Nyheter

20 millioner kroner i kompensasjon for tapte skatteinntekter er ikke noe å rope hurra for, mener Sandnes-ordfører Stanley Wirak. Særlig ikke når inntektssvikten er nesten seks ganger så høy.
20 millioner kroner i kompensasjon for tapte skatteinntekter er ikke noe å rope hurra for, mener Sandnes-ordfører Stanley Wirak. Særlig ikke når inntektssvikten er nesten seks ganger så høy.

– Nå blir det veldig, veldig mørkt!

Det var Sandnes-ordfører Stanley Wiraks spontane reaksjon på forslaget til statsbudsjettet. Kommunen får kompensert 20 millioner for tapte skatteinntekter, men har så langt i år hatt en skattesvikt på 190.

Publisert Sist oppdatert

– Nei, nå blir det veldig, veldig mørkt, svarer Ap-ordføreren når Kommunal Rapport tar kontakt rett etter at forslaget til statsbudsjettet for 2021 ble lagt fram.

Nord-Jæren-kommunen har fått to kriser i fanget: korona og nedgangen i leverandørindustrien. Det har ført til en kraftig utgiftsøkning og et dramatisk fall i skatteinntekter.

Solberg-regjeringen foreslo i dag et eget tillegg på 1,9 milliarder kroner til kommunesektoren i 2021 – som kompensasjon for skattesvikten under pandemien.

20 millioner derfra går til Sandnes kommune.

Dårlig regnestykke

Det er ikke det ordføreren hadde håpet på. Ved utgangen av august hadde landets ellevte største by mistet hele 192 millioner kroner i skatteinntekter, drøye 115 millioner kroner etter kompensasjon fra inntektsutjevningen.

– Dette er et dårlig regnestykke for oss. De regnestykkene som Astrup legger fram, passer kanskje for noen kommuner, men de passer ikke for oss, sier en oppgitt Stanley Wirak.

I starten av oktober skrev Kommunal Rapport at Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen var redd for å måtte kutte i kommunale tjenester.

– Konsekvensene av koronapandemi, anstrengt økonomi, effektiviseringskrav fra staten og fortsatt uklare signaler om graden av koronaerstatning tvinger oss til å utsette viktige investeringer og foreta innstramninger, sa hun da.

Denne situasjonsbeskrivelsen ble delt av mange Rogaland-kommuner. 30. oktober skal hun legge fram budsjettforslaget for neste år.

Må kutte 250 millioner

– Vi er nødt til å skjære ned. 250 millioner kroner slik det ser ut nå. For hvis vi gjør som regjeringen sier, så lukker vi øynene, poengterer Wirak.

Kuttkravet skyldes selvfølgelig ikke bare korona, sier han, men også den økonomiske nedgangen i leverandørindustrien, den største bærebjelken for Sandnes.

Kommunen på 80.000 innbyggere har for tiden en samlet arbeidsledighet på 7,5 prosent. Det er svært høyt, i norsk målestokk.

Sandnes reagerte raskt på koronautbruddet og de strenge smitteverntiltakene i midten av mars og tok en rekke grep for å begrense de økonomiske skadevirkningene. Ansettelsesstopp ble nesten umiddelbart innført, men har så langt kun ført til en nedgang på 30 årsverk, hovedsakelig gjennom naturlig avgang, forteller ordføreren videre.

Færre ansatte?

Jæren-kommunen har mellom 6.000 og 6.500 ansatte, og antallet må ned, sier Stanley Wirak.

– Det er ikke snakk om oppsigelser, men vi er nødt til å se på en reduksjon på litt lengre sikt. Dette kan ikke tas over natta, legger han til.

At dobbeltkrisen får ringvirkninger er åpenbart, og den vil gå utover velferdstjenestene til den relativ unge befolkningen i Sandnes.

– Det er mange ting som spiller inn her. Konsekvensen blir at vi må slutte å investere, ta opp mer gjeld og bruke av disposisjonsfondet for å få dette til å gå i hop, fortsetter en bekymret ordfører.

Bemanningsnormene...

– Hvilke kuttmuligheter har dere?

– De statlige bemanningsnormene setter store begrensninger på hva vi kan foreta oss. Så da må vi se på alt som ikke er lovpålagt. Hadde vi stått fritt, så ville det vært lettere, svarer Wirak.

Powered by Labrador CMS