Nyheter

Kommuneoverlege Camilla Cecilie Underland i Hemsedal mente at kommunen hadde behandlet en mor på en måte som førte til at hennes liv og helse var truet.
Kommuneoverlege Camilla Cecilie Underland i Hemsedal mente at kommunen hadde behandlet en mor på en måte som førte til at hennes liv og helse var truet.

Reagerte på Hemsedals behandling av mor: – Aldri levert en tilsvarende bekymringsmelding

Hemsedal kommune anmeldte en mor for trusler og sjikane. Det førte til at kommuneoverlegen og kommunepsykologen rettet en alvorlig bekymringsmelding mot egen kommune.

Publisert Sist oppdatert

– På mine 20 år som fastlege og sju år som kommuneoverlege har jeg aldri levert en tilsvarende bekymringsmelding, sier kommuneoverlege Camilla Cecilie Underland i Hemsedal kommune.

Kommunal Rapport omtalte nylig saken som endte med at kommunen trakk politianmeldelsen tilbake. Det hele startet med et samarbeidsmøte mellom en mor og skoleledelsen i Hemsedal i fjor høst. 

Beskriver et helvete

Moren mente at rektor hadde betegnet henne som psykisk syk, og det reagerte hun kraftig på. Kommunen svarte med å politianmelde moren for trusler, sjikane og spredning av bygdesladder. Omtrent samtidig ble det levert en anonym bekymringsmelding mot mor til barnevernet. Politianmeldelsen og de påfølgende undersøkelsene fra barnevernet var en stor belastning for mor.

– Det var et helvete, og inntrykket er at kommunen var ute etter å ramme meg. Det er vanskelig å beskrive hvor jævlig dette har vært. Uten støtte fra to advokater, kommuneoverlegen og en politiker hadde jeg blitt knust av det de satte i gang, har moren uttalt til Kommunal Rapport.

Reagerer på behandling

I løpet av høsten i fjor ble kommuneoverlege Camilla Cecilie Underland i Hemsedal varslet om saken. Hun hadde kontakt med moren og hennes fastlege, og hun gjorde undersøkelser på tvers av etater. Hun oppfattet funnene som så graverende at hun sammen med kommunepsykolog Christina Wangen Sjølie leverte en alvorlig bekymringsmelding til kommunedirektøren i slutten av oktober i fjor.

«Varselet gjelder en enkeltsak der kommunen som organ har valgt å gå til politianmeldelse av et enkeltindivid/innbygger», står det i bekymringsmeldingen.

«Liv og helse er truet»

I varselet viser kommuneoverlegen og kommunepsykologen til at bekymringen omfatter mulige brudd på lover og regler, etiske retningslinjer og etiske normer forankret i samfunnet. De betegnet bekymringsmeldingen som akutt.

«Summen i bekymringen anses nå å være av en alvorlighetsgrad der liv og helse er truet. Det stilles også spørsmål om kommunens inngripen i gitt sak, og gjennom saksgang, har medvirket til å påføre/øke trussel mot liv og helse. Dette er årsaken til at bekymringsmeldingen nå går som en akuttsak/hastesak til kommunens administrative leder», skriver Underland og Sjølie.

Kommuneoverlegen og kommunepsykologen i Hemsedal varslet om at kommunen hadde påført en mor så store belastninger at det var fare for liv og helse.

Kritisk til håndtering

I bekymringsmeldingen peker kommuneoverlegen og kommunepsykologen på at den mest prekære bekymringen er rettet mot morens helsemessige situasjon.

«Per dags dato er det satt inn store helseressurser for å demme opp for de konsekvenser blant annet kommunens håndtering av saken har medført, og fortsatt medfører», skriver kommuneoverlegen og kommunepsykologen.

Advokat Sindre Løvgaard har representert moren i hennes kamp mot kommunen i denne saken. Han betegner bekymringsmeldingen fra kommuneoverlegen og kommunepsykologen som sterkt, og han mener meldingen bekrefter at den kritikken han og moren har rettet mot kommunen er legitim.

– Da vi reagerte på kommunens behandling av min klient, var vi ikke kjent med denne bekymringsmeldingen. Dette styrker den opplevelsen min klient har hatt av denne saken, sier Løvgaard.

Advokat Sindre Løvgaard er svært kritisk til måten kommunen har møtt hans klient.

Avdekket mulige lovbrudd

I bekymringsmeldingen viser kommuneoverlegen og kommunepsykologen til at det etter samtykke fra mor er satt i gang et tverrfaglig arbeid for å belyse og kartlegge saksgangen.

«Denne prosessen har så langt avdekket mulige brudd på forvaltningsloven, helsepersonelloven og opplæringsloven, samt utfordringer knyttet til personvern for bruker og ansatte i kommunen, taushetsplikt, samtykke og samhandling. Det fremkommer flere etiske problemstillinger», står det i bekymringsmeldingen.

Kommuneoverlege Underland ønsker ikke å kommentere saken utover det som kommer fram i sakens dokumentasjon.

Kommunepsykolog Christin Wangen Sjøli ønsker heller ikke å kommentere saken.

Kommunen beklaget

I januar i år valgte kommunen å snu, og politianmeldelsen mot moren ble trukket tilbake. I juli innrømmet kommunen at politianmeldelsen var et feilgrep, og moren fikk en skriftlig unnskyldning for de belastningene kommunens feil hadde påført henne. Kommunen har dekket morens advokatkostnader på over 300.000 kroner. 

– Kommunen foretok en reaksjon overfor privatpersonen for å ivareta sitt ansvar overfor den ansatte, men reaksjonen var ikke bygget på god saksbehandling og var for sterk, har konstituert kommunedirektør Ola Frogner i Hemsedal uttalt til Kommunal Rapport.

En del av grunnlaget

– Hvordan har bekymringsmeldingen fra kommuneoverlegen og kommunepsykologen blitt behandlet?

– Som tidligere nevnt kan ikke konstituert kommunedirektør gå nærmere inn på spørsmål enn å vise til saken som ble lagt fram i formannskapet i juni. Bekymringsmeldingen ble fulgt opp som en del av den politiske saken, og dette dannet blant annet grunnlag for konklusjonen om å trekke reaksjonen tilbake, beklage og dekke advokatkostnadene, uttaler Frogner.

Om oppfølgingen av bekymringsmeldingen avdekket lovbrudd eller brudd på etiske retningslinjer gir ikke kommunen svar på.

Powered by Labrador CMS