Nyheter

Lødingen kommune forsøkte å nekte tidligere kommunedirektør Liv-Hege Martinussen å prøve sitt søksmål i retten. Tre rettsinstanser konkluderer med at kommunen tar feil.
Lødingen kommune forsøkte å nekte tidligere kommunedirektør Liv-Hege Martinussen å prøve sitt søksmål i retten. Tre rettsinstanser konkluderer med at kommunen tar feil.

Forsøkte å nekte tidligere kommunedirektørs søksmål fremmet i retten

Lødingen kommune gikk helt til Høyesterett for å nekte at søksmålet fra den tidligere kommunedirektøren skulle bli prøvd av retten. Kommunen har tapt i alle rettsinstanser.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg skulle ønske saken hadde funnet en løsning utenfor rettssalen, men kommunen har ikke ønsket verken dialog eller mekling. Kommunen ønsket også å avskjære meg muligheten til å prøve saken i rettsapparatet, og det er gledelig at tre rettsinstanser ikke deler kommunens syn, sier tidligere kommunedirektør Liv-Hege Martinussen til Kommunal Rapport.

Ga tre begrunnelser

I midten av april ble Liv-Hege Martinussen fjernet på dagen av kommunestyret i Lødingen, etter bare seks måneder i stillingen. Kommunen har ikke begrunnet oppsigelsen. De har utelukkende vist til at Martinussen har frasagt seg sitt stillingsvern.

I starten av september kunne Kommunal Rapport avdekke at Lødingen i starten av april sendte Martinussen varsel om vurdering av oppsigelse og innkalling til drøftingsmøte. Her ble det gitt tre begrunnelser for at kommunen ville avslutte arbeidsforholdet:

  • At Martinussen mangler den faglige dyktighet til å være kommunedirektør.
  • At det er opplysninger i Martinussens CV som ikke stemmer, og at hun derfor ikke fremstår som pålitelig.
  • At flere saker i kommunestyrets møte 30. mars skal ha vært mangelfullt utredet.

Kommunen uttalte til Kommunal Rapport at varselet ble sendt ved en feiltakelse, og at dokumentet ikke var ferdigstilt.

«Kan ikke stille krav»

Martinussen har stevnet kommunen for økonomisk tap og oppreisningserstatning, fordi hun mener at vedtaket om å fjerne henne er fattet på uriktig grunnlag.

Hun mener at kommunen har brutt ulovfestede saklighetsnormer ved styringsrett, forvaltningsrettslige prinsipper, skadeerstatningslovens bestemmelser om ærekrenkelser og partenes arbeidsavtale.

Dette er ikke kommunen enig i.

KS-advokat Frode Lauareid representerer kommunen i saken. Han peker på at det i arbeidsavtalen til Martinussen var avtalt hva hun skulle få i etterlønn om kommunen valgte å avslutte arbeidsforholdet.

Han peker på at etterlønnen har Martinussen fått, og at det ikke er grunnlag for ytterligere utbetalinger.

– Kommunen opplever søksmålet som et forsøk på å presse fram en utbetaling ut over det som på forhånd var avtalt. Derfor har kommunen ikke gått inn i forhandlinger om mer penger, sier Lauareid.

Martinussen avviser at hennes søksmål er et forsøk på å presse mer penger ut av kommunen.

– Kommunens avgjørelse om å fjerne meg er fattet på et uriktig grunnlag. Vi mener at kommunen har brutt både lovfestede og ulovfestede regler, og det har rammet meg hardt, sier Martinussen.

Rettssaken er berammet i Midtre Hålogaland tingrett i slutten av november.

Ville avvise søksmålet

Kommunen og KS-advokaten har ment at søksmålet må avvises, og at Markussen ikke har rett til å få sin sak prøvd for domstolen.

«Kravet om frifinnelse begrunnes med at Martinussen har fraskrevet seg stillingsvernet i arbeidsmiljøloven, og at hun ikke kan stille krav til saksbehandling eller begrunnelse for avslutning av arbeidsforholdet», står det i tingrettens kjennelse i saken.

Tingretten støtter ikke kommunens rettslige forståelse av saken, og konklusjon er at saken skal tillates fremmet for retten.

Anket til lagmannsretten

Kommunen anket tingrettens avgjørelse videre til Hålogaland lagmannsrett. Kommunen viste igjen til at Martinussen ikke har noe rettskrav mot kommunen fordi hun har frasagt seg sine rettigheter i arbeidsmiljøloven. Kommunen viser videre til at hva en politiker måtte uttale fra talerstolen i et folkevalgt organ ikke kan være kommunens ansvar.

«Det må legges til grunn at Lødingen kommune ikke hefter for hva enkeltstående folkevalgte uttaler, selv om det skjer fra kommunestyrets talerstol», anførte Lødingen kommune i sin anke til lagmannsretten.

Martinussen har på sin side pekt på at hun utvilsomt har en rett til å få sine krav prøvd for domstolen, og at kommunens anke derfor må forkastes.

Har fått medhold

Lagmannsretten viser til at i henhold til tvistelovens bestemmelser, har Martinussen rett til å få prøvd sin sak for retten. Kommunen viste til en rettskilde fra 2011, men lagmannsretten mener at i denne saken ikke er relevant.

«Den saken gjaldt en situasjon hvor søksmålet etter sin art måtte anlegges mot en annen saksøkt, og det er ikke situasjonen i forliggende sak. Resultatet blir at anken forkastes. Dermed har Liv-Hege Martinussen vunnet saken», konkluderer lagmannsretten.

Kommunen anket saken videre til Høyesterett, men heller ikke her når kommunen og KS-advokat Frode Lauareid fram med sin forståelse av rettsbildet. Ankeutvalget i Høyesterett forkastet enstemmig anken fra Lødingen kommune.

– Nå er det avklart at det ikke er noen hensikt i å forsøke en avvisningspåstand i et søksmål når en ansatt har frasagt seg sitt stillingsvern. Kommunen brukte småpenger på å få en rettslig avklaring på dette rettslige spørsmålet, og dette vil ha stor verdi for både kommuner og private arbeidsgivere, sier Lauareid.

Går til retten

Lauareid peker på at kommunens kostnader med å prøve saken helt til Høyesterett har vært små.

– De økonomiske kostnadene ved å anke var minimale, og for kommunen hadde det vært rasjonelt å slippe å ta saken til retten. Dette sett ut ifra både økonomiske kostnader og den personlige belastningen det vil medføre for de involverte, sier Lauareid.

Han peker på at det nå er avklart at saken nå kun er et materielt spørsmål som nå skal avklares i hovedforhandlinger i retten i slutten av måneden.

– Kommunens vurdering er at det er ønskelig med en rettslig avklaring av saken. Det er ikke grunnlag for å forhandle om forlik, sier Lauareid.

Powered by Labrador CMS