Nyheter

Catskiing går ut på å kjøre skikjørere opp på toppen med beltevogn eller scooter. Det er nytt i Norge, men i andre land, som her i Canada, har det pågått i flere år.
Catskiing går ut på å kjøre skikjørere opp på toppen med beltevogn eller scooter. Det er nytt i Norge, men i andre land, som her i Canada, har det pågått i flere år.

Eid bekymret for straffansvar etter snøskred

Området kommunen har tenkt til å bruke til catskiing, er rasutsatt.

Publisert Sist oppdatert

Eid er en av seks kommuner som har fått regjerings-ja til å delta i et prøveprosjekt med catskiing fra kommende vinter. Catskiing går ut på å bruke motoriserte kjøretøy til å frakte skikjørere opp på fjellet, enten med scooter eller beltevogn.

Nå har kommunen i Sogn og Fjordane fått kalde føtter. For området som er tiltenkt brukt til løypene er markert som hensynssone for snøskred i NVE atlas. Kommunen er kjent med at det tidligere har vært snøskred i området.

Advokat: Kan straffes

Tidligere i år fikk Eid utarbeidet en juridisk betenkning som konkluderer med at kommunen vil kunne bli ilagt erstatningsansvar ved skredulykker dersom catskiløyper legges i hensynssonen for skred. Hvis løyper legges i et sted der det er uforsvarlig av hensyn til sikkerheten, kan både kommunen som foretak og tjenestemenn straffes.

– Det er et vilkår at catskiing ikke kan skje hvor som helst. Det må skje i tilknytning til toppstasjonen ved et eksisterende alpinanlegg. Området vi skisserte i søknaden til departementet, ble valgt ut på bakgrunn fra en kommersiell aktør som ønsker å drive catskiing, sier Roar Sætre, rådgiver plan og utvikling i Eid kommune.

I august skrev han til Kommunal- og moderniseringsdepartementet på vegne av Eid kommune, og spurte om problemstillingen var kjent for departementet fra andre kommuner. Han lurte også på om departementet vurderte kommunens ansvar vesentlig annerledes enn det som kom fram i advokatrådet Eid hadde fått.

Sætre har ikke registrert at Eid kommune har fått svar på spørsmålene. Han har selv vært i kontakt med nabokommunen Stryn, som har oppgitt at de ikke har de samme terrengutfordringene.

Ber formannskapet velge

Nå har rådmannen i Eid forberedt en sak til formannskapet, der politikerne må ta stilling til om de vil gå videre med forsøksprosjektet.

– Vi vil at politikerne skal si noe om hvor stor risiko de er villige til å akseptere, og om de vil legge penger i videre utredning, sier Sætre.

En videre utredning vil både gå nøyere inn på skredfare, samt konsekvenser for naturmangfold.

De øvrige kommunene som har fått ja til å delta i forsøket med catskiing er Jølster, Surnadal, Vang, Oppdal og Stryn.

Powered by Labrador CMS