Ap kan miste makt i byene

Stortingsvalget 2017. Om kommunevalget om to år går som stortingsvalget står Aps posisjon for fall i flere store kommuner, viser Kommunal Rapports valganalyse. Sjekk ordførerprognosen for de 354 nye kommunene her.
Oslo byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har mistet flertallet om valget i 2019 blir som stortingsvalget. Ap, SV og De Grønne blir da avhengig av støtte fra både Rødt og Senterpartiet, som kan komme inn i bystyret for første gang på mange år. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke

Ap vil med et tilsvarende resultat om to år i vår prognose få 144 ordførere. Blant annet kan partiet miste makten i Bergen, Haugesund, Ålesund og flere andre store byer, om ikke resultatet bedrer seg. Byrådsflertallet i Oslo er også høyst usikkert.

Høyre vil få 81 ordførere med et tilsvarende valg i 2019. Partiet blir en vinner i sammenslåtte kommuner, noe som henger sammen med at en stor andel av Høyre-kommunene er involvert i prosessen. Ikke minst kan Høyre vinne en del viktige byer tilbake fra Ap. Derimot taper partiet antakelig ordføreren i noen mindre kommuner, som Evenes, Aurland og Stryn.

Lese mer?

Jeg er abonnent

Jeg er ikke abonnent

Bli abonnent

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.