Nyheter

«Henningsvær kan markere seg som en attraktiv destinasjon med ramsalte fiskemiljø, særegen natur og kulturopplevelser», mener juryen som skal avgjøre hva som blir landets mest attraktive sted.
«Henningsvær kan markere seg som en attraktiv destinasjon med ramsalte fiskemiljø, særegen natur og kulturopplevelser», mener juryen som skal avgjøre hva som blir landets mest attraktive sted.

Disse tre kan bli landets mest attraktive i år

Henningsvær, Skien/Porsgrunn-samarbeidet og bydelen Saupstad/Kolstad i Trondheim er årets finalister i konkurransen om å bli Norges mest attraktive sted i 2021.

Publisert Sist oppdatert

– Årets finalister bruker samarbeid til å drive by- og stedsutviklingen på ulike nivåer – i bydelen, i tettstedet og i byområdet. Det er innovasjon i hvordan en samarbeider i praksis og hvordan dette skaper medeierskap og lokalt engasjement, sier Alexandria Algard, leder for Attraktiv by-juryen.

Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling har nyskaping, god planlegging, bærekraft og samarbeid mellom næringsliv, kommunen og lokalsamfunnet som bakteppe. Det er sjuende gang landets mest attraktive by eller tettsted kåres.

Det kom inn 388 nominasjoner til konkurransen.

Dette sier juryen om årets kandidater

Et områdeløft i bydelen Saupstad/Kolstad har ført Trondheim inn på lista over finalister. Juryen mener at dette viser at offentlig styringsvilje og tverrfaglig, helhetlig og langsiktig arbeid gir effekt. «Juryen oppfatter at byreparasjon gjennom små og store prosjekter, hvor brukerinvolvering, samarbeid og dialog skaper engasjement og medeierskap, er en metodikk som flere byer og tettsteder kan lære av».

Samarbeid mellom Porsgrunn og Skien, som er del av et sammenhengende byområde, har resultert i sterke byutviklingsprosjekt andre steder i Norge kan lære av. «Det er juryens oppfatning at Skien / Porsgrunn viser hvordan samordnet innsats på tvers av fysiske og administrative grenser kan øke muligheten for at begge byene lykkes i sitt arbeid for styrket attraktivitet».

Siden 2006 har Vågan kommune drevet stedsutvikling i Henningsvær. Juryen mener Vågan kommunes pågående arbeid med besøksforvaltning, boplikt og fredning av kulturmiljø i samarbeid med Riksantikvaren som viktig for utviklingen i Henningsvær. «Dette har ført til at Henningsvær kan markere seg som en attraktiv destinasjon med ramsalte fiskemiljø, særegen natur og kulturopplevelser».

Straumen i fjor

I fjor var det Hamar, Porsgrunn og Straumen som var de tre finalistene. Da gikk Straumen av med seieren. Tidligere vinnere er Bergen, Kristiansand, Fredrikstad, Bodø og Trondheim.

– Hvis vi skal ta hele landet i bruk, trenger vi sterke småbyer og attraktive lokalsamfunn som kan fungere som kraftsentre i sin region. Jeg håper derfor det kommer ekstra mange nominasjoner fra småbyer og tettsteder i år, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) da han inviterte kommuner til å foreslå årets kandidater.

Juryen skal etter planen besøke de tre finalistene i juni, dersom smittesituasjonen tillater det.

Powered by Labrador CMS