Nyheter

Stortingsgruppa til Senterpartiet møtes for første gang torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Stortingsgruppa til Senterpartiet møtes for første gang torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Senterpartiet ser flere muligheter for omkamp

Senterpartiet håper på omkamp om flystasjonen på Andøya, regionreformen, tvangssammenslåing av kommuner og rovdyrpolitikken i det nye Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Partiet fikk nesten doblet stortingsgruppen etter å ha fått over 10 prosents oppslutning i valget.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum har tenkt mye på hvordan han skal bruke den økte innflytelsen i et storting som er mindre avklart enn i forrige periode. Allerede i partilederdebatten på valgkvelden varslet han at partiet vil ta opp nedleggelsen av flystasjonen på nytt.

Andøya

– Vi kommer til å fremme forslag om Andøya nettopp fordi det er en annen sammensetning på Stortinget og fordi i løpet av valgkampen har det kommet nye og relevante opplysninger, og det er usikkerhet rundt tallgrunnlaget, sier Vedum til NTB

Han håper på å kunne samle et flertall i opposisjonen som kan demme opp for regjeringen, som har gått inn for nedleggelse.

– De to regjeringspartiene har vært tydelige på hva de mener i denne saken, men i de andre partiene har det vært åpninger. Når KrF står fritt, er det en helt annen mulighet til å få gjennomslag, sier Vedum.

Kommunesammenslåing

Tvangssammenslåing og regionreformen er to andre saker hvor Senterpartiet varsler en ny runde.

– I deler av voteringen om tvangssammenslåingen, så var flertallet på ett mandat. Nå er det flertallet borte, sier Vedum.

Selv om kommunereformen allerede er igangsatt, mener han det ikke er noe problem å ta kampen opp igjen siden vedtakene ble gjort rett før sommeren, og lite har skjedd siden. Regjeringens ene samarbeidsparti KrF sa nei til tvang, men Venstre sikret flertall for de største endringene i den norske kommunestrukturen siden 1950-tallet.

Med knappest mulig flertall, 85 mot 84 stemmer, ble Kristiansand, Søgne og Songdalen slått sammen. Samme var flertallet for å slå sammen Mandal, Marnardal og Lindesnes, og Sogndal, Balestrand og Leikanger. I de øvrige tvangstilfellene var stemmetallet 86 mot 83.

Ser spillrom i rovdyrpolitikken

Også i rovdyrpolitikken øyner Senterparti-lederen at det kan åpne seg nye muligheter til å påvirke.

– I valgkampen var det mange lokale Høyre- og Frp-representanter som ga oss støtte i rovdyrpolitikken. Vi får se om de mener det samme her i Stortinget, sier Vedum.

Sp-veteran Per Olaf Lundteigen, som tar fatt på sin femte periode, mener Senterpartiet vil kunne søke flertall for å bringe primærnæringene inn i det grønne skiftet.

– Det er der man finner det fornybare karbonet. Poenget i miljøpolitikken er å gå fra olje, gass og kull til torsk, timotei og gran, sier Lundteigen.

Feiret med kake

Den ferske stortingsgruppa var samlet til sitt første gruppemøte torsdag ettermiddag, og alle de 19 stortingsrepresentantene var bedt om å møte. Kake, gratulasjoner til nykomlingene og feiring av valgresultatet sto på programmet.

– Kjempeartig, synes nyvalgte Sandra Borch, tidligere leder i Senterungdommen, om sitt første gruppemøte på Stortinget.

Nils T. Bjørke, som tidligere ledet Bondelaget, spøkte med at det blir knapt med tid og at han må pendle mellom Storting og gården hjemme på Voss.

– Dette var ikke helt planlagt, sier Bjørke, som vippet inn på Stortinget etter fintelling av stemmer tirsdag.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS