Nyheter

Bystyre-politiker Petter Ellefsen (H) ønsker å vite mer om bakgrunnen for at kommunen inngikk sluttavtale med kommunedirektøren.
Bystyre-politiker Petter Ellefsen (H) ønsker å vite mer om bakgrunnen for at kommunen inngikk sluttavtale med kommunedirektøren.

Vil vite om det har etablert seg en ukultur i administrasjonen i Porsgrunn

I over 30 år har Petter Ellefsen (H) vært folkevalgt i Porsgrunn. Han har aldri opplevd en mer lukket sak enn prosessen rundt avgangen til rådmann Rose-Marie Christiansen.

Publisert Sist oppdatert

– Misnøye mot rådmannen førte til at vi inngikk en sluttavtale, men bystyret har ikke fått se dokumentasjon for bakgrunnen for denne misnøyen. Jeg liker ikke å sitte i kommunens øverste forsamling å vedta noe vi ikke har oversikt over. Vi trenger en undersøkelse, sier Petter Ellefsen (H) i bystyret i Porsgrunn.

Har ikke fått innsyn

I slutten av april inngikk bystyret i Porsgrunn en sluttavtale med rådmann Rose-Marie Christiansen, og i forrige uke besluttet politikerne å starte prosessen med å finne en ny rådmann. Samtidig vedtok bystyret, med én stemmes flertall, å igangsette en undersøkelse av «rådmannssaken». Politikerne vil undersøke både prosessen rundt ansettelsen av rådmannen og prosessen som førte til rådmannens avgang. Ellefsen stemte imot sluttavtalen med rådmannen, fordi han mente at faktagrunnlaget for beslutningen var for svak.

– Bystyret har ikke fått innsyn i innholdet i mistilliten til rådmannen, og det synes jeg er underlig, da det er bystyret som er rådmannens arbeidsgiver. Jeg synes ikke det er forsvarlig å bruke flere millioner kroner uten å ha kjennskap til faktum i saken, sier Ellefsen.

Pål Berby (Rødt) støttet inngåelsen av sluttavtale med rådmannen, men han er enig med Ellefsen.

– Ingen politikere i Porsgrunn noen gang har ytret mistillit til rådmannen, mistilliten har kommet fra administrasjonen. Det er bystyret som er arbeidsgiver, og det vitner om at bystyret har mistet makt og myndighet. Vi må vite om det har etablert seg en ukultur i administrasjonen, sier Berby.

Kunnskap fra media

Som overordnet organ for all virksomhet i kommunen har kommunestyret rett til innsyn i alle kommunale saksdokumenter. Ifølge Ellefsen har bystyret ikke fått innsyn i notatet fra ledergruppa, der de gjør rede for sin misnøye med rådmannen.

– Ordføreren har ikke gitt bystyret innsyn i dokumentet, og mye av den kunnskapen vi har om saken har vi fra det som har stått i media. Dette er jeg kritisk til, sier Ellefsen.

Ordfører Janicke Andreassen (Ap) viser til at hun i flere lukkede møter muntlig har informert bystyret om rådmannssaken, og at dette har vært i tråd med anbefalinger fra KS-advokat Øyvind Gjelstad, som kommunen har engasjert i forbindelse med saken.

– I samråd med KS-advokat har vi utarbeidet redegjørelser om saken som vi har gitt bystyret muntlig. Vi lytter til fagfolk og har fulgt de rådene vi har fått fra KS-advokaten vi har fått bistand fra i saken, sier ordføreren.

Avklare oppsigelse

– Har dere noe skriftlig på hvilke råd advokaten har gitt dere?

– Nei, ikke utover et dokument jeg har lest opp for bystyret i et lukket møte, sier ordføreren.

Dokumentet ordføreren viser til handler om hvilke handlingsalternativer advokaten mente kommunen hadde i januar i fjor. Kommunal Rapport har krevd innsyn i dokumentet. I et sterkt sladdet dokument kommer det fram at oppsigelse er ett av alternativene.

«Jeg vil derfor anbefale kommunen å foreta ytterligere avklaringer av grunnlaget for et eventuelt vedtak om oppsigelse, herunder også samtaler med nåværende og tidligere ledere/ansatte i kommunen», skriver KS-advokat Øyvind Gjelstad i sin anbefaling.

Det vises videre i anbefalingen at det må gjennomføres en saksforberedelse som ivaretar kravene i både forvaltningslov og arbeidsmiljølov.

Ramme på 200.000

Porsgrunn kommune har kjøpt bistand fra KS-advokat Øyvind Gjelstad for å komme fram til en løsning med rådmann Rose-Marie Christiansen. Innsyn i fakturane fra KS-advokaten viser at saken har kostet kommunen over 280.000 kroner i bare advokatkostnader.

Bystyret har nå vedtatt å engasjere et eksternt og uavhengig utvalg med høy faglig kompetanse for å undersøke prosessen som endte med en sluttavtale med rådmannen. Bystyret har satt en ramme på 200.000 kroner for undersøkelsen, og en rapport skal være klar innen utgangen av januar neste år.

– Når vi nå skal rekruttere en ny rådmann må vi ha kjennskap til bakgrunnen for at vi inngikk en sluttavtale med den forrige. Hvis det viser seg at vi har et organisasjonsmessig problem, hjelper det lite bare å hente inn en ny toppleder, sier Ellefsen.

Aldri opplevd lignende

Høyre-politikeren har vært en del av bystyret siden starten av 1990-tallet, og han opplever prosessen rundt rådmannens avgang som den mest lukkede han har opplevd noen gang.

– Det har ikke vært et ønske om at noen skal kunne få innsyn i saken, og det liker jeg dårlig. At bystyret har fått så lite informasjon om en sak som handler om flere millioner kroner har jeg aldri opplevd på mine over 30 år i politikken i Porsgrunn, sier Ellefsen.

Ordføreren avviser at hun ikke har hatt noe ønske om å gi innsyn i misnøyen mot rådmannen.

– Det er helt feil at jeg ikke har ønsket å gi innsyn i saken. Det har ikke kommet konkrete innsynskrav fra representanter i bystyret, og politikerne har fått muntlige redegjørelser om saken i tråd med råd fra vår advokat, sier ordføreren.

Berby mener han har vært tydelig på at han har hatt behov for innsyn i saken.

– I lukket møte har det blitt fremmet ønske og behov for å se dokumentasjon for misnøyen mot rådmannen, for å ha kunnskap om hva vi vedtar. Noe formelt innsynskrav har jeg ikke fremmet, sier Berby.

Powered by Labrador CMS