Kommunedirektør Siri Halvorsen mener det er en politisk ukultur i kommunen som går utover de ansatte, innbyggerne og kommunens omdømme.

Kommunedirektøren i Moskenes varsler om politisk ukultur

Kommunedirektøren i kriserammede Moskenes varsler mot ordføreren og to andre politikere. Hun mener kommunen er preget av en ødeleggende politisk ukultur.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har et ønske om at kommunen skal komme seg på beina, og jeg føler at jeg har hatt en plikt til å varsle. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier kommunedirektør Siri Halvorsen i Moskenes kommune.

Varsler om ukultur

Robek-kommunen Moskenes i Nordland er preget av indre uro. 

I februar uttalte ordfører Hanna Sverdrup (Felleslista) at kommunen er konkurs, og kommunen har søkt hjelp fra staten. Samme måned varslet en ansatt om kritikkverdige forhold mot kommunedirektør Siri Halvorsen. Den ansatte varslet om forskjellsbehandling, trakassering og baksnakking, men en undersøkelse ga ikke varsleren medhold. 

Halvorsen har vært kommunedirektør i Moskenes siden juni i fjor, og i starten av mai varslet hun om kritikkverdige forhold mot tre folkevalgte, ordfører Hanna Sverdrup, hennes bror Hartvig Magnus Sverdrup (Felleslista) og Marlene Sæthre (SV). Disse tre politikerne er alle medlemmer av medarbeiderutvalget.

Kommunal Rapport har fått innsyn i varselet.

«Jeg understreker at de observasjoner jeg har gjort meg, kan tyde på at det eksisterer en generell ukultur blant de folkevalgte i kommunen», skriver kommunedirektøren i sitt varsel.

Lokalavisene Lofotposten og Lofot-Tidende har tidligere omtalt saken.

Gjort sitt beste

I de etiske retningslinjene i Moskenes står det at de folkevalgte er kulturbærere og rollemodeller. I retningslinjene pekes det på at alle må medvirke til at man kommuniserer på en positiv og støttende måte, slik at både brukere og ansatte opplever seg ivaretatt og sett. De folkevalgte gis et særlig ansvar for etterlevelse av retningslinjene. 

Ordføreren viser til at hun har et ansvar for den politiske kulturen. Hun viser til at det er mange i kommunestyret som er ny i rollen, og ordføreren vil at det skal oppleves trygt å gå på talerstolen med sine meninger og spørsmål. 

– Det er ikke enkelt å være ny i lokalpolitikken, og jeg mener at det viktigste vi som har vært med før kan gjøre er å være storsinnet i møter. Det er ingen som kommer til å gå opp på talerstolen hvis de frykter å bli klubbet ned av en formalfeil. Jeg har gjort mitt beste, men jeg er også ny i rollen, sier ordfører Hanna Sverdrup.

Ordfører Hanna Sverdrup (Felleslista) i Moskenes har fått et varsel mot seg av kommunedirektøren.

Skal ha meldt ifra

Kommunedirektøren mener at de tre folkevalgte har foretatt handlinger og kommet med uttalelser som hun oppfatter å være i strid med kommunens etiske retningslinjer, og rettsregler i arbeidsmiljøloven og personvernregelverket. I varselet peker kommunedirektøren at hun flere ganger har meldt ifra til ordføreren om problematisk møtekultur og møteskikk blant noen av de folkevalgte.

«Ettersom ingen av mine forsøk på å løfte disse utfordringene har blitt tatt på alvor så langt, anser jeg det som min plikt å sende et formelt varsel slik at vi kan få rettet opp de uønskede forholdene som bidrar til å skade både arbeidsmiljøet til de ansatte, tilliten hos befolkningen, forholdet til eksterne samarbeidspartnere og omdømmet til kommunen», står det i varselet.

– Vi må hele tiden jobbe med både arbeidsmiljø og kultur, og vi har sikkert et forbedringspotensial. Det har vært en utfordrende vinter, der vi både har vært uten politisk sekretær og jeg har vært sykmeldt. Jeg kan forstå at også kommunedirektøren har opplevd situasjonen som belastende, sier ordføreren.

Etterlyser støtte

I varselet vises det til at kommunedirektøren i vinter to ganger ble orientert av ordføreren at det hadde kommet varsler mot henne. Kommunedirektøren opplever at arbeidsgiver i denne perioden ikke ga henne tilstrekkelig støtte eller sørget for at hun hadde et forsvarlig arbeidsmiljø. Hun peker videre på at hun opplever at arbeidsgiver har forsterket belastningen det utgjør å stå i en varslingssak.

«I mangel av annen støtte, har jeg ikke hatt annet valg enn å engasjere advokat til å bistå meg underveis», skriver kommunedirektøren.

Viser til anklager

Kommunedirektøren viser til at Hartvig Magnus Sverdrup skal ha rettet alvorlige anklager mot kommunedirektøren og administrasjonen. Ifølge varselet skal han blant annet ha anklaget kommunedirektøren for å «sabotere prosesser», å ha tvunget gjennom et vertskommunesamarbeid, og for at hun og administrasjonen pynter på situasjonen.

«Ordbruken og den aggressive fremtoningen i e-postene er ikke i tråd med det kommunens etiske retningslinjer beskriver som forventet opptreden fra de folkevalgte», skriver kommunedirektøren.

