Kjell Erik Østdahl (t.v.) og Tor Egil Buøen (begge Bygdelista) er henholdsvis nestleder og leder i Flås planutvalg. Her på Turufjell ønsker de totalt 2.000 hytter – 1.700 flere enn i dag.
Kjell Erik Østdahl (t.v.) og Tor Egil Buøen (begge Bygdelista) er henholdsvis nestleder og leder i Flås planutvalg. Her på Turufjell ønsker de totalt 2.000 hytter – 1.700 flere enn i dag.

Har 2.500 hytter. Har satt av plass til det dobbelte

Storstilt hyttebygging har skapt vekst og optimisme i Flå. Planutvalgets leder og nestleder ser ingen grunn til å bremse.

Publisert Sist oppdatert

FLÅ

Kommunen lengst sør i Hallingdal trekker i dag til seg både turister, hyttefolk og nye innbyggere. Snaut to timers kjøring fra Oslo finner de Bjørneparken, Olav Thons hotell og kjøpesenter med 22 butikker. Eller de kan nyte hyttelivet i «Fremtidens bærekraftige fjelldestinasjon».

– I 2007 var Flå sentrum bare en Esso-stasjon, en Spar-butikk og ei kro, minnes Tor Egil Buøen (Bygdelista), som var ordfører fra 2007 til 2019.

Les også:

Gleder seg over utviklingen

I fjorårets valg manglet han to stemmer på å ta klubba tilbake fra Merete H. Gandrud (Ap). I stedet ble han varaordfører og leder for det nye planutvalget; utvalg for plan, næring og miljø (UPNM), med utvidede oppgaver og fullmakter.

Det er dette utvalget som legger nye hytteplaner ut på høring, og som avgjør hvilke innsigelser og kommentarer de vil ta hensyn til.

Nestleder i planutvalget, Kjell Erik Østdahl (BL), gleder seg stort over utviklingen i hjembygda.

– På slutten av 70-tallet var det litt stusslig her. Alle i min aldersgruppe flyttet ut. Jeg flyttet tilbake etter at Olav Thon engasjerte seg og ting begynte å skje. Det løsnet for fullt med utbyggingen i fjellet. Det er bare å applaudere, sier han til Kommunal Rapport.

– Det er skikkelig moro det som har skjedd i bygda. Før så jeg i bakken når jeg sa jeg var fra Flå. Nå kan jeg heve øyebrynet.

Flå

  • Ligger i Buskerud
  • Areal: 704 km²
  • Fritidsbebyggelse: 3 km²
  • Antall hytter: 2.572
  • Antall innbyggere: 1.126

Eiendomskonger i hyttemarkedet

Flå er den raskest voksende hyttekommunen i landet. Rundt 1.500 av de drøyt 2.500 hyttene som finnes i kommunen, er bygd etter årtusenskiftet. Bare siden 2019 er det satt opp nær 600 hytter. 

Arealet bebygd med fritidsboliger er økt med 71 prosent til 3 kvadratkilometer siden 2011. Bare Ringsaker og Vinje har utvidet sine hytteområder enda mer, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Lokalpolitikerne i Flå har vedtatt overordnede planer som åpner for ytterligere 2.650 hytter – fordelt på to områder: Høgevarde og Turufjell. 

Lokale grunneiere står bak utbyggingen i Høgevarde. Bak Turufjell AS står to av landets største eiendomskonger, Olav Thon og Ivar Tollefsen.

Til nå er det bygd ca. 650 hytter i Høgevarde og ca. 300 i Turufjell, ifølge Buøen. Blir lokalpolitikernes planer realisert, vil antallet økes til henholdsvis 1.600 og 2.000.

Turufjell er et av to store hytteområder i Flå som er under sterk vekst. Begge steder ønsker kommunen å legge til rette for høystandard hytter – slik at de blir mye brukt og bidrar til vekst i lokalt næringsliv.
Turufjell er et av to store hytteområder i Flå som er under sterk vekst. Begge steder ønsker kommunen å legge til rette for høystandard hytter – slik at de blir mye brukt og bidrar til vekst i lokalt næringsliv.

Ifølge NRK er utbyggingen av disse to hytteområdene i Flå de to største naturinngrepene i hele Buskerud de siste fem årene. Buøen stiller spørsmål ved NRKs regnestykke.

– NRK tar ikke 100 prosent feil. Men de forteller ikke hele sannheten. Hadde vi bygd 2.000 hytter fordelt over hele kommunen, hadde vi gjort mye større inngrep i naturen, sier han.

