Nyheter

– Alternative boformer kan gjøre det billigere å komme inn på boligmarkedet, mener byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen i Oslo.
– Alternative boformer kan gjøre det billigere å komme inn på boligmarkedet, mener byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen i Oslo.

Utreder alternative boliger: Nå skal kommunen bygge selv

– Vi oppfordrer store utbyggerne til å vurdere ulike bokonsepter i sine prosjekter, sier byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG) i Oslo, som også vil ta grep fra kommunens side.

Publisert Sist oppdatert

Oslo ønsker mer selvbygging og flere bofellesskap. Kommunen selv skal starte pilotprosjekter, såkalte etablererboliger. Dette er nye eller rehabiliterte bygg der kommunen er byggherre og fortsatt skal eie 20 prosent, mens de resterende 80 får ulike løsninger for leie, som leie-til-eie og deleie. 

Planen er at de første etablererboligene skal være innflytningsklare i 2026.

Ordningen er nylig godkjent av ESA.

Har jaktet siden 2018

– Alternative boformer kan gjøre det billigere å komme inn på boligmarkedet, bidra til gode fellesskap og blant annet motvirke ensomhet, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen i en pressemelding.

Også da Kommunal Rapport snakket med Marcussen i 2018, jaktet hun på alternative boligløsninger:

«Kanskje kan man eksperimentere i Hovinbyen med ulike selvbyggermodeller, sier Marcussen, og viser til områder i Amsterdam med små tomter og selvbyggerhus».

Kommunen ønsket da å sette i gang pilotprosjekter rundt i byen, og byrådet skulle legge fram en sak for bystyret med prinsipper for hvordan sosial boligbygging kunne tilpasses hovedstaden.

– Hva har skjedd på alternativboligfronten i Oslo siden 2018?

– Det har skjedd mye siden den gang, mener Marcussen.

Hun trekker fram bystyresaken «Nye veier til egen bolig», utvikling av boligpolitikk og planlegging av pilotprosjektene for å prøve ut nye virkemidler.

– Sammen med opprettelsen av Oslobolig har vi fått på plass nye verktøy for å gjøre det lettere for flere å komme seg inn på boligmarkedet, sier Marcussen.

Ifølge kommunen er det rundt 4 prosent, om lag 12.500 husholdninger i Oslo, som sier de er interessert i å dele bolig med andre.

Av de som er interessert i alternative boformer, motiveres de yngste mest av økonomi mens de eldste motiveres av sosiale fellesskap.

Oppfordring til utbyggere

Kommunen skal vurdere hva som skal til for at ulike aktører som kommersielle utviklere, byggfellesskap, beboergrupper og selvbyggere kan realisere prosjekter med alternative boformer.

Byrådet ønsker også å se om alternative boformer kan være en driver for utvikling i markedssvake områder.

– Dette er absolutt en oppfordring til store utbyggerne om å vurdere ulike bo-konsepter i sine prosjekter. Vi vil også at mindre aktører skal se muligheter i dette, og at selvbyggingsprosjekter skal kunne realiseres. Samtidig skal vi i kommunen skal se hvordan vi kan legge best til rette for ulike boformer, sier Marcussen.

Også for eldre

Også for de som trolig er blitt for gamle for selvbyggermodeller, tenkes det høyt om hvordan vi skal bo i framtida.

– Vi må klare å tenke nytt, sier statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet i forbindelse med Bo trygt hjemme-reformen som skal legges fram før sommeren. 

Forslag som kom inn til departementet i fjor, var blant annet å gi kommunene større muligheter innenfor boligbygging og å lage tilskuddsordninger fra Husbanken til boligutviklere, private eller kommuner til å utvikle egnede boliger for eldre.

Powered by Labrador CMS