Nyheter

Stemningen var god, da Ibrahima Mboob (t.v.) tok over Frode Josefsens stilling som økonomisjef i Bø kommune i fjor høst. I et møte i mars skal Josefsen, som også er kommunestyrepolitiker, ha uttalt at han ønsker å få Mboob fjernet fra stillingen. Dette førte til at Mboob samme dag varslet mot Josefsen.
Stemningen var god, da Ibrahima Mboob (t.v.) tok over Frode Josefsens stilling som økonomisjef i Bø kommune i fjor høst. I et møte i mars skal Josefsen, som også er kommunestyrepolitiker, ha uttalt at han ønsker å få Mboob fjernet fra stillingen. Dette førte til at Mboob samme dag varslet mot Josefsen.

Bø-politiker om økonomisjefen: - Skal få fjernet den sleipe djevelen

I et møte skal politiker Frode Josefsen i Bø ha uttalt at han vil fjerne økonomisjefen. Dagen etter at økonomisjefen ble fjernet, ble Josefsen leid inn som konsulent på økonomiavdelingen.Fakta

Publisert Sist oppdatert

En drøy måned før økonomisjef Ibrahima Mboob i Bø ble suspendert 25. april, hadde han varslet mot ordføreren og en kommunestyrepolitiker. Kommunen har nektet innsyn i disse varslene. Etter å ha klaget til Statsforvalteren har Kommunal Rapport fått innsyn i dokumentene. 

Det første varslet ble innlevert 8. mars, og det er rettet mot kommunestyrepolitiker og tidligere økonomisjef i kommunen Frode Josefsen (H). Han er partikollega med ordfører Sture Pedersen.

«Jeg varsler herved om trusler, trakassering, sjikanering, undergraving og nedverdigelse av min person og stilling som økonomisjef og leder med arbeidsgiveransvar i Bø kommune», skriver Mboob i varselet.

Mboob ble avskjediget i slutten av juni.

Fakta

  • I et ekstraordinært kommunestyremøte 25. april ble kommunedirektør Gunnstein Flø Rasmussen suspendert og erstattet med kultur- og næringssjef Kine Anette Johnsen
  • Samme dag varslet den konstituerte kommunedirektøren om at økonomisjef Ibrahima Mboob ville bli suspendert for manglende ivaretakelse av årsregnskapet, mistanke om at han har tilegnet seg økonomiske goder og for varsler om trakasserende og fryktbasert ledelse.
  • Kommunerevisjonen har kommet med kraftig kritikk av det årsregnskapet som Bø kommune har innlevert.
  • I slutten av mai inngikk Flø Rasmussen en sluttavtale med kommunen. Her ble suspensjonen opphevet og han fikk en beklagelse og erstatning av kommunen.
  • I slutten av juni ble Mboob avskjediget.

Varslingsutvalget i Bø kommune avviste varslene i midten av mai uten videre behandling. Kommunestyrepolitiker Frode Josefsen uttaler at han ikke ble kjent med at økonomisjefen hadde varslet mot ham før i mai. Han er ikke imponert over det Mboob anklager ham for.

– Varslet mot meg er noe forbannet tull og tøv, sier Josefsen til Kommunal Rapport.

Kommunal Rapport har vært i kontakt med Mboob, men han ønsker ikke å kommentere saken utover det han har skrevet i varslene.

«Han skal jeg faen meg ta»

I varselet viser økonomisjefen til et møte han skulle ha med en av de ansatte på økonomiavdelingen i mars, angående samarbeidet mellom leder og underordnet. Til møtet stilte den ansatte med en tillitsvalgt og kommunestyrepolitiker Josefsen som støttespillere. Allerede før møtet mener økonomisjefen at Josefsen ga uttrykk for at han ønsket ham vekk.

«Før møtet begynte kom Frode Josefsen med trusler, trakasserende, sjikanerende, undergravende og nedverdigende angrep mot min person ved å si at «han skal jeg faen meg ta», «han skal bort/han skal vi få bort». Dette fortalte vår personalsjef Marius Holst meg at Frode sa, mens jeg var ute fra møterommet før møtet begynte», skriver Mboob i varselet.

Økonomisjef Ibrahima Mboob vil ikke kommentere sine varsler mot ordføreren og en annen politiker i Bø.
Økonomisjef Ibrahima Mboob vil ikke kommentere sine varsler mot ordføreren og en annen politiker i Bø.

Betegnes som «sleip djevel»

Kommunal Rapport er kjent med at personalsjef Marius Holst samme dag skrev et referat fra møtet. Her kommer det fram at Josefsen skal ha uttalt at han «skulle få fjernet den sleipe djevelen», og at han var der for «å ta» økonomisjefen. I referatet blir Josefsen beskrevet som aggressiv og fiendtlig, og at han tydelig hadde en agenda om å gå til angrep på økonomisjefen. I referatet kommer det også fram at personalsjefen måtte gripe inn for å stoppe Josefsens angrep på økonomisjefen.

