Nyheter

Hemsedal kommune har nå gitt en mor en skriftlig beklagelse, der hun blir takket for at hun har sagt ifra om saken.
Hemsedal kommune har nå gitt en mor en skriftlig beklagelse, der hun blir takket for at hun har sagt ifra om saken.

Mor klaget på skoleledelsen: Ble møtt med politianmeldelse og melding til barnevernet

Etter et skolemøte politianmeldte Hemsedal kommune en mor for trusler og sjikane, og samtidig mottok barnevernet et varsel mot moren. Nå legger kommunen seg flat.

Publisert Sist oppdatert

– Denne saken har vært svært belastende for min klient. Hennes opplevelse av saken er at hun straks etter å ha uttrykt seg kritisk til skolens håndtering i et møte, både ble politianmeldt og meldt anonymt til barnevernet, sier advokat Sindre Løvgaard som representerer en mor i Hemsedal kommune.

Advokat er skremt

I midten av juni ble formannskapet i Hemsedal bak lukkede dører orientert om en konflikt som hadde oppstått mellom moren til en elev og rektoren på en av kommunens skoler. Konflikten oppsto under et samarbeidsmøte mellom skole og hjem i fjor høst, og den førte til at kommunen i september i fjor politianmeldte moren for trusler, sjikane og spredning av bygdesladder. 

Omtrent samtidig dukket det opp en anonym bekymringsmelding til barnevernet mot moren.

Morens advokat mener at denne saken har likhetstrekk med varslingssaken i Hemsedal, der kommunen for to år siden ble dømt for å gjengjelde en varsler med en uberettiget bekymringsmelding til barnevernet om varslerens tre barn.

– Det er skremmende at det kommer en ny lignende sak så kort tid etterpå, sier Løvgaard.

Advokat Sindre Løvgaard er svært kritisk til måten kommunen har møtt hans klient.
Advokat Sindre Løvgaard er svært kritisk til måten kommunen har møtt hans klient.

Ordfører Pål Rørby (Sp) viser til at politisk nivå ble informert om denne saken da den «hadde kommet et stykke på vei». Formannskapet har deretter blitt fortløpende informert om utviklingen i saken.

– Vi har forsøkt på best mulig måte å reparere at kommunen kom feil ut av hoppkanten. De virkemidlene som ble brukt tidlig i denne saken var nok ikke godt nok kvalitetssikret, og derfor ønsket vi at man tok et steg tilbake, sier Rørby.

– Har noen likhetstrekk

Ordføreren viser til at erfaringen varslingssaken har gitt kommunen, førte til at politikerne var på alerten da denne saken dukket opp.

– Vi ba administrasjonen om å gjennomgå denne saken fra bunnen av en gang til. For her ville vi gjøre det vi kunne for å unngå å tråkke i de samme feil som vi gjorde under forrige varslingssak, sier ordføreren.

Han viser til at varslingssaken som har preget kommunen, fikk pågå i flere år før den endte med at kommunen ble dømt for gjengjeldelse av varsleren.

– Det minste vi må kunne forvente er at vi tar med oss de lærdomspunktene vi fikk fra varslingssaken, og bruker de i denne saken, som ikke er lik, men som har noen likhetstrekk, sier Rørby.

Ordfører Pål Rørby (Sp) i Hemsedal mener kommunen kom «feil ut av hoppkanten» i denne saken.

Gikk til politianmeldelse

Kommunal Rapport har fått innsyn i en rekke dokumenter i saken, blant annet dokumentene kommunen har oversendt politiet i sin anmeldelse av moren. Dokumentene viser at moren opplevde at rektoren skal ha betegnet henne som psykisk syk i samarbeidsmøtet med skolen. 

Dette reagerte moren kraftig på, og etter møtet sendte moren flere tekstmeldinger til skolen angående det som ble uttalt i møtet. Kommunen svarte med å politianmelde moren for trusler, sjikane, og trakassering av kommunalt ansatt.

«Det alvorlige i denne saken er at mor i ettertid kontakter rektoren gjentatte ganger, med det som lederen opplever som ren utskjelling, og kommer med påstander om henne og hennes familie som ikke er sannferdig», skriver kommunen i politianmeldelsen.

Ville anmelde

I anmeldelsen skriver kommunen at mor skal ha påstått at rektoren har brutt taushetsplikten, moren skal ha skjelt henne ut og spredd sladder om henne i lokalsamfunnet. Dette ser kommunen alvorlig på.

