Over én million har forhåndsstemt

Stortingsvalget 2017. For første gang har over én million stemmeberettigede forhåndsstemt i et valg i Norge.
Over en million hadde stemt før partilederdebatten i Bergen fredag kveld. Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum (tv), Jonas Gahr Støre, Ap, statsminister Erna Solberg, H, Siv Jensen Frp, Knut Arild Hareide, KrF og Venstres Trine Skei Grande. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Til og med fredag 8. september – som var siste sjanse for forhåndsstemming – har det blitt registrert 1.029.014 forhåndsstemmer, ifølge  valg.no.

De som har forhåndsstemt, utgjør 27,3 prosent av de stemmeberettigede i Norge. Bare den siste dagen med forhåndsstemming ble det registrert nesten 140.000 stemmer.

I hovedstaden har 174.261 av de stemmeberettige forhåndsstemt. Det utgjør 38 prosent. Ved stortingsvalget i 2013 var det 131.116 som forhåndsstemte, som utgjorde 30 prosent. Også flere av landets største byer melder om forhåndsstemmerekord.

I Stavanger har 15.000 personer nå forhåndsstemt, melder Stavanger kommune. Det er ny rekord. Også Tromsø kommune melder om forhåndsstemmerekord, med 15.399 stemmer.

Bergen kommune har ennå ikke oppdatert tallene for uke 36, men ved utgangen til forrige uke hadde 19.627 personer avlagt sin forhåndsstemme i kommunen.

Forhåndsstemmeperioden er nå altså over, så nå er det valgdagen som gjelder. I 173 kommuner er det valgdag også søndag i tillegg til mandag.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.