Nær halvparten i minus uten eiendomsskatt

Økonomi. Selv i knallåret 2016 ville nesten halvparten av kommunene drevet med underskudd om det ikke hadde vært for eiendomsskatten. Sjekk skattekartet her.
Hvaler kommune ville gått med store underskudd uten eiendomsskatten. Her er ordfører Eivind Borge (Frp). Foto: Magnus Knutsen Bjørke

I 2016 var det over 360 av landets kommuner som krever eiendomsskatt. Det utgjør 12,3 milliarder kroner i inntekt, ifølge SSB.

190 kommuner ville hatt et netto driftsresultat i minus i fjor, om det ikke var for disse inntektene. I 2014 ville hele 306 kommuner gått i minus om eiendomsskatten ikke fantes.

Eiendomsskatten har økt med 9 prosent i Kommune-Norge fra 2015 til 2016. Ifølge Frp nasjonalt er den unødvendig. Kommuner kan bli mer effektive. De trenger egentlig ikke eiendomsskatten, ifølge partiet.

LES OGSÅ: Rusa på eiendomsskatt?

Moro skyld?

Frp-ordfører Eivind Borge er nå inne i sin tredje periode som ordfører på Hvaler.

– En kommune henter ikke eiendomsskatt for moro skyld. Det er ingen kommuner som greier å fjerne eiendomsskatten over natten, sier Borge.

– Det er urealistisk på kort sikt å fjerne eiendomsskatten. Kommune-Norge får svært mye av inntektene sine fra eiendomsskatten, sier Ole Henning Nyhus, som er forsker ved Senter for økonomisk forsking AS og PhD-kandidat ved Institutt for samfunnsøkonomi (NTNU).

Hvaler, som er den kommunen i landet med høyest eiendomsskatt på bolig per innbygger, er skatten ikke spesielt populær. Les intervjuet med hytteeier Tony Christensen, som synes kommunen er grådig.

Les mer om eiendomsskatt i dagens ukeavis fra Kommunal Rapport (tilgjengelig via et eget abonnement).

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.