I varselet legger Mboob vekt på at Josefsen er kommunestyrepolitiker.

«Frode Josefsen som nåværende kommunestyremedlem er blant dem som har det høyeste arbeidsgiveransvaret i Bø kommune. At Frode som kommunestyremedlem skal undergrave arbeidsgiveransvaret, den administrative ledelsen i kommunen ved å true en leder som skal gjøre sin jobb med at «han skal jeg faen meg ta» og «han skal bort/skal vi få bort» er rystende, skremmende og direkte truende», skrev Mboob i varselet.

– Jeg ble forbannet

Den ansattes tillitsvalgt har i en kommentar til referatet betegnet Josefsens framtreden i møtet som «meget uheldig og burde absolutt ikke forekommet».

Frode Josefsen uttaler at han sa lite i møtet, men han bekrefter til Kommunal Rapport at han ble forbannet, og at personalsjefen på et tidspunkt grep inn. Han kan ikke huske at han skal ha uttalt at han «skal få fjernet den sleipe djevelen».

– Både møteinnkallingen og møtet var et kraftig overtramp mot den ansatte. Jeg uttalte at jeg ikke synes Mboob er en god leder, og det står jeg for. Jeg ble forbannet og var ganske hard i mine uttalelser der og da, og det beklaget jeg også i møtet, sier Josefsen.

– Du er kommunestyrepolitiker. Hvorfor valgte du å delta i et møte mellom en ansatt og ledelsen?

– Jeg deltok ikke i møtet som kommunestyrepolitiker, men som privatperson. Den ansatte hadde ingen å støtte seg på, og hadde ikke jeg deltatt så ville hun garantert ha blitt fjernet. Det var det som var det åpenbare målet med dette møtet, sier Josefsen.

I referatet fra møtet kommer det fram at hensikten med møtet var en samtale mellom arbeidsgiver og medarbeider om samarbeidsforholdet, der tema var tydeliggjøring av krav og forventninger til arbeidstakerens utførelse av arbeidsoppgaver.

– Saken handler ikke om meg

Han mener at han må kunne støtte en ansatt selv om han er kommunestyrepolitiker. Han står for både det han har sagt og gjort.

– Jeg er stolt av at jeg støttet den ansatte som omsorgsperson. Jeg er stolt av at jeg er såpass tøff at jeg våger å gjøre det, så det er bare å henge meg ut i media og prøve og ødelegge min karriere. Denne saken handler ikke om meg, men om to helvetes banditter som har herjet i Bø kommune, sier Josefsen.

Hva han mener med «helvetes banditter» utdyper han ikke. Josefsen har etter intervjuet krevd at uttalelsen om «helvetes banditter» må fjernes fra saken.

Verken Gunnstein Flø Rasmussen eller Ibrahima Mboob ønsker å kommentere denne uttalelsen fra Josefsen.

Varsler også mot ordfører

Onsdag 19. april fulgte økonomisjefen opp med et nytt varsel, denne gangen rettet mot både Frode Josefsen og ordfører Sture Pedersen. I en e-post til kommunedirektøren beskriver økonomisjefen handlinger han mener seg utsatt for.

«Jeg har over lang tid blitt truet med sparken av ordfører Sture Pedersen. Dette er flere ganger formidlet til meg gjennom kommunedirektøren. Ordføreren har ønsket å få sin nære venn og partimedlem Frode Josefsen som økonomisjef i Bø kommune», skriver økonomisjefen i varselet.

Økonomisjefen opplever at ordføreren har et hat mot ham som han ikke kan forstå, og han åpner for at det kan dreie seg om at han er innvandrer, har en annen hudfarge, og at han ikke er norsk og ikke har lokal tilknytning. Han viser til at ordføreren skal ha lagt press på kommunedirektøren.

«Jeg er informert av kommunedirektøren om at ordføreren har truet ham med å gi ham sparken, om ikke kommunedirektøren gir meg sparken», skriver Mboob i varselet.

Beskriver vennetjeneste

Han mener videre at ordføreren og Josefsen i fellesskap sprer falske opplysninger om ham for å skape et grunnlag for å fjerne ham fra sin stilling. Økonomisjefen hevder at Josefsen tidligere hadde kontaktet ham for å informere kommunen om at han kunne ta oppdrag for økonomiavdelingen i Bø.

«Han spurte meg på telefon om vi kunne bruke ham som konsulent for å gjøre arbeid som vi trenger hjelp til. Det svarte jeg ham på at vi akkurat da ikke trengte», skriver Mboob.

Han mener at Pedersen og Josefsen har en agenda om at Josefsen skal overta Mboobs stilling.

«Dette er en privat hastesak fra Sture Pedersen som vil skade meg for å hjelpe sin gode gamle venn Frode Pedersen (skal trolig være Josefsen red.anm.), som også er i partifellesskap med ham for å få ham som økonomisjef i kommunen», skriver Mboob.

