Nyheter

Nærbutikken på Svullrya i Grue skal samarbeid tett med kommunen og reiselivsaktører, slik at den blir en del av kommunens arbeid med stedsutvikling.
Nærbutikken på Svullrya i Grue skal samarbeid tett med kommunen og reiselivsaktører, slik at den blir en del av kommunens arbeid med stedsutvikling.

Tre pilotforsøk skal utvikle framtidas nærbutikk

Kan nærbutikkene bli mer enn et sted å kjøpe dagligvarer? Det skal pilotbutikker i Gamvik, Grue og Andøy finne ut av.

Publisert Sist oppdatert

I Gamvik, Grue og Andøy er tre nærbutikker i startfasen med å finne ut hvordan de kan få flere funksjoner, og på den måten være med på å gi å mer stabile lokalsamfunn.

17 nærbutikker i hele landet ønsket å bli med på pilotprosjektet «Framtidas nærbutikk i det flerfunksjonelle bygget», men det var de tre butikkene i Troms og Finnmark, Nordland og Innlandet som ble valgt ut av Distriktssenteret.

Butikken skal jobbe sammen med DOGA (Design og Arkitektur Norge) og lokale design- og arkitekturteam.

Forlengelse av stedsprosjekt

I Grue ser kommunen på dette som en fin mulighet til å gå i dybden med eksterne ressurser som landskapsarkitekter, arkitekter og energirådgivere.

– Det er veldig spennende å være med på en sånn prosess, sier næringsrådgiver Haakon Gjems, som er kommunes mann i prosjektet.

Pilotprosjektet vil bli en forlengelse av et pågående stedsutviklingsprosjekt på Svullrya på Finnskogen. Gjems anslår at det bor rundt 300 personer i området. I tillegg er det rundt 500 hytter på Finnskogen. 

I Svullrya er det nylig bygd åtte nye eneboliger, en ny plass er opparbeidet foran kirken, gatelys er på plass, tursti, amfi, lekeplass og fiskeplass. I 2024 åpner Norsk Skogfinsk Museum noen få hundre meter fra nærbutikken.

– Jeg begynner å se konturene av ny utvikling, sier Gjems.

Viktig brikke

– Og hva ser du for deg kan skje med butikken?

– Enhver lokalbutikk er viktig brikke i nærmiljøet. Butikken her hadde en målsetting om å bli døgnåpen, men da må man kanskje gjøre noe med et nybygg eller et tilbygg.

Det kan fort bli 25–30 kuldegrader på Finnskogen på vinteren, så energi kan bli et stort tema for lokalbutikkene.

– Kanskje kan dette være noe å ta tak i i prosjektet, sier Gjems.

Han tror også prosjektet kan avdekke om det er behov for kommunen å ha en forlenget arm inn i butikken.

Nav i lokalsamfunnet

Ordfører Rune Grenberg (Ap) i Grue mener butikken er svært viktig for samfunnene på Svullrya og Grue Finnskog. Men ikke bare for dem.

– Butikken er også en viktig for turister og besøkende på Finnskogen og for andre næringsdrivende. Den er et nav i lokalsamfunnet, sier han.

Tidligere hadde kommunen turistinformasjon i butikken, men dette er satt på vent på grunn av byggingen av det nye museet.

Her kan du lese mer om de tre pilotene.

– Mer tilgjengelige

Steinar Fredheim er ansvarlig for Merkur-programmet i Distriktssenteret. Han ser for seg at butikkene i framtida utvikler lokalsamfunn sammen med kommunene.

– I framtida er de mer tilgjengelige og har funnet flere måter å sikre lokalsamfunnet gode tjenester, i tillegg til dagligvarehandelen. Det kan være at bygget dekker flere funksjoner, som bosteder og bygdeverksteder. Men i enda større grad har de funnet nye måter å gjøre hverdagen lettere for lokalsamfunnet, sammen med kommune og andre. Den fremtidige butikken er noe vi ikke helt vet hva er ennå, mener Fredheim.

Modeller for andre

I løpet av prosjektperioden, som varer ut neste år, skal hver pilot ha utviklet en ny modell og ha en detaljert beskrivelse av et konsept for hvordan butikklokaler og bygg kan brukes.

Ett av målene med prosjektene er at også andre butikker og lokalsamfunn kan bruke løsningene.

Når pilotprosjektet er ferdig, kan de tre utvalgte butikkene gå videre og gjennomføre bygging, ombygging eller andre tiltak som er nødvendig for å gjennomføre planene.

Det er etablert samarbeid med SIVA og Husbanken om finansiering av konseptene.

Powered by Labrador CMS