Nyheter

– Kuttet vil gjøre det mer krevende for kommunene å gi de samme tjenestene som før til brukere som trenger slike tjenester i hverdagen, understreker KS-leder Bjørn Arild Gram.
– Kuttet vil gjøre det mer krevende for kommunene å gi de samme tjenestene som før til brukere som trenger slike tjenester i hverdagen, understreker KS-leder Bjørn Arild Gram.

Skuffet over fortsatt kutt i ressurskrevende pleietjenester

KS liker ikke at regjeringens forslag om å kutte i toppfinansieringen av ressurskrevende pleie- og omsorgstjenester overlevde budsjettforhandlingene med Fremskrittspartiet.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2015 har staten kuttet toppfinansieringen med 1,4 milliarder kroner, viser beregninger som Kommunesektorens organisasjon (KS) har foretatt. 300 millioner kroner av dem ble kuttet i budsjettforslaget for 2021.

KS-leder Bjørn Arild Gram varslet da omkamp.

– Kuttet vil gjøre det mer krevende for kommunene å gi de samme tjenestene som før til brukere som trenger slike tjenester i hverdagen og andre med omsorgsbehov, poengterer han.

Mer asfalt til fylkesveier

Budsjettforliket inneholder en del ekstrabevilgninger til veiformål, da særlig til riksveinettet. Men også fylkesveiene blir tilgodesett, med 200 millioner kroner til reasfaltering. Her er den planlagte fordelingen:

  • Viken 30,8 millioner
  • Oslo 7,3 millioner
  • Innlandet 20,9 millioner
  • Vestfold og Telemark 15 millioner
  • Agder 13,3 millioner
  • Rogaland 14 millioner
  • Vestland 28,2 millioner
  • Møre og Romsdal 14,5 millioner
  • Trøndelag 22,6 millioner
  • Nordland 15,4 millioner
  • Troms og Finnmark 17,9 millioner kroner.

– Næringsliv og innbyggere i hele landet etterlyser ekstra satsing på bedre og sikrere framkommelighet også på det omfattende fylkesveinettet. Derfor er det positivt at flertallet i Stortinget nå legger inn 200 millioner ekstra til dette. Det er viktig at dette forsterkes videre i kommende budsjetter, mener Gram.

Utvalg om private barnehager

I budsjettavtalen blir også innstramningen av reglene for tilskudd til private barnehagers pensjonsutgifter og kapitalutgifter fjernet. Kommunene skal kompenseres for dette med 351 millioner kroner. Og Husbanken skal fortsatt kunne låne ut til private barnehager, sier stortingsrepresentant og medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen Helge André Njåstad (Frp) til Kommunal Rapport.

Hovedproblemet i dagens barnehagefinansiering er at staten underfinansierer de lovpålagte barnehagenormene med om lag 1 milliard kroner, minner KS om.

– Det går ut over barnehagetilbudet i både kommunale og private barnehager. Det er viktig at dette gripes fatt i, sier Bjørn Arild Gram.

Det skal også settes ned et utvalg som skal utrede finansieringen av private barnehager. KS skal være med i det.

Nei til økt boligskatt, ja til skipstunnel

Budsjettforliket inneholder flere andre saker som har betydning for kommunesektoren:

  • Formuesskatten på dyre boliger økes ikke: I forslaget til statsbudsjett for 2021 foreslo Regjeringen å justere opp verdsettelsen av dyre boliger. I dag er det slik at boliger verdsettes i formuesskatten til 25 prosent av verdien. Men fra 2021 ville regjeringen at boliger med en verdi på over 15 millioner skulle verdsettes til 50 prosent for det over 15 millioner kroner. Det blir det ikke noe av.
  • Nei til økt formuesverdi på fritidsboliger: Regjeringen foreslo også å øke formuesverdien på fritidsboliger med 20 prosent fra inntektsåret 2020 til 2021. Heller ikke det blir det noe av etter budsjettavtalen med Fremskrittspartiet.
  • Kommunene skal kompenseres med 65 millioner kroner for redusert inntekt fra formuesskatt.
  • 75 millioner kroner til skipstunnel på Stad. Summen skal blant annet brukes til innløsing av eiendommer, etablering av prosjektorganisasjon og gjennomføring av anbudskonkurranse. Regjeringen skal fremme en egen investeringsproposisjon for Stortinget.
  • Det bevilges 15 millioner kroner til kjøp av sjøtransporttjenester på strekningen Bergen-Kirkenes. Slik sikres at fem skip kan trafikkere hele ruten i løpet av første halvår 2021.
Powered by Labrador CMS