Nyheter

Det er registrert langt flere byggeprosjekter ute i kommunene i år sammenlignet med i fjor, viser Byggfaktas prosjektdatabase.
Det er registrert langt flere byggeprosjekter ute i kommunene i år sammenlignet med i fjor, viser Byggfaktas prosjektdatabase.

Flere store byggeprosjekter i små kommuner

Totalt er det planlagt igangsettelse av over 7.400 offentlige og private byggeprosjekter landet rundt i løpet av året.

Publisert Sist oppdatert

Det viser Byggfaktas egen prosjektdatabase for 2023. Boliger, offentlige bygg, næringsbygg, vei, vann og avløp inngår i tallene.

Prosjektene har en samlet verdi på nesten 1.375 milliarder kroner.

Ikke overraskende er det i storbyene at byggeaktiviteten er størst. Oslo og Bergen troner helt i toppen, tett etterfulgt av Narvik og Trondheim.

Samtidig viser oversikten at det også er store byggeplaner i flere mindre kommuner.

Bygging for 42,7 mrd.

På oversikten over kommuner med størst framtidig aktivitet per innbygger er det Bjerkreim kommune som topper tabellen (se tabell). I Bjerkreim bor det i underkant av 2.800 innbyggere.

Her skal det investeres over 42,7 milliarder kroner neste år, noe som gir en investering på over 15 millioner kroner per innbygger.

– Planen er at det neste år igangsettes nybygg av næringspark for kraftintensiv industri i Hetlandsskogen for over 40 milliarder kroner, ifølge daglig leder Pål Engseth i Byggfakta.

Berlevåg, Gulen og Lesja er andre kommuner der det skal investeres i større byggeprosjekter sett i forhold til innbyggertallet.

Boliger på vent

Ifølge Byggfakta igangsettes det årlig om lag 4.500 nybygg og tilbygg, samt over 7.500 rehabiliteringsprosjekter i Kommune-Norge.

Men ikke alle planlagte prosjekter blir noe av med det første. En betydelig andel vil bli utsatt. Tall fra Byggfakta viser at det er innen boligbygging at de fleste utsettelsene vil komme i 2023.

I noen kommuner er det ikke registrert byggeprosjekter i det hele tatt i år. Disse kommunene er Bokn, Utsira, Aremark, Siljan, Fedje, Snåsa og Hasvik.

Powered by Labrador CMS