Nyheter

Kommunal Rapport besøkte Gjesdal i 2018 da kommunen jobbet med å bli en såkalt smart-by. Ordføreren mener Gjesdals suksessoppskrift er kombinasjonen av friområder for familier og nærhet til det urbane.
Kommunal Rapport besøkte Gjesdal i 2018 da kommunen jobbet med å bli en såkalt smart-by. Ordføreren mener Gjesdals suksessoppskrift er kombinasjonen av friområder for familier og nærhet til det urbane.

Dette er kommunen med flest unge

Gjesdal er populær blant barnefamiliene, og kommunen topper statistikken over andel barn og unge.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har satset enormt på nye, store og flotte barnehager. Vi har ikke bygd så mange nye skoler, men har en effektiv skolestruktur og gode resultater. På mange områder bruker vi mindre penger enn gjennomsnittskommunen, men ett område hvor vi bruker mer, er på idrett og satsing på barn og unge. Vi har et sentralidrettsanlegg som har fasiliteter som folk måper over når de kommer hit. Vi er kanskje ikke så superattraktive for de nyutdannede i begynnelsen av 20-årene som ønsker seg det urbane kaffe-latte-livet, men vi er veldig populære når disse etablerer seg og får barn, sier ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) i Gjesdal.

Ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) forteller at kommunen har satset mye på skole og barnehage.

Han tror også kombinasjonen mellom muligheten for friluftsliv og nærheten til urbane Stavanger bidrar til at det blir mange barnefamilier i kommunen. Samtidig tror han på en selvforsterkende effekt, når noen først etablerer seg, kommer det flere etter.

Oljeindustrien

– Dette handler også om regional utvikling og et regionalt bo- og arbeidsmiljø. Sånn sett så er dette noe som er utenfor våre hender, fordi vi er en del av noe større. Men vi har så lenge jeg har vært ordfører, vært opptatt av at kommunen skal vokse fornuftig, sier Fjeldsbø.

Blant de ti kommunene med høyest andel unge, finner vi også andre rogalandskommuner som Hå, Tysvær, Strand og Klepp.

– Dette er et mønster som går langt tilbake, og som handler om den enorme folkeveksten som har vært i Sør-Rogaland, i utgangspunktet basert på olje- og leverandørindustri. Så noe av svaret er at vi har en så ung befolkning fordi hele Rogaland har det, og i særdeleshet kommuner rundt oss, sier Fjeldsbø.

26 prosent av befolkningen på drøye 12.000 personer er mellom 0 og 17 år. Det viser nylig publiserte tall fra Statistisk sentralbyrå. Tallene gjør Gjesdal til den kommunen i landet med størst andel unge i befolkningen. I andre enden av skalaen ligger Loppa og Moskenes hvor barn og unge utgjør 11,8 prosent av befolkningen.

Bekymret over mobbing og mistrivsel

Gjesdal kan nå skilte med åtte barnehager og sju skoler. Kommunen gjør det bra på Kommunebarometeret med en 54. plass i totalrangeringen. Innen grunnskole får kommunen en 59. plass, men innen barnehage er de nede på en 307. plass. Lavere bemanning i de kommunale barnehagene enn ellers i landet, er blant det som trekker ned. Ifølge kommunens handlings- og økonomiplan for 2024–2027 så kan det bli færre barnehager i årene som kommer. Fødselstallene er på vei nedover, og det er allerede god plass i barnehagene. Kommunedirektøren varsler at han i løpet av året vil fremme en sak om hva man skal gjøre med de ledige arealene.

Det å vokse opp i Gjesdal er heller ikke like lett for alle. I økonomiplanen fortelles det at det er flere elever i Gjesdal enn landsgjennomsnittet som rapporterer om dårligere trivsel og motivasjon i skolesammenheng. Det er også en økning i elever på ungdomstrinnet som opplever psykiske helseplager. Hver fjerde elev ved Gjesdal ungdomsskole har behov en eller annen form for oppfølging ukentlig.

– Mitt inntrykk er at Gjesdal er en god kommune å vokse opp i. Gitt utgangspunktet vårt har vi bemerkelsesverdig gode skoleresultater, så har vi de siste årene sett en tendens til at det er mer ensomhet, mistrivsel og mobbing blant unge. Dette er en trend som vi ser over hele landet. Det bekymrer oss veldig, og vi jobber målrettet med det. Tallene for mobbing på 7. trinn er gått kraftig ned, men er fortsatt høye på 10. trinn. Det er en stor utfordring. Her må vi sette inn enda flere tiltak, sier Fjeldsbø.

Nå skal de eldre prioriteres

Han tror kommunen har høyere «rating» blant barn og foreldre enn blant unge voksne. Kommunen har ingen videregående skole, så etter ungdomsskolen må ungdommen ut av kommunen for videre skolegang. Det er fortsatt gode muligheter for å skaffe seg enebolig i kommunen, men det er en typisk pendlerkommune hvor også arbeidsplassene ligger utenfor kommunegrensen. Kommunen har en aktiv strategi for å tiltrekke seg arbeidsplasser, men pendlingen er en tradisjon som går langt tilbake.

– Vi er glade for veksten vi har fått på barnefamiliesiden. Men vi er en kommune som har en skatteinngang som er under snittet, så vi er ikke den kommunen med størst handlingsrom. Den store altoverskyggende investeringen vi skal gjøre de neste tre-fire årene, det er et nytt helsekvartal, sier Fjeldsbø.

Dermed er det eldreomsorgen som vil få de store pengene i årene som kommer, ikke oppvekstsektoren. Noe tid har kommunen likevel til å områ seg på. Andelen innbyggere over 80 år er den laveste i landet med 2,8 prosent. Til sammenligning ligger Ibestad i andre enden av skalaen med 10,4 prosent. Så langt tyder tallene på at eldreomsorgen i Gjesdal er god, kommunen får en 37. plass innen pleie og omsorg på Kommunebarometeret.

– Det vært ønske om å bygge en ny svømmehall og kanskje et badeanlegg, som en del kommuner flotter seg med. Det er et sterkt ønske om å bygge dette fordi det ville være å satse på attraktivitet, noe vi har vært opptatt av. Attraktivitet for innbyggere, næringsliv og tilreisende. Om det vil kunne la seg realisere de nærmeste årene, det er svært usikkert. Denne investeringen kan bli krevende for oss, så er det et mål at vi likevel klarer å fremstå som attraktive, sier Fjeldsbø.

Powered by Labrador CMS