Nyheter

Byråd for byutvikling Rasmus Reinvang (MDG) i Oslo kommune vil ha farger i bybildet. Bildet er tatt ved Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorbs prosjekt på Sørenga i Oslo.
Byråd for byutvikling Rasmus Reinvang (MDG) i Oslo kommune vil ha farger i bybildet. Bildet er tatt ved Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorbs prosjekt på Sørenga i Oslo.

Oslo lager veileder for fargebruk i byen

– I en lang periode har det vært mindre farger på nye bygg. Det er trist og det ønsker vi å gjøre noe med, sier byråd for byutvikling Rasmus Reinvang (MDG).

Publisert Sist oppdatert

Byrådet har derfor laget en arkitekturpolitikk, og starter nå arbeidet med en fargeveileder for å motivere til økt fargebruk og variasjon i materialvalg. Det skriver Oslo kommune i en pressemelding.

– Det vi bygger skal stå i 100 år, minst. Da må vi tenke på detaljene. Farger og variert materialbruk påvirker folk. Vi blir deprimerte av grå lukkede fasader. Vi trenger farger og variasjon som skaper gode inntrykk og opplevelser i byrommene, sier Reinvang.

Får kritikk for «stygge» bygg

Boligbyggingen i Oslo har fått mye kritikk den senere tiden. Blant annet gikk den danske byutvikleren Christian Pagh ut i Aftenposten i mars og kritiserte flere boligområder i hovedstaden for å være store og monotone.

Gruppen som kaller seg «Arkitekturopprøret», er kritiske til det de kaller «stygge» bygg. De etterlyser blant annet fine fargekombinasjoner. Gruppen har flere tusen følgere på sosiale medier.

Byråden mener farger og ulike materialvalg skaper trivsel og er viktig for psykisk helse.

Ifølge forskning føler vi mennesker oss bedre når vi befinner oss i det vi selv synes er vakre omgivelser.

– Farger og variert materialbruk påvirker folk. Vi blir deprimerte av grå, lukkede fasader. Vi trenger farger og variasjon som skaper gode inntrykk og opplevelser i byrommene, sier Reinvang.

Historisk fargebruk

Fargeveilederen skal gi gode råd både til innbyggere, utbyggere, borettslag, planleggere, saksbehandlere og andre – enten det er nybygg som skal oppføres eller det er et borettslag som skal rehabilitere fasaden.

Ifølge kommunen skal veilederen utvikles med vekt på eksempler og paletter med særlig blikk på Oslos historiske fargebruk.

Det er Plan- og bygningsetaten som skal utvikle veilederen ved hjelp fra blant annet forskningsmiljøer, utbyggere, eiendomsforvaltere, arkitekter, designere og kommunale og statlige etater med ansvar for byrom og arkitektur.

– Medvirkning er viktig og vi ønsker at ulike aktører bidrar slik at veilederen blir så god som mulig. Fargebruk bør være klok og veltilpasset, så det ikke blir glorete eller feil. Veilederen skal bidra til å skape en bredere bevissthet rundt farger og materialbruk og en bedre fargekultur i Oslo, sier byråden.

Powered by Labrador CMS