Nyheter
10 forsøkssøknader er valgt ut
Av de 87 søknadene om å bli med i regjeringens nye forsøksordning, er ti nå valgt ut. Flere søknader er fortsatt under behandling.
De ti forsøkene som er valgt ut og går videre, helt eller delvis, omfatter 16 kommuner og fylkeskommuner.
Dette er forsøk som kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) mener har potensial til å gjøre hverdagen enklere for kommunene og gi bedre tjenester.
– Jeg håper og tror forsøkene kommer til å bli vellykkede. Forenkling er en klassisk vinn-vinn-sak, sier Sande i en pressemelding.
Forsøkene spenner over et vidt spekter – fra skole, planarbeid og boligbygging til etablering av kommunale oppgavefellesskap med vedtaksmyndighet.
En søknad om sistnevnte kommer fra kommunene Vestvågøy, Moskenes, Flakstad og Vågan i Lofoten, og samarbeid innenfor flere tjenesteområder kan være aktuelt.
De ti søknadene (se liste nederst i artikkelen) skal nå bearbeides videre.
Skal bearbeides videre
At forsøkene er blitt valgt ut, betyr ikke at de har fått en forhåndsgodkjenning, heter det i pressemeldingen fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD). Nå skal kommunene og de berørte departementene sammen jobbe videre med utformingen av dem.
Forsøk etter forsøksloven krever at det utarbeides en forskrift som gir fritak fra lovkrav og setter rammene for forsøket.
Forsøk innen opplæring må følges opp etter forsøkshjemmelen i opplæringsloven, som har andre prosesskrav enn forsøk etter forsøksloven.
Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen (H), skriver i en pressemelding at det er bra at det er kommet avklaringer fra regjeringen.
– Begrensninger i ordningen gjør jo at ikke alt oppleves like grensesprengende kanskje, men dette aktualiserer på den annen side behovet for arbeidet med nytt lovgrunnlag for forsøk. Her har jo KS gjennomført et eget FoU-arbeid som vi gjerne har videre dialog med både regjeringen og stortinget om, sier Helgesen.
Vil forenkle Nav
I tillegg til de ti forsøkene som går videre, helt eller delvis, skal Arbeids- og inkluderingsdepartementet gå videre med en søknad fra Nav Trondheim om prosjektet «Et enklere Nav». Her har Heim kommune søkt om å bli koblet på, ifølge KDD.
Blir prosjektet «Et enklere Nav» realisert, kan også Nesodden, Nordre Follo og Vennesla bli inkludert. De har sendt inn søknader med noen av de samme temaene.
En del søknader er fortsatt til vurdering. De vil få svar – med begrunnelse – så raskt vurderingene er ferdige, opplyser KDD.
Flere blir avvist
Flere av søknadene vil ikke bli tatt med i forsøksordningen, av ulike grunner. Noen blir avvist fordi det ikke er nødvendig med unntak fra regelverket for å gjennomføre prosjektet eller tiltaket det er søkt om.
Andre søknader får avslag fordi forsøksloven ikke åpner for unntak fra det aktuelle regelverket. Det gjelder der forsøket ville innskrenke rettighetene til enkeltpersoner eller bryte med grunnleggende saksbehandlingsregler.
Avslag blir gitt også fordi det allerede pågår lovarbeid på området der det søkes om forsøk, eller fordi det ikke går klart fram av søknadene hva det søkes om unntak fra.
Søknader som innebærer unntak fra gjeldende regelverk som en slags dispensasjon, uten at prosjektet vil bidra til å utvikle forvaltningen, blir også avslått.
Søknader som går videre i forsøksordningen:
- Nordre Follo: Kontakt mellom folkevalgte, administrasjon og innbyggere.
- Grong, Lierne, Røyrvik, Namsskogan: Oppgavefellesskap med vedtaksmyndighet (allmennlegetjenester).
- Vestvågøy, Moskenes, Flakstad, Vågan: Oppgavefellesskap med vedtaksmyndighet (potensielt innenfor flere tjenesteområder).
- Vestland fylkeskommune: Vertskommunemodell for fylkeskommune og kommune (kulturarv).
- Indre Østfold: Vurdering uten karakter i ett eller flere fag på 8. trinn.
- Lindesnes: Arbeidslivet som del av opplæringen.
- Nordre Follo: Tiltak mot stort skolefravær.
- Råde: Mer fleksibilitet i fag- og timefordelingen.
- Larvik: Planvask, forenklinger ved gjennomgang og endring av reguleringsplaner.
- Sandnes: Boligbygging særskilt tilrettelagt for eldre gjennom reguleringsplaner.