Nyheter

Ledergruppa i Moskenes etterlyste i mars støtte fra politikerne. Kort tid senere varslet kommunedirektøren om politisk ukultur.
Ledergruppa i Moskenes etterlyste i mars støtte fra politikerne. Kort tid senere varslet kommunedirektøren om politisk ukultur.

Ledergruppa sendte bekymringsbrev om Moskenes-politikere

Før kommunedirektøren i Moskenes varslet om politisk ukultur, skrev ledergruppa en bekymringsmelding til ordføreren. Lederne opplever manglende støtte fra politikerne.

Publisert Sist oppdatert

– Vi hadde et behov for å signalisere til politisk ledelse at vi opplever at kommunedirektøren får manglende støtte fra politikerne i den omstillingen vi står i. Skal vi lykkes med en omstilling, må vi stå sammen, sier plan- og næringssjef Matias Hana.

Han er en del av kommunens strategiske ledergruppe.

Etterlyser støtte

I starten av mai varslet kommunedirektør Siri Halvorsen i Moskenes mot ordføreren og to andre politikere. I varselet kom det fram opplevelsen av politisk ukultur og påstand om brudd på kommunens etiske retningslinjer. Kommunedirektøren viser til konkrete anklager fra politikerne, manglende støtte, aggressiv ordbruk og utilbørlig opptreden.

– Vi må hele tiden jobbe med både arbeidsmiljø og kultur, og vi har sikkert et forbedringspotensial. Det har vært en utfordrende vinter, der vi både har vært uten politisk sekretær, og jeg har vært sykmeldt. Jeg kan forstå at også kommunedirektøren har opplevd situasjonen som belastende, har ordføreren tidligere uttalt om varselet fra kommunedirektøren.

I et brev til ordføreren i midten av mars ga kommunens strategiske ledergruppe uttrykk for bekymring for kommunedirektørens arbeidsforhold.

«Vi opplever at hun gjør sitt ytterste for å sikre fortsatt drift i en meget krevende situasjon. Administrasjonen opplever at politikerne i liten grad stiller opp, verken som arbeidsgivere, men heller ikke som medmennesker. Noe av det som har blitt sagt og gjort den siste tiden, har ført til at kommunedirektøren spesielt, men også administrasjonen har måttet stå i en uholdbar situasjon», står det i brevet.

– Har likhetstrekk med varsel

Plan- og næringssjef Matias Hana uttaler til Kommunal Rapport at ledergruppa støtter kommunedirektøren, men han presiserer at ingen av dem ønsker en konflikt med politikerne. Snarere tvert imot, etterlyser ledergruppa et bedre lagarbeid.

– I politiske møter opplever vi tidvis at politikerne er ute etter å finne feil som administrasjonen har gjort, i stedet for at vi jobber sammen for å løse de utfordringene vi har i Moskenes.

Ledergruppa mener det er behov for en kursendring i forhold til hvordan vi behandler hverandre, og brevet var et forsøk på å få politikerne på banen, sier Hana.

Han får støtte av kommunalsjef Bente Anita Solås, som er en av lederne som har undertegnet brevet til ordføreren.

– Vi ønsket å være tydelige på hvordan vi som ledere opplever situasjonen, og hvordan dette påvirker vår jobb, sier Solås.

– Hvordan stiller ledergruppa seg til varselet kommunedirektøren har sendt mot tre politikere?

– Vi ønsker ikke å bidra til å eskalere situasjonen, men vårt brev til ordfører og kommunedirektørens varsel har mange likhetstrekk. Noe mer ønsker jeg ikke å si om denne saken, sier Hana.

Oppleves som selvmotsigelse

I brevet til ordføreren peker ledergruppa på at politikerne offentlig har uttalt at Moskenes kommune er «konkurs» og «bankerott», uten at dette har medført noen endringer på det tidligere vedtatte prosjektet «Et bærekraftig Moskenes», der målet er å skape en sunn og bærekraftig økonomi.

Dette opplever ledergruppa som en selvmotsigelse.

«Opplevelsen i administrasjonen er at politikerne stiller administrasjonen «til veggs» for å gjøre det arbeidsoppdraget de selv har gitt gjennom sine vedtak», skriver ledergruppa.

Synes det er bra

Ordfører Hanna Sverdrup (Moskenes Fellesliste) uttaler at hun mottok brevet fra ledergruppa to dager før hun ble sykmeldt.

– Jeg synes det er bra de sier hvordan de har det, så vi kan snakke om det, noe vi har gjort, skriver ordføreren i en tekstmelding til Kommunal Rapport.

Utover dette har hun ingen kommentar til brevets innhold.

Plan- og næringssjefen kjenner ikke til at ordføreren har snakket med ledergruppa om brevet de har sendt.

– Jeg har ikke kjennskap til at det har vært et møte angående brevet i etterkant av at dette ble sendt, der innholdet i brevet var et tema, sier Hana.

– Vi har ikke fått noen konkret tilbakemelding fra ordføreren om brevet vi sendte, sier kommunalsjef Solås.

Kommunal Rapport har forsøkt å få en kommentar fra varaordfører Tore Raymond Sæthre (Moskenes Fellesliste) om ledergruppas utspill, men han har ikke svart verken på telefon eller tekstmelding.

Ordfører Hanna Sverdrup (Felleslista) i Moskenes synes det er fint at ledergruppa setter ord på hvordan de har det.

Viser til konfliktlinje

Ledergruppa peker videre på at politikerne er en veldig viktig aktør for å få innbyggerne og kommunens ansatte med seg i det pågående omstillingsarbeidet i kommunen.

«Hvis politikerne ikke støtter opp om egne vedtak eller støtter kommunedirektør og dens administrasjon utad i arbeidet med dette, legges det an til en konfliktlinje som ikke motiverer innbyggerne til noen form for endring for å oppnå et bærekraftig Moskenes», skriver ledergruppa.

Lederne peker på at den manglende støtten de opplever fra politikerne har flere negative konsekvenser.

«Manglende støtte/framsnakking fra ordfører og politikere bidrar blant annet til ytterligere vanskeligheter i omdømmebyggingen, motivasjonsarbeid, samhandlingen med eksterne aktører og rekrutteringssituasjonen i kommunen på alle nivå», skriver ledergruppa til ordføreren.

Powered by Labrador CMS