Hordaland har høyest og Finnmark lavest valgdeltakelse

Stortingsvalget 2017. Nesten 81 prosent av hordalendingene brukte stemmeretten sin i år, mens knapt 70 prosent av finnmarkingene gjorde det samme.
Ap-leder Jonas Gahr Støre og kona Marit Slagsvold avga sin stemme på Svendstuen skole. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For hele landet var valgdeltakelsen 77,6 prosent ved årets stortingsvalg. Sentraliserte fylker, muligens med kortere vei til valglokale, som Oslo og Akershus, gjorde det også bra på oppmøte, med 80,0 og 80,3 prosent oppmøte. Finnmark ligger et godt stykke under, der 69,9 prosent av velgerne møtte opp for å stemme.

Ingen av landets kommuner kan komme i nærheten av lille Utsira kommune i Rogaland på valgdeltakelse, med 93,2 prosent og 126 av 146 mulige stemmer avlagt. Andre Vestlandskommuner, som Finnøy, Austevoll, Bokn og Balestrand ligger på plassene etter, med 82–84 prosents valgdeltakelse.

Valgdeltakelsen i år er for øvrig er en nedgang på 0,6 prosentpoeng fra 2013.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!