Nyheter

Ordfører Robin Ridderseth (Tjeldsund Tverrpolitiske Liste) søker permisjon fra ordførervervet fra 7. mai til 4. september. Han skal være midlertidig varaordfører i perioden.
Ordfører Robin Ridderseth (Tjeldsund Tverrpolitiske Liste) søker permisjon fra ordførervervet fra 7. mai til 4. september. Han skal være midlertidig varaordfører i perioden.

Strenge elektro-regler presser ordfører ut i permisjon

Tjeldsund-ordfører Robin Ridderseth må ta midlertidig permisjon fra ordførervervet på grunn av strenge regler fra eltilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Ordfører Robin Ridderseth går over til å bli varaordfører etter et vedtak i ett ekstraordinært kommunestyremøte i dag.

– Jeg har fått midlertidig permisjon fram til 4. september. I mellomtiden må jeg jobbe med å finne en som har installatørkompetanse og som kan ta min rolle i elektrofirma mitt, sier Ridderseth.

Robin Ridderseth (Tverrpolitisk liste) har et elektrofirma med to ansatte som han driver ved siden av ordførergjerningen. El-sikkerhetsloven sier at den faglig ansvarlige i en bedrift må være tilgjengelig i bedriftens åpningstid. Det mener ordføreren at han er selv om han er på rådhuset. Han har også en avtale med en bedrift i Harstad som kan overta oppdrag dersom han ikke kan ivareta det faglige tilsynet. Det faglige ansvaret krever altså en lisens som Ridderseth har fordi han har installatørkompetanse.

Men eltilsynet synes ikke dette er nok. En løsning kunne være å overlate det faglige ansvaret til en annen, men folk med installatørkompetanse vokser ikke på trær. I Tjeldsund er det bare ordføreren og to pensjonister som har denne kompetansen.

Tjeldsund kommunestyre behandlet ordførerens permisjonssøknad mandag den 6. mai, og opposisjonen mente han burde tre ut av alle politiske verv. Men det ble nedstemt.

– Jeg synes dette er veldig trist. Det jeg brenner for er jo å få denne kommunen opp og fremover, sier Ridderseth. Permisjonen gjelder fra 7. mai til 4. september. Varaordfører Odd Are Hansen (SV) blir midlertidig ordfører.

En prinsipiell sak

KS Advokatene jobber med saken fordi de mener den er prinsipiell.

– Vi må få avklart i hvilken grad bestemmelser i annet regelverk skal ha innvirkning og begrense personers mulighet for å delta i demokratiet, sier KS-advokat Frode Lauareid.

– Det er jo for eksempel ikke slik at melkebønder som blir valgt til ordførere må slakte kuene sine selv om de blir ordførere. Mattilsynet kommer ikke før det går galt. Slik kunne det kanskje vært for elektrikere og. Eltilsynet må kunne bevise at dette ikke fungerer. Han har jo bare to ansatte som jobber lokalt, ikke 75 ansatte spredt utover hele landet, sier Lauareid.

Advokat Lauareid har forfattet et brev til Noranett, som er det lokale eltilsynet, der han peker på at internasjonale konvensjonen om sosiale og politiske rettigheter sier at det ikke skal legges urimelige begrensninger på å bli valgt ved frie periodiske valg.

– I brevet til Noranett skriver Lauareid:

– «Det følgjer av menneskerettslova § 3 at konvensjonane som er gjort til norsk rett gjennom menneskerettslova § 2, «skal ved motstrid gå foran bestemmelser i annen lovgivning».

Lauareid bemerker at det å være ordfører er et verv som man kan ha for inntil fire år av gangen. Det er opp til folket i valg å avgjøre hvem som skal være kommunestyrerepresentanter og på den måten hvem som kan velges som ordfører. Alle som er valgt inn i et kommunestyre, skal kunne velges som ordfører. I og med at en ordfører ikke har noe stillingsvern ut over inneværende valgperiode, må ordføreren også ha tanke for om han har et arbeid å gå tilbake til om han ikke blir gjenvalgt.

Har gjort endringer

Noranett har fått Direktoratet for sivil beredskap til å svare, og de er ikke enige med KS-advokaten. Dette har etter deres syn ingenting med menneskerettigheter å gjøre.

Alexander Stenhaug hos Noranett svarer Kommunal Rapport at det finnes mange måter å løse dette på så det er innenfor forskriften, og det legges ingen føringer på hvordan det skal gjøres.

Ordfører Ridderseth har allerede gjort noen midlertidige endringer i hverdagen sin. Han er ikke fysisk til stede på rådhuset fra 07.00 til 16.00. Da er han hos bedriften, men er tilgjengelig på telefon og e-post.

Eltilsynet skriver i et brev til kommunen at et foretak som ikke kan eller vil følge forskriften, kan bli slettet av el-virksomhetsregisteret. Det vil Ridderseth unngå. Derfor blir det permisjon, men han fortsetter som kommunestyrerepresentant.

– Jeg er dypt inne i mange saker som ansettelse av ny rådmann og arbeidet med budsjettet. Jeg vil fortsette med disse sakene til denne saken er løst, sier Ridderseth.

Tjeldsund har også en del andre utfordringer. En rådmann gikk på dagen tidligere i år, og de er midt i en prosess med å ansette en ny. Budsjettet kom i retur fra Statsforvalteren. Kommunestyret har frist på seg fram til sommeren med å få det godkjent. Tjeldsund er også Robek-kommune.

Powered by Labrador CMS