her framstår det teknisk, men i den enkelte kommune er det ekstremt brutalt. De må vurdere om de skal bruke enda mer penger på den ungen eller legge ned den skolen, sier Vedum.

Staten refunderer 80 prosent av utgiftene kommunene har til å hjelpe innbyggere som har ekstra stort hjelpebehov. Ordningen slår i dag inn når kostnadene for den enkelte bruker overstiger 1.361.000 kroner. Over dette nivået dekker staten 80 prosent.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å heve innslagspunktet med 46.000 kroner. Den påpeker at ordningen har vokst med over 5 milliarder kroner siden 2012.

– Innstrammingen er liten i forhold til den sterke veksten som har vært i ordningen, skriver regjeringen.

Samtidig foreslås det at enkelte små kommuner med spesielt høye utgifter til ressurskrevende tjenester, skal få såkalte skjønnsmidler. Det settes av 30 millioner kroner til dette neste år.

Også KS reagerer på innstrammingen.

– Vi ser at det enda en gang foreslås å velte utgifter til ressurskrevende tjenester over fra staten til kommunene. Dette er altså tjenester til innbyggere med helt spesielle hjelpebehov. Det er et paradoks at staten reduserer sin innsats på et område der behovet øker sterkt, sier styreleder Bjørn Arild Gram i KS til NTB.

Skipstunnel forsvant

Verdens første skipstunnel ved Stad skulle vært inn på dette budsjettet, men den kom ikke.

– Selv med to ordførere som er i nærheten av Stadtunnelen, så greide ikke Venstre å få den inn på statsbudsjettet. Så der må nok Frp gjøre en jobb, sier Njåstad.

Alfred Bjørlo (V) er ordfører i Stad kommune, og like ved ligger Vanylven hvor Lena Landsverk Sande (V) er ordfører.

Powered by Labrador CMS