Nyheter

Her mener kommunen at lederen av planutvalget har satt i gang en ulovlig bygging av et hus. Foto: Aurland kommune
Her mener kommunen at lederen av planutvalget har satt i gang en ulovlig bygging av et hus. Foto: Aurland kommune

– Lederen av planutvalget bygger ulovlig

Lederen av planutvalget i Aurland bygger hus på tomta si uten å ha søkt. Ulovlig, mener kommunen, og kontrollutvalget går inn i saken. Oppkonstruert sak, mener utvalgslederen.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en oppkonstruert sak. Jeg trodde det lå en byggetillatelse i reguleringsplanen, men det viser seg å være feil. Den feilen retter jeg nå opp i, sier leder av planutvalget Terje Hilstad (Sp).

Utvalgslederen har satt i gang bygging av et hus på sin eiendom i Flåm, og reisverket er allerede oppført. Kommunen mottok varsler om mulig ulovlig bygging, og i slutten av oktober opplyste de Sp-politikeren om at bygget er søknadspliktig og at de ikke har registrert noen søknad om tiltaket.

Saken er tidligere omtalt av Sogn Avis.

– Bygget er ikke søkt om, og det er et søknadspliktig tiltak. Så det er liten tvil om at tiltaket er ulovlig satt opp, men vi har blitt informert om at tiltakshaver er i ferd med å utforme en søknad nå, sier tjenesteleder Reinhardt Sørensen på teknisk avdeling.

– Har handlet i god tro

Hilstad mener at dette ikke er en sak i det hele tatt, og han peker på at byggeprosjektet er noe han satte i gang i 2017, før han ble medlem av Sp og aktiv politiker, i den tro at han hadde tillatelse gjennom reguleringsplanen. Byggingen av reiseverket ble deretter påbegynt i september i år.

– Byggingen startet før jeg ble politiker, jeg har handlet i god tro, og jeg trodde jeg hadde gjort alt riktig. Da jeg ble gjort oppmerksom på at det var søknadspliktig, gikk det én time før jeg var på rådhuset og avtalte med kommunen hvordan jeg skal rette opp i dette, sier Hilstad.

Kontrollutvalget reagerer

Saken har ført til at kontrollutvalget i Aurland har satt den på sin saksliste i førstkommende møte, etter nyttår.

Leder Frode Bekkestad (H) i kontrollutvalget mener saken reiser viktige prinsipielle spørsmål som det er viktig å få klarhet i.

– Lederen av planutvalget har som oppgave å sørge for å håndheve bestemmelsene i plan- og bygningsloven, og at innbyggerne overholder dette regelverket. Da er det naturlig nok viktig at han selv har rent mel i posen. Derfor vil vi se på denne saken, sier Bekkestad.

Trodde han fulgte regelverket

Hilstad reagerer sterkt på at lederen av kontrollutvalget har gått ut i mediene og uttalt seg om saken. Han mener at han har blitt forhåndsdømt.

– Dette er et rent soloutspill av lederen for kontrollutvalget, og han har til og med uttalt at jeg skal ha svin på skogen i denne saken. Er det noen som burde blitt gransket av kontrollutvalget, så er det kontrollutvalgets leder, sier Hilstad.

– Bør ikke en utvalgsleder for et planutvalg ha satt seg bedre inn i regelverket?

– Jeg har hele tiden trodd at jeg følger regelverket, og da dette viste seg å være feil, tok jeg umiddelbart grep for å rette opp. Nå sender jeg inn byggesøknad, ser Hilstad.

Bekkestad mener det er naturlig at kontrollutvalget ser nærmere på denne saken.

– Innbyggerne skal føle seg trygge på at regelverk etterleves, og at det politiske og administrative systemet fungerer i praksis, sier han.

Powered by Labrador CMS