Nyheter

Tidligere rådmann Rosa-Maria Christiansen i Porsgrunn har gitt sine synspunkter på kritikken rettet mot henne. Offentliggjøring av dette dokumentet mener kommunen vil kunne medføre erstatningsansvar og «rettslig pågang».
Tidligere rådmann Rosa-Maria Christiansen i Porsgrunn har gitt sine synspunkter på kritikken rettet mot henne. Offentliggjøring av dette dokumentet mener kommunen vil kunne medføre erstatningsansvar og «rettslig pågang».

Nekter innsyn i dokument fra avgått rådmann på grunn av fare for erstatningsansvar

Årsaken til at rådmannen i Porsgrunn måtte gå holdes hemmelig. Nå nekter kommunen innsyn i et dokument fra tidligere rådmann i frykt for erstatningskrav og uro.

Publisert Sist oppdatert

«En offentliggjøring av dette dokumentet, som ikke har vært gjenstand for kontradiksjon, vil kunne forrykke forutsetningene i den inngåtte avtalen og utsette kommunen for betydelig risiko for rettslig pågang, både arbeidsrettslig og erstatningsrettslig», skriver kommuneadvokat Randi Gro Thuland i Porsgrunn i sitt avslag på innsyn.

Hemmelig notat

Med Statsforvalterens støtte har Porsgrunn kommune nektet innsyn i notatet som beskriver hvorfor kommunens ledergruppe ikke hadde tillit til tidligere rådmann Rose-Marie Christiansen. Notatet var starten på prosessen som førte til at rådmannen i midten av april inngikk en sluttavtale med kommunen. Den konkrete bakgrunnen for at kommunens toppleder måtte gå er fortsatt ukjent for offentligheten. Heller ikke bystyret kjenner til hva som står i notatet fra ledergruppa.

– Bystyret har ikke fått innsyn i innholdet i mistilliten til rådmannen, og det synes jeg er underlig, da det er bystyret som er rådmannens arbeidsgiver, uttalte bystyrerepresentant Petter Ellefsen (H) i juni.

I starten av juni vedtok bystyret i Porsgrunn å igangsette en undersøkelse av «rådmannssaken».

Kommuneadvokat Randi Gro Thuland i Porsgrunn ønsker ikke å kommentere saken. Hun viser til at hun ikke har deltatt i forhandlingene med tidligere rådmann.

Rådmannens tilsvar

Kommunal Rapport har krevd innsyn i et dokument som tidligere rådmann sendte til forhandlingsutvalget i starten av april. I dette dokumentet imøtegår den tidligere rådmannen påstander fra ledergruppa, men kommunen nekter innsyn i dokumentet.

«Dokumentet er omfattende og inneholder en inngående beskrivelse av rådmannens kommentarer/opplevelse av hendelser som ledergruppen har beskrevet i den interne saksforberedelse», skriver kommunen i sitt avslag på innsyn i dokumentet.

Tidligere rådmann Rose-Marie Christiansen ønsker ikke å kommentere saken.

«Måtte karakterisere leder»

Kommunen viser til at dokumentet i stor grad inneholder underordnede ansattes beskrivelser og vurdering av sin leder, og dette mener kommunen er underlagt taushetsplikt.

«Ledergruppen har som nevnt, som ledd i den interne saksforberedelsen, måtte vurdere og karakterisere sin nærmeste leder, og opplysninger om disse vurderinger og karakteriseringer er ledergruppas personlige forhold», skriver kommuneadvokaten i Porsgrunn.

Kommunal Rapport får opplyst at ordfører Janicke Andreassen (Ap) er på ferie, men varaordfører Stine Margrethe Stamland (Frp) er også medlem av forhandlingsutvalget. Hun er en politikerne som mottok det hemmelige dokumentet fra rådmannen.

Enige om taushet

– Hvorfor medfører innsyn i dokumentet fra rådmannen en betydelig risiko for rettslig ansvar?

– Det er vanskelig å svare på. Vi har kun forholdt oss til de juridiske rådene vi har fått, sier varaordfører Stamland.

– Hvorfor er ikke berørte parter sikret kontradiksjon?

– Vi har inngått en avtale med rådmannen, og i avtalen er det enighet om at vi ikke skal kommentere noe rundt denne saken, sier varaordføreren.

I et av punktene i sluttavtalen med rådmannen står det at partene er fornøyde med å ha kommet til enighet, og at ingen har behov for å kommentere saken ut over dette.

Frykter for arbeidsmiljøet

Kommuneadvokaten viser til at det er i offentlighetens interesse å få innsyn i dokumenter som belyser kommunens ledelse, men kommunen mener at offentliggjøring kan skape utfordringer for arbeidsmiljøet i kommunen.

«Unntaket er påkrevd for at kommunen skal få gjennomført en forsvarlig personalforvaltning og oppnå et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for de ansatte», skriver kommunen.

«Betydelig risiko» 

I henhold til sluttavtalen skal tidligere rådmann ha studiepermisjon i ett år, deretter skal hun arbeide fra hjemmekontor i et år før hun slutter i kommunen. I sluttavtalen fraskriver både kommunen og tidligere rådmann seg retten til å fremme ytterligere krav mot hverandre. Men kommuneadvokaten mener at innsyn i dokumentene fra tidligere rådmann vil kunne medføre rettslige prosesser.

«Offentliggjøring vil i betydelig grad innskrenke kommunens mulighet til å ivareta økonomi og personalforvaltningen i kommunen og medføre betydelig risiko for rettslig ansvar», skriver kommuneadvokaten. 

Hun viser også til at offentliggjøring vil kunne svekke kommunens forhandlingsposisjon/reforhandlingsposisjon.

Powered by Labrador CMS