Nyheter

– Vi vet at kommunene vil få langsiktige og varige utgifter som følge av koronautbruddet, for eksempel innenfor psykisk helsevern, sier KS-leder Bjørn Arild Gram.
– Vi vet at kommunene vil få langsiktige og varige utgifter som følge av koronautbruddet, for eksempel innenfor psykisk helsevern, sier KS-leder Bjørn Arild Gram.

KS: – Regjeringen sier lite om veien ut av koronakrisen

Kartleggingen av korona-konsekvensene må fortsette, mener KS. – Regjeringen sier lite om kommunesektorens vei ut av pandemien i forslaget til revidert nasjonalbudsjett, sier styreleder Bjørn Arild Gram.

Publisert Sist oppdatert

KS er tilfreds med at regjeringen ser ut til å holde ord når det kommer til kommunesektorens koronakompensasjon for inneværende år.

– På den andre siden er det viktig å minne om at de økonomiske konsekvensene for kommunesektoren langt fra er dekket med dette, understreker styreleder Bjørn Arild Gram i KS i sin umiddelbare kommentar til regjeringens forslag om revidert nasjonalbudsjett (RNB).

Varige koronautgifter i vente

Gram og KS er i denne sammenheng særlig opptatt av de mer skjulte konsekvensene (og kostnadene) av virusutbrudd og etterfølgende smitteverngrep.

– Vi vet at kommunene vil få langsiktige og varige utgifter som følge av pandemien, for eksempel innenfor psykisk helsevern. Det er naturlig at dette følges opp i det reviderte budsjettet for inneværende år, men det må også videreføres i årene som kommer, mener KS-lederen.

– Vi ser ikke mye til dette i forslaget til kommuneopplegget for neste år, sier Gram.

I Kommuneproposisjonen for 2022, som ble lagt fram samtidig med forslaget til revidert nasjonalbudsjett for i år, anslås en vekst i kommunesektorens frie inntekter neste år på mellom 2 og 2,4 milliarder kroner.

– Hvor fri denne inntektsveksten faktisk blir, vet vi først når vi ser hvilke føringer staten legger for bruken av pengene, poengterer Gram.

Hva med veksten i helseutgiftene?

Han mener at det er bra at skatteanslaget økes med 3,2 milliarder kroner i inneværende år, og at dette videreføres neste år.

Men for kommuner og fylkeskommuner er realiteten at «de har hatt og fortsatt har en vekst i underliggende utgifter, særlig innenfor helse og omsorg, som klart overstiger det som regjeringen regner inn i de såkalte demografikostnadene», sier KS-lederen.

Underfinansiert barnehagenorm

I tillegg vil barnehagenormene være underfinansiert med 1 milliard kroner i 2022, mener han.

– Derfor må utvilsomt mange kommuner fortsatt belage seg på et trangt, økonomisk handlingsrom framover, sier Bjørn Arild Gram.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ikke ei krone til vedlikehold av fylkesveiene i revidert nasjonalbudsjett (RNB), men 250 millioner til riksveiene. Overraskende, mener KS.


Null til fylkesveier

I dagens forslag til revidert nasjonalbudsjett legger regjeringen opp til å øke bevilgningene til vedlikehold av riksveier med 250 millioner kroner.

– Det overrasker meg at regjeringen finner plass til en kvart milliard til vedlikehold av riksveier, mens den ikke har funnet en eneste krone til fylkesveiene. Behovet der er langt større, mener KS-lederen.

Og oppfordrer Stortinget til å endre på dette før det reviderte budsjettet vedtas i juni.

Powered by Labrador CMS