Nyheter

– Det er kommet inn et lite beløp på 95 millioner til heldøgns omsorgsplasser i 2023. Hva det betyr i praksis, er jeg nok litt usikker på, sier direktør Helge Eide i KS.
– Det er kommet inn et lite beløp på 95 millioner til heldøgns omsorgsplasser i 2023. Hva det betyr i praksis, er jeg nok litt usikker på, sier direktør Helge Eide i KS.

KS: 95 millioner på langt nær nok

Over 800 millioner i økt bostøtte og 100 millioner i klimasatsmidler er bra, sier KS. Noen av de andre summene i statsbudsjettet er KS mer avventende til. – Vi må vente og se hva som egentlig ligger bak, sier direktør Helge Eide.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har kommet til enighet, og det er jeg veldig glad for, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han la fram budjsettforliket mellom Ap, Sp og SV for pressen tirsdag kveld.

– Det første jeg sjekket, var hva som har skjedd med det KS har vært mest opptatt av, og jeg finner noe vi er veldig fornøyd med, sier direktør for samfunn, velferd og demokrati, Helge Eide.

Han trekker fram at det er lagt inn 100 millioner til klimasatsmidler og over 800 millioner til økt bostøtte.

– En økt bostøtte på over 800 millioner vil avlaste sosialhjelpen. Vi har sett en økning i sosialhjelpen i områder med høye strømpriser, så dette er et positivt bidrag.

Heldøgns omsorgsplasser

For noen av de andre tallene vil KS avvente og se hva de betyr betyr i praksis.

– Det er kommet inn et lite beløp på 95 millioner til heldøgns omsorgsplasser i 2023. Hva det betyr i praksis, er jeg nok litt usikker på. Det er på langt nær nok, vil jeg tro. Vi må vente og se av merknader og se hva som egentlig ligger bak, sier Eide.

95 mill. kroner i 2023 tilsvarer beløpet for 2022, og tilrettelegger for at kommuner kan gå videre både med å rehabilitere omsorgstilbudene og bygge nytt der det er nødvendig. Beløpet tilsvarer totalt 500 heldøgns omsorgsplasser fordelt mellom rehabilitering av plasser og bygging av nye.

– Vi har valgt å lytte til kommunene som har vært tydelige på at det ville vært kritisk dersom det ikke kom friske midler til heldøgns omsorgsplasser i 2023. Det har vi stor forståelse for i en tid der det blir flere eldre med heldøgns helse- og omsorgsbehov. Derfor har det vært viktig for oss å kjempe for disse midlene, sier Cecilie Myrseth, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, i en pressemelding.

Fullfinansiering

Helge Eide bemerker også at utleieboliger ikke er prioritert opp i budsjettforliket.

– Hvis den ordningen er permanent avviklet, kan det skaffe ekstra utfordringer for kommunene for bosetting av flyktninger.

Når det gjelder økninger i velferdstilbudene, legger KS til grunn at de er fullfinansiert.

– Så lenge de er det, er det ingen som vil motsette seg det.

Powered by Labrador CMS