Liten nedgang i valgdeltakelsen

Stortingsvalget 2017. Valgdeltakelsen falt i år - men ikke på Andøya.
Andelen som stemte falt i år. Her avlegger pensjonist Reidun Evjen stemme ved Bingfoss ungdomsskole i Sørum. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Valgdeltakelsen ved årets stortingsvalg var 77,6 prosent. Det er en nedgang på 0,6 prosentpoeng. 

Valgdeltakelsen i 2013 var på 78,2 prosent. 1.029.014 nordmenn forhåndsstemte i årets stortingsvalg. Det utgjør 27,3 prosent av de 3.756.400 stemmeberettigede.

2,8 millioner velgere stemte i 2013. Av disse var det rundt 855.000 personer som forhåndsstemte.

Den laveste valgdeltakelsen i moderne tid var i 2001 med 75,5 prosent, ifølge Store Norske Leksikon.

I noen kommuner var det imidlertid høyere deltakelse enn før. Et eksempel er Andøy, hvor Senterpartiet fikk over 70 prosent av stemmene. Der økte valtdeltakelsen til 82,5 prosent - den høyeste i moderne tid, ifølge Andøyposten.

Det var spekulert i at dårlig vær kunne legge en demper på stemmelysten.

Statsviter Trond Willumsen ved Østlandsforskning sier til iTromso.no at valgdeltakelsen faktisk går opp i Norge ved dårlig vær, i motsetning til for eksempel USA.

– Det har dels sammensetning om at vi ikke bryr oss så mye om vær her i Norge. Hadde vi gjort det, kunne vi ikke gjort noe som helst her i landet. Er det godt vær så synker valgdeltakelsen, og folk er opptatt med andre ting, sier Willumsen.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.