Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpixTerje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Strøk listetopper og kandidater med utenlandske navn

Under årets valg strøk hovedstadens velgere profilerte politikere i de store partiene og kandidater med utenlandske navn i større grad enn andre. 

Det kommer fram av det endelige valgoppgjøret for Oslo. Mange av dem som står lenger ned på listene, og som mange velgere stryker, har utenlandske navn, ifølge  Aftenposten.

– Det er tydeligvis noen velgere som ikke ønsker å ha kandidater med utenlandsk bakgrunn på Stortinget, sier forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning.

Profilerte politikere som Jonas Gahr Støre (Ap), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Ine Eriksen Søreide (H) er tradisjonelt dem som blir strøket hyppigst ved stortingsvalg.

– Det gir mening at man stryker en kandidat man har et forhold til, men når det gjelder kandidater med ikke-norske navn kan det virke som at personer gjør et unntak, tror Saglie.

Senterpartiets førstekandidat i Oslo, Aisha Naz Bhatti, er stortingskandidaten fra Oslo som fikk størst andel strykninger ved årets valg. Det er ikke overraskende at det er de med minoritetsbakgrunn som blir strøket hyppigst fra listene, mener hun.

– Jeg tenker det er andre muligheter for å gi velgere en reell innvirkning på politikken enn ved stryking, sier Bhatti.

(©NTB)