Nyheter

Tynset sentrum sett fra rådhuset. Kan dette bli en by? Foto: Geir Otto Johansen, VG
Tynset sentrum sett fra rådhuset. Kan dette bli en by? Foto: Geir Otto Johansen, VG

Tynset vurderer å bli by

Vi har 104 byer i Norge. Tynset vurderer å bli nummer 105.

Publisert Sist oppdatert

På begynnelsen av 90-tallet ble det fritt fram for kommuner med et sentrum og over 5.000 innbyggere å kalle seg by. Det har ført til et rush av byer, og nå vurderer også Tynset å ta bystatus. Man behøver altså ikke å søke departementet lenger. Det følger altså ingen penger eller privilegier med å kalle seg by, men mange kommuner benytter anledningen til å ruse opp sentrumskjernen og drive byutvikling.

• Se listen over alle byer i Norge.

– I flere omganger har det vært snakket om at vi burde ha bystatus. Og det siste året har diskusjonen gått igjen, så da tenkte vi at vi får lage en sak som kommunestyret kan behandle, sier ordfører Merethe Myhre Moen (Sp).

Tynset oppfyller de formelle kravene, som sier: Kommuner med over 5.000 innbyggere kan ta i bruk benevnelsen by, dersom kommunen har bymessig tettsted med handels- og servicefunksjoner og konsentrert bebyggelse.

Departementet viser til at ordet by for framtida kan benyttes om de tettsteder som det språklig sett er naturlig å betegne som by, uten å underlegge dette noen rettslig regulering. Det betyr at den enkelte kommune selv vil kunne benytte betegnelsen by om kommunen/tettstedet dersom den ønsker det.

– Vi har et helt klart sentrum, og mange blir positivt overrasket når de besøker Tynset. Vi er jo et handelssentrum for regionen, sier ordføreren.

Tynset har sykehus, verdens største spark, og rådhuset – som i en avstemning i NRK i 2010 ble kåret til Norges styggeste bygg.

– Vi driver og pusser opp flere steder i sentrum. På det stygge rådhuset skal vi ha solceller, så bystatus og byutvikling passer godt nå, sier ordføreren.

Folk på Tynset har også kalt tettstedet for Tynsetbyen, lenge i motsetning til Tynsetbygda, som ligger på den andre siden av broa.

– Folk sier at de skal stikke ned på by’n. Så det er et etablert, begrep, påpeker ordføreren.

Siste sted som fikk bystatus, var Raufoss, som gjorde vedtak om dette i juni i fjor.

Powered by Labrador CMS