Nyheter

– Vi har arkivlov, offentlighetslov, forvaltningslov, lov om offentlig anskaffelser, vi er i toppklasse, sa Guro Slettemark, generalsekretær i den norske avdelingen av Transparency International.
– Vi har arkivlov, offentlighetslov, forvaltningslov, lov om offentlig anskaffelser, vi er i toppklasse, sa Guro Slettemark, generalsekretær i den norske avdelingen av Transparency International.

– Åpenhet er den beste vaksinasjonen mot korrupsjon

Andelen som tror det er korrupsjon og nepotisme i kommunene, øker. – Rett og slett en ganske urovekkende utvikling, sier Guro Slettemark i Transparency.

Publisert Sist oppdatert

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge snakket onsdag på det 9. norske arkivmøtet foran en forsamling på rundt 670 personer som jobber med dokumentasjonsforvaltning, informasjonsforvaltning og arkiv.

Ble overrasket

Der trakk hun fram at tillit til forvaltningen starter gjennom åpenhet, og at åpenhet er den beste vaksinasjonen mot korrupsjon. Hun mente Norge er i verdensklasse når det gjelder lovgivning og rett til dokumentinnsyn.

– Åpenhet og innsyn betraktes som en viktig grunnpilar i demokratiet. Stor var derfor overraskelsen da Justisdepartementet i mars i fjor sendte ut et forslag til innskrenkninger i offentlighetsloven. Dette forslaget møtte heldigvis massiv motstand. Heldigvis ble forslaget trukket, sa Slettemark.

Forslaget gikk ut på å innføre et tillegg til offentlighetsloven for å klargjøre adgangen til å gjøre unntak fra innsyn i informasjonen i journalen om organinterne dokumenter.

Risikofaktorer

Slettemark pekte på at nettopp mangel på åpenhet er en av faktorene som kan bidra til korrupsjon. Andre risikofaktorer kan være:

  • uvitenhet om lover og regler
  • man gjør slik man alltid har gjort og slik alle andre gjør
  • liten risiko for å bli oppdaget
  • små sanksjonsmuligheter
  • sosial aksept
  • hard konkurranse
  • vilje til å ta risiko
  • system med vide fullmakter og skjønnsmessige regler
  • omtrentlig etterlevelse av reglene

– Tillit til forvaltningen starter gjennom åpenhet, sa Slettemark og reiste spørsmålet:

– Men hva mener innbyggerne? I hvilken grad fins det nepotisme og korrupsjon i stat og kommune?

Hun viste til innbyggerundersøkelsen, hvor det er to spørsmål om dette. Det ene er: I hvilken grad tror du offentlig ansatte favoriserer familie og venner når saker behandles i staten eller kommunen din? Og det andre: I hvilken grad tror du ulike former for korrupsjon, slik som bestikkelser og smøring, skjer i staten og kommunen din?

– Dette spørsmålet har vært stilt på samme måte gjennom to innbyggerundersøkelser nå. Det vi ser, er rett og slett en ganske urovekkende utvikling, ved at det er en ganske mye større andel som sier at de tror korrupsjon og nepotisme skjer i noen eller i stor grad, sa Slettemark.

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge mener det er urovekkende at flere tror det er korrupsjon og nepotisme i kommunene.

Hun oppfordret tilhørerne til å være pådrivere for etterlevelse av regelverket og for åpenhet.

– Arkivloven er det viktigste redskapet for innsyn og åpenhet, sa Slettemark, som også viste til den nye arkivloven som er i ferd med å bli ferdigstilt.

Hun trakk fram spørsmål om arkivplikt også for private virksomheter, aksjeselskaper, interkommunale selskaper, stiftelser og andre organisasjonsformer som viktig i en tid hvor mange tjenester uføres av private på oppdrag fra det offentlige.

Powered by Labrador CMS