Nyheter

Krødsherad er en av kommunene som har fått hjelp gjennom Gnist-programmet til å tenke nytt når det gjelder transport av varer og folk til, fra og på Norefjell.
Krødsherad er en av kommunene som har fått hjelp gjennom Gnist-programmet til å tenke nytt når det gjelder transport av varer og folk til, fra og på Norefjell.

KDD kutter i tilskudd, men Gnist består

Det blir ikke mer penger til design og innovasjon neste år, men administrerende direktør Tor Inge Hjemdal i DOGA er likevel optimist. – Det er fint å få fornya tillit.

Publisert Sist oppdatert

I forslag til statsbudsjett for neste år, foreslår regjeringen å bevilge 71,6 millioner kroner til DOGA – Design og arkitektur Norge. Dette er 300.000 kroner mer enn i inneværende år.

DOGA ser ikke mørkt på den minimale økningen. 

– Det er reelt sett en nedgang, men det er fint å få fornya tillit, sier administrerende direktør i DOGA, Tor Inge Hjemdal.

DOGA får oppdrag fra fire departementer. Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en økning på 4,5 millioner mens Kommunal- og distriktsdepartementet foreslår en reduksjon på 4,2 millioner.

– Styrking fra Næringsdepartementet og reduksjon fra Kommunaldepartementet. Hva forteller det?

– Jeg legger ikke så mye i det, det er mer en variasjon, slik jeg leser det. Vi har stø kurs og dialog med politisk ledelse og departementene, sier Hjemdal.

Grønn industri

Pengene skal bidra til det grønne skiftet gjennom designdrevet innovasjon.

– Design og arkitektur kan spille en viktig rolle for å realisere det grønne skiftet og bidra til at de store, grønne industrietableringene ikke bare skaper nye arbeidsplasser, men også fremmer sosial og miljømessig bærekraft, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

16 har fått tenning

Selv om Kommunal- og distriktsdepartementet foreslår kutt, vil innovasjonsprogrammet Gnist bli prioritert neste år, ifølge DOGA. De siste tre årene har 16 distriktskommuner fått hjelp til nytenking innen steds- og næringsutvikling gjennom Gnist.

– Når vi nylig søkte etter samarbeidspartnere for årets fem utvalgte Gnist-kommuner, Andøy, Averøy, Grue, Kragerø og Sarpsborg, fikk vi hele 84 søknader fra tilbydere som ønsket å hjelpe kommunene å løse deres utfordringer. Dette forteller oss om et stort behov og engasjement for stedsutvikling i Kommune-Norge, sier Jeanette Solhaug i DOGA.

For å nå bærekraftmålene er nordisk samarbeid og samarbeid med fylkeskommuner og kommuner noen av prioriteringene regjeringen vektlegger overfor DOGA.

– Vi blir kobla på de mest aktuelle sakene der det trengs sammensatt kunnskap, både på næringssiden og i det offentlige, sier Hjemdal.

Powered by Labrador CMS