Kjenner seg ikke igjen

Hartvig Magnus Sverdrup har lest varselet. Han respekterer kommunedirektørens varsel og viser til at dette er en viktig rettighet ansatte har, men han kjenner seg ikke igjen i påstandene i varselet. 

– Jeg beklager den harde ordlyden jeg hadde i e-postene til kommunedirektøren, men jeg står for innholdet. Jeg er ikke perfekt, men jeg kan ikke se at det er en ødeleggende politisk ukultur i Moskenes, og vi bedriver ikke personhets, sier Sverdrup.

Fra ingen til omfattende agenda

Halvorsen har vært i topplederstillingen i Moskenes i under et år. I midten av april ble hun innkalt til medarbeidersamtale med arbeidsgiver, der det kun ble vist til at temaet var oppfølging av kommunedirektørens arbeidsforhold. Kommunedirektøren etterlyste en agenda for møtet for å kunne forberede seg. Hun fikk da en ny innkalling med følgende punkter:

  • Manglende forståelse for politiske prosesser
  • Manglende og mangelfulle økonomirapporter
  • Fravær av kommunal tjenesteproduksjon
  • Enormt sykefravær i både helse og administrasjon
  • Dårlig håndtering av legetjenesten
  • Sterk mangelfull postliste
  • Manglende utlysning av vedtatte stillinger
  • Utsatt/avlyste politiske møter grunnet fravær av saker
  • Alternativer for veien videre

Anklage om sykemelding

Kommunedirektøren ba om dokumentasjon på hvorfor arbeidsgiver mente de opplistede punktene ikke har vært oppfylt, og hun viste til at hun vurderte å ha med seg advokat. Arbeidsgiver reagerte på kommunedirektørens valg om å engasjere advokat.

«Medarbeiderutvalget konstaterer at ordinær oppfølging og kontakt med kommunedirektøren for andre gang på kort tid skal skje via advokat. Det illustrerer etter vårt syn at Halvorsen ikke er stand til å etablere en god dialog med politikerne», skrev Hartvig Sverdrup og Marlene Sætre deretter til kommunedirektørens advokat.

Medarbeiderutvalget mente at kommunedirektørens fremgangsmåte er et klart brudd på prinsippene for dialog mellom politikk og administrasjon i en formannskapsstyrt kommune.

«Han beskyldte meg videre for å være årsak til ordførerens sykmelding, uten at jeg har mottatt noe informasjon som skulle tilsi dette», skriver kommunedirektøren.

Kommunal Rapport har konfrontert Hartvig Magnus Sverdrup med denne uttalelsen, men han ønsker ikke å kommentere påstanden. Det gjør heller ikke ordfører Hanna Sverdrup.

Leverte avvik på politiker

I varselet viser kommunedirektøren til at hun tidligere har sendt avviksmelding på Marlene Sætre etter et formannskapsmøte i midten av mars, der hun anklager Sætre for utilbørlig opptreden. Hun peker på at Sætre i møtet kom med påstander om at kommunedirektøren hadde gjort feil i en konkret sak som kommunedirektøren ikke hadde forberedt seg på å diskutere.

«Det ble uttrykt en opplevelse av at fokuset fra enkelte politikere er svært negativt, og at en prøver å finne feil hos administrasjonen som allerede er svært presset», skriver Halvorsen i varselet.

– Jeg respekterer at dette er kommunedirektørens opplevelse av min opptreden i møtet. Likevel er det vårt ansvar som folkevalgte å stille spørsmål, også de som er kritiske og vanskelige. Etter mitt syn var det dette jeg gjorde, og det vil jeg fortsette med, sier Marlene Sæthre.

– Ansvarlig politisk engasjement

Hun kjenner seg ikke igjen i at det er en politisk ukultur i Moskenes.

– Jeg oppfatter det ikke som en politisk ukultur at de folkevalgte i kommunen søker mer informasjon i saker hvor det er uklarheter eller kommunedirektøren ikke gir tilstrekkelige svar. Jeg vil betrakte dette som et nødvendig og ansvarlig politisk engasjement.

I varselet skriver kommunedirektøren at avviksmeldingen hun leverte fortsatt ikke er behandlet.

– Jeg har hatt tre arbeidsdager fra avviket ble sendt til det ble tatt opp at det ikke var lukket. Hvordan møtene holdes er mitt ansvar, og det er naturlig at det vil komme spørsmål fra politikere som man ikke har sendt inn på forhånd, da det kan være oppfølgingsspørsmål på informasjon som kommer under et møte, sier ordføreren.

Vil fullføre sitt oppdrag

I varselet kommer det fram at også eksterne aktører opplever det ubehagelig å presentere noe i de politiske møtene i Moskenes på grunn av politikernes negative og «manglende konstruktive fremtoning».

«Dette er ikke en kommune verdig, og det bidrar til å svekke kommunens omdømme og til å dyrke fram en fryktkultur», skriver Halvorsen.

Kommunedirektøren poengterer i varselet at har et reelt ønske om å bidra til positive endringer for den hardt prøvede kommunen.

«Dette oppdraget ønsker jeg å fullføre. Samtidig ser jeg at det eksisterer en del utfordringer som bør undersøkes og tas tak i av andre», skriver Halvorsen.

Powered by Labrador CMS