Nyheter

Ski er kommunesenteret i Nordre Follo. Nå leter kommunen etter Skis identitet.
Ski er kommunesenteret i Nordre Follo. Nå leter kommunen etter Skis identitet.

– Man bør heller satse på å bygge en fin by

Ski i Nordre Follo leter med lys og lykte etter seg selv både i fortid og nåtid. Byutviklingsekspert Erling Dokk Holm mener identitetsjakten er bortkastet tid.

Publisert Sist oppdatert

– Når vi spør andre hva Ski er, får vi vage svar, og spør vi oss selv, får vi ulike svar, sier Henning Sverdrup fra PR-byrået Släger.

Sverdrup skal bistå Nordre Follo med å posisjonere Ski og å finne kommunesenterets identitet.

Rundt 20 av kommunens vel 62.000 innbyggere har denne kvelden funnet veien til biblioteket for å si sin mening om hva som kjennetegner Ski, for å høre historien om kommunen og å diskutere hvilke utfordringer kommunesenteret har – og for å lete etter en felles identitet.

På en egen nettside har innbyggerne i sommer kunnet kommentere og legge inn forslag på hva som er Skis identitet og hva som er bra eller mindre bra med Ski. 42 av innbyggerne har engasjert seg på siden.

– Hva kalles egentlig en fra Ski, spør en innbygger på biblioteket. 

– Det er viktig for identiteten, mener hun.

Fra nest bakerste benk får hun svar:

– En skiung.

Folk snur seg overrasket, få har hørt ordet før.

En navlestreng til Oslo?

Vel 20.000 av kommunens innbyggere bor i Ski. Etter at toget gjennom den nesten 20 kilometer lange Blix-tunnelen endelig gikk på skinner, tar det 11 minutter fra Oslo S til Ski stasjon. 

Ski storsenter åpnet dørene for første gang i september 1995.

Første tog stoppet der i 1879. Etter det begynte det å utvikle seg en form for sentrum rundt stasjonen og det oppsto en rekke industrietableringer på 20-tallet. Da tok det 35 minutter med toget mellom Oslo og Ski. I 1955 sto et rådhus ferdig bygd og i 1995 åpnet dørene til Ski storsenter.

– Om vi lar Follobanen definere oss, så er Ski byen som er akkurat 11 minutter unna det man egentlig ønsker seg. Ski er noe mer enn det. Ski har en egenverdi og en konkurransekraft som vi må definere og bruke aktivt, sier Sverdrup.

– Begrav ideen om identitet

Men ikke alle er enige i at Ski bør forhaste seg med å finne sin identitet. Førsteamanuensis Erling Dokk Holm ved NMBU mener identitet er noe som vokser fram over tid.

– Ideen om å ha en veldig sterk identitet tror jeg man bør begrave. Man bør heller satse på å bygge en fin by. Så kan identiteten komme langsomt og solid, mener Dokk Holm.

Han tror at hvis Ski skal bli en by som syder av liv, bør kommunen satse på vakker arkitektur, miljøvennlige løsninger og mange morsomme og interessante mennesker.

– Identitet er noe som gror fram av summen av fysiske omgivelser, og menneskelig aktivitet.

Han gir et lite tips til politikerne i Nordre Follo:

– Bygg Ski med fremtiden for øye, hev blikket og skap en visjon for hvordan byen skal se ut og fungere om 15 år. Ha ambisjoner!

– Ja, takk begge deler, sier prosjektleder Tone Aurlien Karlsen i kommunen.

Tone Aurlien Karlsen er prosjektleder for identitetsletingen til Ski.
Tone Aurlien Karlsen er prosjektleder for identitetsletingen til Ski.

– Prosjektet innbefatter både posisjonering og identitet, ikke kun identitet. Vi har som målsetting å utvikle både en fin by, og eie vår egen historie og identitet. Prosjektet vårt hviler på de planer som kommunen allerede har for utviklingen av Ski. Dette vil naturligvis prege arbeidet, og løsningene vi kommer fram til. Vi må eie vår egen historie og identitet, ikke bare la den bli til mens vi går.

Havnefestival

Diskusjonen flyter jevnt på biblioteket, mange har en mening om Ski.

– Skap stolthet. Det handler om framtida. Vi må samle oss. Et paradigmeskifte. Vi må fortelle samme historie. Gamle hus forfaller. Identitet må være større enn Ski, den må gjelde hele regionen. Identiteten må gjelde hver dag, også i morgen. Vi har ingen spesialitet. Porten til Østmarka? Festivalby? Vi må tenke utafor boksen. Vi må finne på noen litt gærent. Hva med en havnefestival?

– Kystbyen Ski var et glimrende forslag, kommer det ironisk fra én.

– Basér identitet på noe som ikke er bullshit, kommenterer en annen. Det er trist at vi sitter her og diskuterer hva vi er. Ski er en stasjonsby!

– Neste stopp: Ski, kommer det fra én entusiastisk mann i bibliotektrappa.

Politisk forankring

Nordre Follo har jobbet internt med å finne Skis identitet siden i vinter. Innbyggerne har sagt sitt på nettet. Folkemøtet på biblioteket er enda et ledd i prosessen.

Et 20-tall innbyggere møtte opp på biblioteket da Nordre Follo inviterte til samtaler om og innspill til identitet for Ski.
Et 20-tall innbyggere møtte opp på biblioteket da Nordre Follo inviterte til samtaler om og innspill til identitet for Ski.

Videre skal ungdomsrådet og administrativ ledergruppe i kommunen få presentert tre forslag som har kommet fram fra innbyggerne. Planen er å forankre et slagord, en identitet, politisk senere i høst.

– Ønsket sluttprodukt er en visjon og en fortelling om Ski og utviklingen av regionbyen, som kan anvendes i alt informasjonsmateriell og markedsføring av Ski, sier Aurlien Karlsen.

Målet er å tiltrekke seg flere innbyggere og mer næringsliv.

Powered by Labrador CMS