Har ropt varsku

Han påpeker at det fortsatt er en veldig liten del av Flås areal som er bebygd med hus og hytter. Ifølge SSB utgjør det bebygde arealet 1,5 prosent.

Både Miljødirektoratet og Naturrisikoutvalget har ropt varsku om nedbyggingen av norsk natur. Siden 1988 er den inngrepsfrie naturen redusert med et areal på drøyt 10.000 kvadratkilometer – 28 ganger Mjøsas størrelse. 

Samtidig foreligger det planer om nedbygging av ytterligere 4.000 kvadratkilometer til ulike formål. Av dette er nær en fjerdedel avsatt til fritidsbebyggelse, ifølge direktoratet.

– Utbygging er den viktigste årsaken til tap av natur, og hytter er den typen utbygging det er satt av mest areal til. Som samfunn skal vi ikke la bit-for-bit-nedbyggingen fortsette, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap), ifølge NTB, da rapporten ble lagt fram.

Kommune i vekst

Buøen og Østdahl skjemmes på ingen måte over hyttebyggingen i deres kommune. Tvert om mener de det er den som har skapt næringsutvikling, arbeidsplasser, befolkningsvekst og optimisme.

Fra å være en lavinntektskommune med synkende folketall, har Flå blitt en skatterik kommune som mottar veksttilskudd. 

Hyttemarkedet har roet seg betraktelig siden pandemien. Men Høgevarde AS og Turufjell AS fremmer fortsatt forslag til detaljreguleringer av nye hyttefelt. 

Nye hytter under oppføring i Turufjell i Flå.
Nye hytter under oppføring i Turufjell i Flå.

De legges ut på høring etter vedtak i planutvalget. Hvorvidt nye felt skal bygges ut, er ikke tema nå. Ifølge planutvalgets leder og nestleder er det uaktuelt å stoppe nå.

– Detaljreguleringen har kostet noen millioner kroner. Når man har godkjent en reguleringsplan for området, må man kunne stole på den, sier Buøen.

En hyttetomt i Flå koster rundt en million kroner. Det vil si at et hyttefelt med 270 hytter representerer en verdi på om lag 270 millioner kroner. Selv med utgifter på anslagsvis 50 millioner kroner til regulering og infrastruktur, står store beløp i spill.

– Omkamper er uheldig, både for utbyggerne og kommunen, mener Østdahl.

«Selfie-rein»

Flå kommune er for tiden i konflikt med Statsforvalteren om tre detaljreguleringsplaner for nye hyttefelt med til sammen 430 tomter. Innsigelsen i den ene er begrunnet med store terrenginngrep, nedbygging av myr og drenering av våtmark.

De to andre hyttefeltene vil ha negative virkninger for villrein og kongeørn og annet naturmangfold, ifølge Statsforvalteren.

Planutvalget vedtok 16. mai at det vil be om mekling i en av sakene. Den gjelder hyttefeltet Grøun med 272 enheter i Høgevarde-området på Flås side av Norefjell. Statsforvalteren mener hele planforslaget må droppes av hensyn til villreinen, som er rødlistet som nær truet. 

Det avviser kommunen. Den mener hensynet til villreinen ble avklart med områdeplanen fra 2015, som ble godkjent av Kommunaldepartementet.

Ifølge Buøen er reinen på Norefjell ikke særlig vill, men etterkommere av utsatt tamrein som i liten grad er blitt forvillet. Den er vant til folk, for tam til å jaktes på, men lett å fange med kamera. Derav kallenavnet «selfie-rein».

– Setter du deg ned i fjellet og rasler med matpapiret, kommer den for å få en bit av matpakka.

Gir råd i reguleringssaker

Buøen fratrådte som inhabil da utvalget behandlet saken. Årsaken er at han har utført oppdrag for utbyggingsselskapet Høgevarde AS gjennom sitt private selskap, Buøen Råd og Strategi AS.

Gjennom selskapet har Buøen gitt «råd av overordnet strategisk karakter» i plan- og reguleringssaker. Med 12 års erfaring som ordfører vet han mye om hvordan slike prosesser bør gjennomføres og hva der er mulig å få vedtatt.

I tillegg til å være varaordfører og leder for i utvalg for plan, næring og miljø (UPNM) i Flå, driver Tor Egil Buøen (Bygdelista) eget konsulentselskap innen plan- og reguleringsarbeid.
I tillegg til å være varaordfører og leder for i utvalg for plan, næring og miljø (UPNM) i Flå, driver Tor Egil Buøen (Bygdelista) eget konsulentselskap innen plan- og reguleringsarbeid.