«I tillegg opplever rektor at mor igangsetter en «kampanje» i lokalsamfunnet, med å spre samme ikke sannferdige innhold, med formål for å ramme rektor og hennes familie. Dette kan kommunen som arbeidsgiver ikke akseptere», skriver kommunen i anmeldelsen.

Kommunen mente at morens handlinger er straffbare og ba politiet om å snarest etterforske det kommunen betegner som alvorlige forhold.

Tre dager tidligere hadde rektoren sendt en e-post til politiet der hun ønsket å anmelde saken som privatperson.

«Trusler om klage til Statsforvalter»

I politianmeldelsen har kommunen vedlagt tre tekstmeldinger som moren har sendt til henholdsvis rektoren, en lærer og en forelder til en av de andre elevene på skolen. I meldingen til læreren reagerer mor på at det i referatet fra møtet står det at hun skal ha vært «åpen om at hun har slitt psykisk», noe mor mener er feil. Hun viser videre til at hun vil ha dokumentasjon på hvem hun skal ha uttalt dette til, og hun skriver at disse i så fall må forklare seg i retten om dette.

I meldingen til rektor viser moren til at hun har engasjert en advokat. Hun viser til at i møtet skal rektor ha undret seg om det er sammenheng mellom elevens adferd og mors mentale helse. I meldingen spør mor om de samme spørsmålene blir stilt til rektor som til henne.

I anmeldelsen ligger også et notat rektoren har skrevet to dager etter møtet skolen hadde med mor. Tema for notatet er: «Trusler fra mor». Her beskriver rektor meldingene hun har fått av moren.

«Mor har sendt meg svært ubehagelige meldinger som trekker inn mine barn, min psykiske helse, min evne som mor og trusler om å klage til statsforvalter, rettssak og advokat», skriver rektoren i notatet.

I notatet står det at kommuneledelsen har anbefalt rektor å anmelde saken til politiet.

Moren avviser at hun skal ha sagt eller skrevet noe som kan betegnes som en trussel eller trakassering.

Beskriver et helvete

Rett etter møtet mor hadde med skolen ble det sendt en anonym bekymringsmelding til barnevernet mot moren. I bekymringsmeldingen, som Kommunal Rapport har tilgang til, vises det til at mor fremmer anklager mot rektor, og at hun fremstår destabilisert og ugjenkjennelig. Det pekes på at rektorens omtale av morens psykiske helse i samarbeidsmøtet trolig har vært utløsende årsak.

Barnevernet satte i gang tunge undersøkelsestiltak for å kartlegge morens omsorgsevne. Etter flere måneders utredninger konkluderte to sakkyndige psykologer med at mor er «balansert, rolig, reflektert, og at omsorgsevnen er god». Saken ble dermed avsluttet fra barnevernets side, men moren opplevde anmeldelsen og barnevernssaken som en enorm belastning.

– Det var et helvete, og inntrykket er at kommunen var ute etter å ramme meg. Det er vanskelig å beskrive hvor jævlig dette har vært. Uten støtte fra to advokater, kommuneoverlegen og en politiker hadde jeg blitt knust av det de satte i gang, sier moren til Kommunal Rapport.

Kritiserer rektor

Den tredje tekstmeldingen kommunen la ved anmeldelsen var en skjermdump av en tekstmelding som moren hadde sendt til en foresatt til en av de andre elevene på skolen. I denne tekstmeldingen fremmer moren også kritikk mot måten rektoren handlet på i samarbeidsmøtet med skolen.

«Vet du er venn av Cristina (rektor red.anm.) men det hjelper ikke. Det hun gjør nå er så feil det kan få blitt», skriver mor i meldingen.

Hun viser til at hun har hatt et godt forhold til rektor, men at hun nå er skuffet over henne. Noe mer konkret om rektoren kommer ikke frem i denne meldingen.

Melding til barnevernet

Mottaker av tekstmeldingen har en ledende stilling innen arbeid med barn og ungdom i helsevesenet. I en tekstmelding til moren har hun bekreftet at det var hun som ringte inn en bekymringsmelding til barnevernet. 

– Jeg ringte som privatperson inn en anonym bekymringsmelding til barnevernstjenesten. Det var på eget initiativ og grunnet bekymring, uavhengig av mors konflikt med rektoren, uttaler hun til Kommunal Rapport.