Kjenner seg ikke igjen

Ordfører Sture Pedersen (H) avviser påstander om rasisme og at han har noe som helst hat mot Mboob. Han kjenner seg overhodet ikke igjen i påstandene Mboob fremmer i sitt varsel.

– Jeg har ikke truet kommunedøren med sparken hvis han ikke fjerner Mboob, men det kan være at Rasmussen følte det slik. Det jeg har gjort er å legge press på kommunedirektøren om at vi må bli ferdig med regnskapet, og jeg har pekt på at det finnes en løsning i Bø. Og løsningen heter Frode Josefsen, sier Pedersen.

Ordføreren mener at denne saken er destruktiv for alle parter, og han vil helst bli ferdig med den så raskt som mulig.

– Hva tenker du om at en kommunestyrepolitiker deltar som partsstøtte i et møte mellom ansatt og overordnet?

– Jeg oppfatter ikke at han deltok i møtet som kommunestyrepolitiker. Det er det dere journalister som legger vekt på. Josefsen har heller ikke vært i mange kommunestyremøter, siden han også har vært økonomisjef. Jeg tror ikke han oppfatter seg som politiker, sier Pedersen.

– Ifølge møtereferatet skal Josefsen ha uttalt at han ville fjerne økonomisjefen og kalt ham for en «sleip djevel». Hva tenker du om det?

– Jeg vet at det var tøffe tak i det møtet, og ble det sagt stygge ting så er Frode mann til å beklage det. Det har jeg også inntrykk av at han har gjort, sier Pedersen.

Ordfører Sture Pedersen avviser alle påstandene Ibrahima Mboob retter mot ham i sitt varsel til kommunen.
Ordfører Sture Pedersen avviser alle påstandene Ibrahima Mboob retter mot ham i sitt varsel til kommunen.

Støtter varslene fra Mboob

I slutten av mai inngikk kommunen en sluttavtale med kommunedirektør Gunnstein Flø Rasmussen med over ett års etterlønn. I sluttavtalen blir suspensjonen opphevet, kommunen beklaget belastningen han har blitt utsatt for, og han fikk 150.000 kroner i oppreisningserstatning. Den avgåtte kommunedirektøren viser til at varslingsutvalget avviste varslene fra Mboob uten å be om hans synspunkter.

– Det jeg kan si er at jeg er enig i Mboobs framstilling av saken slik det er beskrevet i varslene. Jeg vil ikke prosedere denne saken i media, men jeg uttaler meg gjerne til kommunen om varslene om det skulle være ønskelig, sier Rasmussen.

At Flø Rasmussen støtter innholdet i varselet til Mboob synes Josefsen ikke er overraskende.

– De har vært et tospann, og de står jo sammen. De er ute etter hevn. Det er ganske innlysende, sier Josefsen.

Han avviser at han har henvendt seg til Mboob for å tilby sine tjenester som konsulent.

Leies inn som konsulent

Seks dager etter varselet mot ordføreren og Josefsen ble kommunestyret innkalt til et ekstraordinært møte. Her ble kommunedirektør Gunnstein Flø Rasmussen suspendert. Til Kommunal Rapport har Rasmussen uttalt at han ikke hadde funnet noe grunnlag for å suspendere økonomisjefen. Politikerne konstituerte Kine Anette Johnsen som ny kommunedirektør. Etter 46 minutter i stillingen fant hun grunnlaget som Rasmussen ikke fant, og Mboob ble gitt et varsel om suspensjon. Dagen etter leide konstituert kommunedirektør inn selskapet EIS Norge AS for å bistå kommunens økonomiavdeling. Styreleder og administrerende direktør i selskapet er Frode Josefsen.

«EIS Norge AS ved Frode Josefsen engasjeres av Bø kommune for å bistå med arbeid med regnskap og driftsoppgaver ved økonomiavdelingen. Herunder å få avsluttet årsregnskap for 2022, og å følge opp regnskap for 2023», står det i avtalen mellom selskapet og kommunen.

– Ikke gjort for egen vinning

I henhold til avtalen betalte kommunen 700 kroner timen for konsulenttjenestene, og avtalen hadde en gjensidig oppsigelse på to måneder. Kommunal Rapport har bedt om innsyn i hva EIS Norge AS har fakturert Bø kommune fram til 15. juni. På under to måneder har Josefsens selskap fakturert kommunen drøyt 250.000 kroner.

– Du skal ha uttalt at du ønsker å fjerne økonomisjefen, så blir du leid inn som konsulent en dag etter at han fjernes. Hvordan henger dette sammen?

– Jeg forstår hvordan dette kan se ut for enkelte, men jeg har ikke gjort dette for egen vinning. Jeg kjente ikke til at jeg hadde blitt varslet mot før i mai. Hadde jeg kjent til dette varselet tidligere hadde jeg aldri inngått konsulentoppdraget med kommunen, sier Josefsen.

Kommunal Rapport har en rekke ganger forsøkt å få personalsjef Marius Holst i tale, men han har ikke svart på våre henvendelser.

Powered by Labrador CMS