– Det er ingen vits å true fram en vei gjennom myr, sier han.

Buøen forteller at han har hatt oppdrag for selskaper bak hytteutbygginger også i andre kommuner i Hallingdal.

– Jeg avsluttet alle slike avtaler da jeg ble leder av planutvalget. Jeg har ikke hatt oppdrag for noen utbyggere etter september i fjor, understreker han.

I mai vedtok planutvalget «under tvil», at han er inhabil i innsigelsessaken og en annen sak knyttet til Høgevarde-utbyggingen. Kommunen har nå bedt Statsforvalteren vurdere om Buøen fortsatt er inhabil i forhold til sin tidligere kunde. Svaret de har fått, er at de i så fall må be om en lovlighetskontroll.

Melder seg inhabile

Næringsinteresser er tungt representert i planutvalgene i flere store fjellhyttekommuner. Det viser en kartlegging Kommunal Rapport har foretatt ved hjelp av proff.no (se faktaboks).

I Flå er fire av fem utvalgsmedlemmer engasjert i private selskaper som i større eller mindre grad kan tjene på økt hyttebygging. I tillegg til lederen, gjelder det også nestlederen og to andre medlemmer.

Når Buøen er inhabil, er det nestleder Østdahl som leder behandlingen i planutvalget. Han var teknisk sjef i Flå kommune fram til i fjor vår. Som folkevalgt er han inhabil i alle saker han forberedte eller saksbehandlet som kommuneansatt.

Da han i fjor vår gikk av med pensjon, etablerte han enkeltpersonforetaket Østdahl Bygg og Prosjektering, som gir råd innen byggeteknikk. Ifølge Østdahl har han hatt konsulentoppdrag for kommunen og et privat boligprosjekt i Flå.

– Jeg har meldt meg inhabil i de sakene det har vært relevant, sier han.

Tjener på hyttefolket

Utvalgsmedlem Turid Lien Nordhagen (BL) er styremedlem og medeier i VVS-Miljø AS, som driver kjeden Bademiljø. Hun er også ansatt i selskapets butikk på Gol. Hun forklarer at mye av omsetningen er knyttet til hyttemarkedet, men at de har relativt få oppdrag i Flå.

Steinar André Steinarsson (Sp) er involvert i tre firmaer «på hobbybasis» ved siden av annen jobb. Han tar rørleggeroppdrag gjennom et enkeltpersonforetak, har eget holdingselskap og er medeier i Steinbra Eiendomsutvikling AS, som bl.a. retter seg mot hyttemarkedet. Ifølge Steinarsson er det for tiden liten aktivitet i alle selskapene.

Sp-politikeren medgir at næringsinteressene er tungt representert i Flås planutvalg. Men han mener de likevel klarer å balansere næringshensyn mot naturhensyn.

– Jeg opplever absolutt at vi klarer å se sakene fra begge ståsteder. Vi har også en veldig stødig administrasjon å støtte oss på, sier han.

Kommunal Rapports kartlegging

  • Kommunal Rapport har kartlagt nærings- og grunneierinteressene til de politikerne som antas å ha størst innflytelse på arealpolitikken i de 40 største fjellhyttekommunene.
  • Ved hjelp av proff.no har vi kartlagt hvorvidt politikerne har eierinteresser og/eller ledende roller i selskaper, som kan forventes å få økt sin omsetning av hyttebygging og hytteturisme. Dette kan for eksempel være virksomheter innen handel, overnatting, investering/utvikling/salg/utleie av fast eiendom, regulering/bygg/anlegg, jakt/fiske/friluftsliv, transport og andre tjenester rettet mot hyttefolket.
  • Vi har sjekket næringsinteressene til ordfører, samt leder og nestleder i kommunens planutvalg i alle de 40 største fjellhyttekommunene. (Totalt 120 ledende politikere).
  • I 20 av kommunene har vi også sett nærmere på øvrige medlemmer av planutvalget (totalt 110 andre utvalgsmedlemmer).
  • I kommuner uten planutvalg har vi sett på formannskapets medlemmer.
  • Eierandeler på mindre enn 10 prosent er ikke medregnet. Med «ledende rolle» mener vi daglig leder, styreleder og styremedlem.
  • Via selskapet Ambita har Kommunal Rapport innhentet eiendomsopplysninger om totalt 314 politikere i de 40 største fjellhyttekommunene. Dette gjelder ordførerne og samtlige medlemmer av planutvalgene (eventuelt formannskap).
Powered by Labrador CMS