Nyheter

Ung-Heimbeboer Jakob Bergdal, prosjektleder Øyvind Engvik i bygg og anlegg og kommunedirektør Ola Morten Teigen i Heim.
Ung-Heimbeboer Jakob Bergdal, prosjektleder Øyvind Engvik i bygg og anlegg og kommunedirektør Ola Morten Teigen i Heim.

Minihus skal få de unge til å bli i kommunen

En lys idé hos kommuneledelsen i Heim fører til at Jakob Bergdal (21) og andre ungdommer kan kjøpe sin første bolig uten egenkapital. Snart står seniorer for tur.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har ikke sett huset ennå, sier Jakob Bergdal og titter nysgjerrig inn gjennom den åpne døra til huset på 43 kvadratmeter som han skal flytte inn i etter påske. 

Her, ikke langt fra strandkanten og med utsikt over Hemnfjorden, bygger Heim kommune fem boliger til ungdommer under 28 år. 

Mange distriktskommuner er små, har lav omsetning av boliger, lite eller ingen nybygging, få utleieboliger og ofte mange boliger som står tomme eller blir brukt som fritidsbolig. Mange steder er markedsverdien på boligene lavere enn byggekostnadene. Et hovedproblem er lav tilgang på egnede boliger til ulike målgrupper, som eldre og unge.

I gang med UngHeim

Kommunedirektør Ola Morten Teigen i Heim kjenner seg igjen i beskrivelsen. Folketallet økte da Hemne, Halsa og en del av Snillfjord kommune ble slått sammen i 2020. I januar i år telte kommunen 6.093 innbyggere, men Statistisk sentralbyrå har plassert trøndelagskommunen i sentralitet 5, som er det nest laveste nivået for sentralisering. 

– Vi har få eller ingen boliger til leie eller til salgs. Vi har ikke mangel på tomter, men risiko for at boligen vil falle i verdi, skremmer mange fra å bygge, sier han. 

Ung-Heimkjøper Jakob Bergdal, prosjektleder Øyvind Engvik i bygg og anlegg og kommunedirektør Ola Morten Teigen i Heim.
Ung-Heimkjøper Jakob Bergdal, prosjektleder Øyvind Engvik i bygg og anlegg og kommunedirektør Ola Morten Teigen i Heim.

Nylig la regjeringen fram en stortingsmelding om en helhetlig boligpolitikk. Teigen og blant annet prosjektleder Øyvind Engvik i bygg og anlegg i Heim kommune er allerede i gang med sin egen boligløsning, UngHeim, for førstegangskjøpere: 

  • Ungdom under 28 år kan kjøpe nøkkelferdige minihus med innlagt fiber for nett og TV for 1.6 millioner kroner.
  • I konseptet følger det med en materialpakke for å bygge carport og platting.
  • Egeninnsatsen med carport og platting og gratis tomt fra kommunen utgjør en verdiøkning på 15 prosent, som igjen betyr at kjøperen ikke trenger egenkapital.
  • Kjøperen må ha økonomi til å betjene et lån på 1,6 millioner kroner og godkjennes av Hemne sparebank etter ordinære betingelser.
  • Kjøperen kan ikke selge eneboligen til andre enn Heim kommune før etter tre år fra overtakelse.

UngHeim innebærer at Jakob Bergdal, som er tømrer, snart kan flytte fra barndomshjemmet litt lenger opp i lia og inn i sitt eget hjem. Boligen består av stue og kjøkken i ett, et soverom, en hems, bad og et lite rom.

– Det lille rommet kan brukes både til gaming og barnerom, smiler Engvik optimistisk.

Flere på venteliste

De fem boligene ble fort solgt. Nå er kommunen i ferd med å grave ut tomter til fem nye UngHeimboliger øst for sentrum. 19 personer står på venteliste. 

– Vi vil sikre at nyutdannede både blir i kommunen og kommer tilbake, Teigen.

Heim har bygd opp et kommunalt boligfond på 17 millioner kroner. Det innebærer blant annet at de kan gi kjøpere «boliglån» ved at UngHeim-kjøperne ikke betaler før de overtar boligen.

Flere kommuner, blant annet Åfjord, har fattet interesse for boligkonseptet i Heim. Administrasjonen i Åfjord har nylig foreslått å bygge seks tilsvarende minihus. 

– Vi trenger ikke subsidier

Heim har også andre boligprosjekter på gang. Flere G-hus, litt større boliger for førstegangskjøpere, er så å si innflyttingsklare.

– Tomtene har stått klare lenge, men de var helt overgrodde. Vi hogget trær for å få fram den flotte utsikten. For å minske risikoen for utbygger, sa vi oss villige til å kjøpe to av enhetene og bruke dem som kommunale utleieboliger, sier Teigen.

Ung-Heimkjøper Jakob Bergdal i Heim
Ung-Heimkjøper Jakob Bergdal i Heim

–  Hvordan kan regjeringen hjelpe dere med boliger? 

– Det beste virkemiddelet for oss er unntak for loven om anskaffelser når det gjelder sosial boligbygging. Da hadde vi stått mye friere til å kunne samarbeide med entreprenører om å utvikle nye konsepter. For oss handler det om å skaffe billige boliger der markedet svikter. Vi trenger ikke subsidier og tilskudd. Vi trenger å få lov til å bruke vår kreativitet og handlekraft. 

Satser også på GammelHeim

Heim har i likhet med andre distriktskommuner også en annen boligutfordring: Mange eldre innbyggere bor i avsidesliggende, eldre, vedlikeholdsintensive eneboliger. Husene har lav verdi slik at mange ikke har råd til å kjøpe mer sentrale, lettstelte boliger. 

I Heim gjelder det konkret nye leiligheter som bygges et steinkast fra det lille kjøpesenteret med blant annet Kafe Koselig. Derfor skal kommunestyret i Heim i april behandle et forslag fra administrasjonen om å sette i gang GammelHeim. Konseptet skal bestå av frittstående eneboliger på 50–60 kvadratmeter med to soverom for personer over 60 år. 

– Vi kaller det LitjHeim, for målet er at boligene skal koste under 2 millioner kroner, sier Teigen.

Det gir Tove Spjøtvoll (61) stjerner i øynene. Hennes sønn har tegnet kontrakt for UngHeim. Nå håper hun å kunne følge etter. 

– Eneboligen min er gammel, og det er dyrt og strevsomt å vedlikeholde den. Jeg håper å kunne flytte inn i et lignende minihus, sier hun. 

Kommunedirektør Ola Morten Teigen i Heim viser Tove Spjøtvoll (61) prosjektet for GammelHeim.
Powered by Labrador CMS