Nyheter

Grete Wold (SV) i kommunalkomiteen på Stortinget mener kommunene får for lite penger.
Grete Wold (SV) i kommunalkomiteen på Stortinget mener kommunene får for lite penger.

SV er ikke fornøyd med kommuneopplegget

Både SV og Rødt mener det er for lite penger til kommunen, mens Frp er bekymret for de elleve kommunene som ikke lenger får statlig finansiert eldreomsorg.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er ikke nok penger til at kommunene skal få gjort alle oppgavene de har. Det er trist at regjeringen ikke har gjort mer for å dekke inn dette, når vi vet at kommunene sliter med økonomien og har gjort det lenge.

– Kommuneøkonomi høres kjedelig ut, men er det som er tettest på folk av alle offentlige tjenester. De fortjener og trenger mer enn dette, skriver SVs Grete Wold i kommunalkomiteen i en e-post til Kommunal Rapport.

Rødts kommunalpolitiske talsperson, Tobias Drevland Lund, sier skriver dette:

– Selvsagt er dette budsjettet bedre enn de som har vært med åtte borgerlige år, og det er en seier i seg selv. Men, dette budsjettet er ikke nok til å gi kommunene det handlingsrommet de trenger for å tilby gode tjenester til folk i hele landet.

Lund viser at det ikke er avsatt egne penger til å kompensere fylkeskommunene for bortfall av billettinntekter i kollektivtrafikken, men at dette må dekkes av rammetilskuddet.

– Dette er noe som fylkene og KS har sagt at blir svært krevende i tida framover. Kommune-Norge er sulteforet, og jeg hadde håpet regjeringa ville styrke kommuneøkonomien mer enn det de gjør. Det hadde både innbyggere og lokalpolitikere fortjent etter altfor mange år med kutt, nedleggelser og nedskjæringer, sier Lund.

Helge Andre Njåstad i Frp skriver at han synes det er positivt at regjeringen har fjernet kuttet til ressurskrevende tjenester.

– Men de sender elleve kommuner direkte ut i budsjettkrise med ikke å reversere kuttet på statlig finansiert eldreomsorg. Det svekker Kommune-Norges syn på staten som en troverdig samarbeidspart når spillereglene endrer seg som er gjort både av den forrige og denne regjering. Frp vil i komiteen kjempe for at disse elleve kommunene skal slippe budsjettkrisen denne høsten, skriver Njåstad.

Han har ellers merket seg at regjeringen øker inntektene til kommunesektoren, riktignok mindre enn de sa da de var i opposisjon.

– Jeg håper kommunene bruker pengene til å redusere eiendomsskatten, sier Njåstad.

Visjonsløs av regjeringen

– Regjeringen leverer milliarder til kommunene. Det støtter vi selvsagt i Venstre. Men med pengene følger ingen visjoner. Det er sterkt beklagelig. I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet kompenserer regjeringen i kjente spor, men viser ikke snev av langsiktig tenkning. Jeg hadde forventet skikkelige svar på de utfordringene som ligger i Kommune-Norge, sier kommunalpolitisk talsmann i Venstre, André N. Skjelstad.

– Når regjeringen fjerner engangsstøtten til kommuner som ønsker å slå seg sammen, heller de kaldt vann i årene på de som vurderer å slå seg sammen med naboen. I dag har regjeringen i realiteten avlyst kommunesammenslåinger i årene som kommer. Det mener jeg er dypt beklagelig. Regjeringen frarøver kommunene friheten til å velge de løsninger som de mener er til beste for sine innbyggere. Dette er så langt unna lokalt selvstyre man kommer, sier Skjelstad.

Powered by Labrador CMS