Nyheter

De ansatte på rådhuset i Oslo kan glede seg over topplassering i NHOs Kommune-NM. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
De ansatte på rådhuset i Oslo kan glede seg over topplassering i NHOs Kommune-NM. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

NHO-kåring: Best næringsklima i Oslo

Oslo debuterer i år på toppen i Kommune-NM, en årlig rangering av økonomien og rammebetingelsene for næringslivet i norske kommuner.

Publisert Sist oppdatert

Kommune-NM, som utføres i regi av NHO, dekker de fem temaområdene næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Årets vinner, Oslo, har aldri før blitt rangert helt på topp. Sola har vunnet Kommune-NM flere ganger tidligere, men må i år nøye seg med 2. plass. Årets tredjeplass går til Bærum.

Tilbakegang i Rogaland

At Oslo rangeres øverst i år, skyldes ifølge NHO ikke at hovedstadskommunen skårer mye bedre på de ulike indikatorene enn tidligere. Det handler mer om at de argeste konkurrentene gjør det svakere. Ifølge NHO har «kommunene i Rogaland har gått mest tilbake de siste fem årene. Endringene gjenspeiler virkningene av oljeprisfallet, som har hatt negativ betydning for utviklingen spesielt på Vestlandet».

Oljenedturen har medført at inntektsnivået i Rogaland har dalt kraftig, på lik linje med graden av privat sysselsetting.

Hva angår rangering av fylkene, rangeres Oslo, Viken og Rogaland høyest. Nordland og Innlandet har jevnt over sterk vekst, slik at avstanden mellom oppdrettsfylket Nordland og de høyest rangerte fylkene er mindre enn i noen andre målinger.

Stort sysselsettingsbehov

– Denne kåringen viser at kommuner med mange private arbeidsplasser vinner. Mange kommuner jobber intenst for å skape nytt liv til bygd og by. Det er også helt nødvendig fordi vi vil trenge mange tusen nye jobber her i landet hvert år framover. Tallene fra Kommune-NM viser at kommuner med høy andel private sysselsatte har høyere befolkningsvekst, en yngre arbeidsstyrke, mer kjøpekraft samtidig som at både sykefraværet og uføreandelen er lavere. Resultatene fra Kommune-NM viser hvor i landet næringsklimaet er best. Derfor er kommunevalget i høst viktig, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.   

I tillegg til Oslo på toppen, ligger det øvrige toppsjiktet av kommunene i NHO-kåringen på østlandsområdet, langs kysten i Sør-Norge, byområdene langs kysten for øvrig og i innlandet. Ifølge NHO er dette «større by-, tettsteds, utdannings- og høyteknologikommuner, eller kommuner med betydelig innslag av oppdrettsnæring og energiproduksjon, i tillegg til reiselivskommuner i indre Nordfjord og Sogn og vintersportsområder på Østlandet».

Hovedtyngden av de lavest rangerte kommunene finner vi fra Trøndelag og nordover og innlandskommuner på Østlandet.

Powered by Labrador CMS