Nyheter

Advokat Tor Erik Heggøy mener at flere politikere i Moskenes nå utsetter kommunedirektøren for en jakt.
Advokat Tor Erik Heggøy mener at flere politikere i Moskenes nå utsetter kommunedirektøren for en jakt.

Kommunedirektørens advokat angriper politikere i Moskenes

Advokaten til kommunedirektøren i Moskenes er kritisk til kommunens politiske ledelse. Han mener at flere folkevalgte mangler forståelse for egen rolle.

Publisert Sist oppdatert

– Noen av politikere i Moskenes er åpenbart på kommunedirektørjakt, og de bør spørre seg selv hvilke interesser som de med det ivaretar, sier kommunedirektørens advokat Tor Erik Heggøy.

Er kritisk

Kommunedirektør Siri Halvorsen varslet i starten av mai mot tre folkevalgte, ordfører Hanna Sverdrup (Moskenes fellesliste), Hartvig Magnus Sverdrup (Moskenes fellesliste), og Marlene Sæthre (SV), alle representanter i kommunens medarbeiderutvalg. Kommunedirektøren mener at de tre folkevalgte har foretatt handlinger og kommet med uttalelser som er i strid med kommunens etiske retningslinjer, arbeidsmiljøloven og personvernregelverket.

Til Kommunal Rapport har de tre folkevalgte gitt uttrykk for at de ikke kjenner seg igjen i varselet.

Advokat Heggøy er kritisk til måten arbeidsgiveren har behandlet kommunedirektøren i denne saken.

– Varselet peker på flere klare brudd på de etiske retningslinjene, og kommunen har misligholdt sin plikt til å undersøke varselet på en tilbørlig måte, slik arbeidsmiljøloven krever, sier Heggøy.

Måtte be om agenda

I starten av april rettet kommunestyrepolitiker, og medlem av medarbeiderutvalget, Hartvig Magnus Sverdrup (Moskenes Fellesliste) anklager mot kommunedirektøren om at hun ignorerte og saboterte politiske bestillinger. To dager senere innkalte Sverdrup og medarbeiderutvalget kommunedirektøren til et møte angående hennes arbeidsforhold. Da kommunedirektøren ba om en agenda for møte, fikk hun følgende punkter presentert:

  • Manglende forståelse for politiske prosesser
  • Manglende og mangelfulle økonomirapporter
  • Fravær av kommunal tjenesteproduksjon
  • Enormt sykefravær i både helse og administrasjon
  • Dårlig håndtering av legetjenesten
  • Sterk mangelfull postliste
  • Manglende utlysning av vedtatte stillinger
  • Utsatt/avlyste politiske møter grunnet fravær av saker
  • Alternativer for veien videre

Etter å ha sett agendaen for møtet ønsket kommunedirektøren å ha med seg en advokat til møtet.

Plutselig endring

Torsdag i forrige uke lukket kommunestyret dørene for å gi medarbeiderutvalget et mandat i forbindelse med å følge opp kommunedirektørens arbeidsforhold. Hvilket mandat som ble gitt har ordføreren ikke gitt svar på, og Kommunal Rapport har foreløpig ikke få svar på krav om innsyn i møteprotokollen.

Ifølge Heggøy ga arbeidsgiver uttrykk for at de var svært fornøyd med kommunedirektøren i medarbeidersamtale i februar. Tilbakemeldingen skal blant annet ha vært at hun «leverer kjapt og står på». Noen dager senere mener Heggøy at situasjonen var snudd på hodet.

– Plutselig var kommunedirektøren udugelig, og siden har hun vært utsatt for en jakt. Dette til tross for at hun lojalt leverer etter den bestillingen kommunestyret og prosjektet Bærekraftig Moskenes har gitt henne, sier Heggøy. 

Ordfører Hanna Sverdrup har fått lese uttalelsene fra advokat Heggøy i denne saken, men hun ønsker ikke å komme med kommentarer. Det gjør heller ikke Hartvig Magnus Sverdrup.

Har ikke tillit

Kommunestyrepolitiker Bjørn-Hugo Bendiksen (Moskenes Fellesliste) skrev en kommentar til kommunedirektørens varsel noen dager etter at varselet ble sendt. Posisjonspolitikeren mente at kommunedirektøren fullstendig hadde misforstått sin rolle, og han har både til lokalavisene og Kommunal Rapport uttalt at han ikke lenger har tillit til sin underordnede.

– Jeg har ingen tillit til at kommunedirektøren klarer å utføre denne jobben slik den må gjøres og bør gjøres, og tilliten mellom politikere og kommunedirektøren er ikke eksisterende. Da er det bare en løsning, og det er å bytte kommunedirektør, sier Bendiksen til Kommunal Rapport.

Reagerer på uttalelse

Advokaten til kommunedirektøren reagerer på at en representant for arbeidsgiver kritiserer en ansatt for manglende rolleforståelse, samtidig som han utvetydig uttaler offentlig at han vil fjerne sin ansatte.

– Når politikere står fram i fri dressur og uttrykker mistillit til sin ansatte i media på denne måten, så avdekkes noe av problemet i Moskenes. Flere mangler forståelse for egen rolle som arbeidsgiver og folkevalgt, og forholder seg ikke til kommunens eget etiske regelverk. Kommunedirektøren har varslet på forsvarlig vis, og et slik utspill er å utsette henne for gjengjeldelse, sier Heggøy.

Vil ha undersøkelse

– Kommunedirektøren er avhengig av tillit fra kommunestyret. Hva er løsningen hvis denne tilliten er borte?

– Poenget er at en eventuell tillitsbrist hviler på sviktende grunnlag, noe en forsvarlig undersøkelse av varselet ved hjelp av eksterne ressurser vil vise, sier Heggøy.

Bjørn-Hugo Bendiksen har fått lese uttalelsene fra advokat Heggøy, men han ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg har sagt det jeg mener i denne saken, og det er greit. Jeg har ingen kommentar til hva advokaten til kommunedirektøren måtte si og mene, sier Bendiksen.

– Ønsker ikke endring

Heggøy viser til at kommunen er på Robek-lista, og Statsforvalteren er tungt inne i kommunen for å sørge for en nødvendig omstilling. De folkevalgte har også vedtatt omstillings- og utviklingsprosjektet «Bærekraftig Moskenes», der målet er å skape en sunn og bærekraftig økonomi til beste for innbyggerne i kommunen.

– Alt hviler på at det må skje endringer for at kommunen skal være bærekraftig. Det er denne bestillingen kommunedirektøren lojalt følger opp, og økonomien viser en klar forbedring, sier Heggøy.

Han mener at ikke alle ser ut til å ønske en endring.

– Enkelte politikere ønsker tilsynelatende ikke denne endringen, men ser ut til å ville bevare strukturene slik de er i dag, selv om det neppe er til kommunens beste. Dermed går de på jakt etter kommunedirektøren for å få henne fjernet, sier Heggøy.

Vil ha undersøkelse

Han mener at det må gjennomføres en ekstern undersøkelse av kommunedirektørens varsel.

– De kritikkverdige forholdene i varselet må granskes slik at årsaksforholdene kommer på bordet. En slik gransking vil vise at det ikke finnes noe som helst grunnlag å jakte på kommunedirektøren, men granskernes mandat må være vidt nok til å ta fatt i de underliggende agendaene her, sier Heggøy.

Powered by Labrador CMS