Hun bekrefter at hun sendte en skjermdump av tekstmeldingen fra moren til rektor, men hun avviser at hun har noe med kommunens politianmeldelse av moren å gjøre.

– Jeg ble av rektor bedt om å oversende det jeg hadde av dokumentasjon, og jeg valgte å handle i god tro. Jeg var ikke informert om at dette skulle brukes som grunnlag for en anmeldelse, sier hun.

Hun viser til at rektor var kjent med at hun satt med en tekstmelding fra moren.

Ser tette koblinger

Moren uttaler at hun så seg tvunget til å få bistand av advokat for å håndtere saken. Advokat Løvgaard reagerte så kraftig på hvordan hans klient ble behandlet, at han sendte et varsel mot rektoren om kritikkverdige forhold til kommunen. Advokaten mener det er tette koblinger mellom personen som varslet barnevernet og rektoren.

«Mor havner i uenighet med skolen i et møte, kritiserer rektoren overfor hennes venninne, og samme kveld inngis det en anonym bekymringsmelding til barnevernstjenesten», skrev advokaten i sitt varsel til kommunen i slutten av oktober i fjor.

Kommunal Rapport har konfrontert rektor Cristina Moran Kjølstad med anklagene fra moren om at hun og kommunen skal ha stått bak en hevnaksjon mot moren. Kjølstad avviser at hun har anmeldt saken til politiet. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken.

Svarer ikke

Kommunal Rapport har sendt flere spørsmål til rektoren på tekstmelding og e-post, men vi har ikke fått svar. Spørsmålene er deretter videresendt til oppvekstsjef og fungerende kommunedirektør. Oppvekstsjefen er sykmeldt og fungerende kommunedirektør svarer:

– I den grad spørsmålene gjelder sak som tidligere er lagt fram for formannskapet er det som kan meddeles allerede lagt fram for offentligheten, skriver fungerende kommunedirektør Ola Frogner i en e-post til Kommunal Rapport med rektoren på kopi.

Rektoren har nå en annen stilling i Hemsedal kommune.

Lagt fram for politikerne

I slutten av januar i år valgte Hemsedal kommune å snu i saken, og politianmeldelsen av moren ble trukket tilbake. Kommunedirektør Stephan Gundersen i Hemsedal er for tiden sykmeldt. Kommunal Rapport har flere ganger forsøkt å få Gundersen til å kommentere anmeldelsen, men han har ikke svart på våre henvendelser verken på telefon eller tekstmelding.

 Konstituert kommunedirektør Ola Frogner ønsker kun å kommentere saken på overordnet nivå.

– Kommunen foretok en reaksjon overfor privatpersonen for å ivareta sitt ansvar overfor den ansatte, men reaksjonen var ikke bygget på god saksbehandling og var for sterk. Jeg vurderte det slik at kommunen hadde gjort en feil og besluttet at kommunen tok ansvar ved å trekke reaksjonen tilbake, beklage og dekke tjenestemottakerens advokatkostnader, sier Frogner.

Kommunen har nå gitt moren en skriftlig beklagelse, der hun blir takket for at hun har sagt ifra om saken.

«Det ble gjort feil, da det ble besluttet å politianmelde deg i lys av konflikten. For det første burde man involvert deg og søkt å forstå din side av saken. For det annet burde man forsøkt å håndtere situasjonen ved dialog og andre virkemidler. Feilene har påført deg en stor byrde som du burde vært foruten», skriver konstituert kommunedirektør i unnskyldningen.

«Er oppriktig lei meg»

Kommunen har også valgt å dekke morens advokatkostnader, som nå skal ha passert 300.000 kroner, og kommunen ber om unnskyldning.

«Jeg kan ikke ta tilbake det som er gjort, bare ta ansvar og reparere så godt jeg kan. Jeg er oppriktig lei meg og ber om unnskyldning for den belastning du har blitt påført», skriver konstituert kommunedirektør.

Kommunedirektøren har undersøkt saken og utarbeidet en underliggende rapport som ble presentert for formannskapet i juni. I administrasjonens saksframlegg vises det til at undersøkelsene ikke gir grunnlag for å si at kommunen har utsatt moren for noen gjengjeldelse i denne saken.

Powered by Labrador CMS