11. september ble en historisk dag for Markus Kongstein. Han stemte både i stortingvalget for første gang, og i folkeavstemningen om kommunesammenslåing. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
11. september ble en historisk dag for Markus Kongstein. Han stemte både i stortingvalget for første gang, og i folkeavstemningen om kommunesammenslåing. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Stemte nei i dag

Innbyggerne i Sørum i Akershus har hatt to valgmuligheter i dag; stortingsvalg og folkeavstemning om kommunesammenslåing. Blir det regjeringsskifte, håper nei-siden på reversering av tvangsvedtak.

FAKTA

Sørum, Fet og Skedsmo er vedtatt sammenslått av Stortinget

Den nye kommunen vil få 82.700 innbyggere

Det er uenighet om navn. Det kan bli Lillestrøm eller Søndre Romerike

Kommunesenteret skal være Lillestrøm i Skedsmo kommune

Folkeavstemningene i Skedsmo og Fet sa nei

Forhandlinger ble holdt, men førte ikke fram

Fylkesmannen anbefalte sammenslåingen,og vil på sikt ha bare to kommuner på Romerike

SØRUM

- Det har vært veldig godt oppmøte, både i går og i dag. I går var det en kø på flere hundre meter av folk som ville stemme. Det var russiske forhold, smiler lederen av stemmestyret (og «gammelordfører») Hans Marius Johnsen (Ap).

Johnsen har valgvakt på Bingfoss ungdomsskole som ligger midt i Sørumsand sentrum.

Stortingsvedtak for tvang

Høyre, Venstre og Frp bestemte i februar at Sørum, Skedsmo og Fet skal slås sammen med tvang. Forklaringen var at her sperrer en kommune for to kommuner som ønsker sammenslåing i det som allerede er et integrert bo-og arbeidsmarked.

Før stortingsvalget fikk et flertall i kommunestyret i Sørum gjennomslag for at innbyggerne i Sørum skal kunne stemme ja eller nei til kommunesammenslåing.

Flertall imot sammenslåing

Blir det ikke regjeringsskifte, blir sammenslåingen stående. Blir det regjeringsskifte og folkeavstemningen sier nei, vil et flertall i kommunestyret bestående av Ap, Sp, MDG og SV vedta å søke om reversering.

Regnet høljet ned over kommunen med 17.500 innbyggerne i Sørum mandag, men det hindret ikke folket i å strømme til valglokalene.

- Jeg stemmer nei, sier Markus Kongstein. 18-åringen har stemt i dag for første gang.

- Jeg har stemt i solidaritet med Fet og Skedsmo. Sørum har en veldig kjørt økonomi, sier han og heiser opp en svær treningsbag over ryggen.

Per Olav Karlsen har også stemt nei. Men han er litt delt.

- Jeg stemte nei. Samtidig stemte jeg på et parti som innebærer at det ikke blir reversering. Kommunesammenslåing er ikke fryktelig viktig for meg.

Stemte ja

Pensjonist Reidun Evjen krysset «ja» på sin stemmeseddel med spørsmålet «Ønsker du at Sørum kommune slår seg sammen med Skedsmo og Fet kommuner 1.1.2010?»

- Vi har ikke råd til å stå på egne bein. Vi vil jo bo i Sørum selv om vi blir en del av en større kommune, sier hun.

Ordfører tar forbehold

På rådhuset i Sørum farter ordfører Marianne Grimstad Hansen (H) i Sørum kjapt rundt i blå sko med høye hæler og blå kjole. Blir det regjeringsskifte og et nei-flertall, vi hun ikke automatisk stoppe sammenslåingsprosessen.

- Jeg har sagt hele tiden at resultatet av folkeavstemningen bare er en del av beslutningsgrunnlaget. Jeg må forholde meg til kommuneloven. Der står det at jeg er juridisk og politisk ansvarlig om folkevalgt. Jeg kan ikke skyve resultatet av en folkeavstemning blindt foran meg, men blant annet se på rådmannens utredninger og anbefalinger, sier hun.

- Er det risiko for at innbyggerne vil miste tilliten til politikerne hvis det blir flertall mot folkeavstemning og du likevel ikke jobber mot sammenslåing?

- Jeg sagt at det er veldig viktig at folk stemmer. Jo høyere valgdeltakelse, jo høyere legitimitet har resultatet. Hvis det blir et overveldende nei, vil det også telle. Men som sagt er det resultatet rådgivende.

Resultatet fra folkeavstemningen blir trolig ikke blir klart før tirsdag.