Nyheter

Styreleder Jan-Erik Erichsen i Halden Byutvikling AS håper politikerne tilfører selskapet nye midler, slik at han kan fortsette arbeidet for å utvikle byens sjøfront. – Men blir selskapet nedlagt, overlever jeg det også, sier 83-åringen.
Styreleder Jan-Erik Erichsen i Halden Byutvikling AS håper politikerne tilfører selskapet nye midler, slik at han kan fortsette arbeidet for å utvikle byens sjøfront. – Men blir selskapet nedlagt, overlever jeg det også, sier 83-åringen.

83-åring risikerer å miste lederjobben

Styrelederen i Halden Byutvikling håper selskapet får fortsette arbeidet for å bygge ut Haldens sjøfront. I motsatt fall kan 83-åringen bli nødt til å pensjonere seg.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har ikke mistet lysten til å få til en boligbygging, i alle fall på Tyska, sier Jan-Erik Erichsen til Kommunal Rapport.

Han er arbeidende styreleder og eneste ansatte i Halden Byutvikling AS. 

Det var han, som på vegne av Halden kommune, i 2013 inngikk en avtale om å selge områdene Tyska og Hollenderen til Condovita (tidligere Norske Helsehus AS) for 100 millioner kroner. 

Da hadde selskapet presentert planene for en ny og moderne bydel, «Fredrikshald Brygge», med opptil 300 boliger, på byens sjøside. 

Det var også Erichsen som 27. desember i fjor varslet Condovita om at Halden Byutvikling AS mener seg fristilt fra avtalen på grunn av manglende framdrift.

Ifølge Erichsen har selskapet også gitt uttrykk for at det ikke har noen intensjon om å overta og bygge ut området. 

Han frykter ikke erstatningskrav fra den tidligere avtaleparten.

– Det er helt klart at det foreligger brudd på avtalen. Flere brudd, sier han.

Skal utrede selskapets rolle

Ifølge saksframlegget til kommunestyret i Halden 19. januar er det kjent at Condovita har forsøkt å selge seg ut av prosjektet.

Condovita AS har via sin advokat Endre Storløkken avvist å kommentere saken overfor Kommunal Rapport.

Som følge av at avtalen med selskapet er opphørt, ba kommunestyret kommunedirektøren om å utrede hvilket handlingsrom som nå finnes for å utvikle området. 

Blant annet må han avklare om det faktisk kan bygges boliger på det gamle industri- og utfyllingsområdet, der det er til dels dårlige grunnforhold og problemer med utlekking av brennbar metangass. Miljødirektoratet fraråder boliger på gamle deponier.

Kommunedirektøren er også blitt bedt om å vurdere Halden Byutviklings videre rolle.

Selskapets eneste oppgave har vært å få gjennomført en utbygging av Tyska og Hollenderen. Ifølge Erichsen har de i tillegg fjernet noe av de forurensede massene og gjort andre «vaktmesteroppgaver» på området.

– Overlever det også

Men nå er selskapet tomt for penger og må enten legges ned eller tilføres nye midler fra kommunen. Erichsen håper på det siste.

– Du risikerer ellers å miste jobben?

– Ja. Men jeg kunne pensjonert meg for 20 år siden, så jeg overlever nok det også, sier Erichsen, som er født i 1940.

Han mener det er flere årsaker til at avtalen med Condovita ikke har gitt resultater.

– Deler av området har vært, og er fortsatt, båndlagt av Bane NOR. Vi har hatt pandemi, og det har vært et sterkt engasjement rundt spørsmålet om utlekking av metangass. Kommunen har fått gjennomført undersøkelser, som har tatt tid.

Ifølge Erichsen har det også skjedd endringer i Condovita som har hatt betydning for prosjektet.

– Hadde kommunen på forhånd også gjort for dårlige utredninger, blant annet av grunnforholdene?

– Det er en del ting som har forandret seg på ti år. Vi har i større grad forstått alvoret ved å bygge boliger på forurenset grunn. Vi har sett skrekkeksempler på det fra andre steder i landet, sier Erichsen, og viser til problemene med metangass fra gamle fyllinger i Lillestrøm og Gjøvik.

Powered by Labrador CMS